avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu neplatit 8 luni - care este procedura legala ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu neplatit 8 luni - care este procedura legala in instanta

Buna ziua,
Intampin o problema cu fosta firma angajatoare, in sensul ca, anul acesta (timp de 8 luni) nu mi-am primit niciun salariu.
Impreuna cu colegii am depus o plangere la ITM , i s-au facut cateva controale si am primit un raspuns oficial ca pana la data de X , compania trebuia sa isi incheie obligatiile salariale fata de noi.
Au trecut 10 zile de la data respectiva,si nu s-a intamplat nimic.
ITM-ul ridica din umeri, practic ei si-au facut treaba , si ne sugereaza sa o actionam in judecata.
Am incercat sa aflu niste raspunsuri de la Tribunal si Judecatorie, dar si dumnealor ridica din umeri.
Nu stiu care este procedura legala care trebuie urmata, tinand cont de faptul ca, un avocat e destul de costisitor pentru noi deoarece nu am incasat niciun salariu de ceva vreme...
Mentionez faptul ca la un anumit moment, toti am fost trecuti in contracte cu salarii minime de incadrare, pentru ca taxele sa fie mai mici. Contractele NU sunt semnate de catre noi.
Nu s-au platit nici obligatiile fiscale (cas, cass) la stat pentru noi.
Societatea este deja in insolventa,
Va rog frumos, sa ma ajutati cu un sfat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2016
Giorgiana1986, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:38, 29 Octombrie 2016
Se promova o actiune impotriva angajatorului care se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca, in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.


Art.194 C.proc.civ.
Cererea de chemare in judecata va cuprinde:

a) numele si prenumele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoane juridice, denumirea si sediul lor. De asemenea, cererea va cuprinde si codul numeric personal sau, dupa caz, codul unic de inregistrare ori codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar ale reclamantului, precum si ale paratului, daca partile poseda ori li s-au atribuit aceste elemente de identificare potrivit legii, in masura in care acestea sunt cunoscute de reclamant. Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile. Daca reclamantul locuieste in strainatate, va arata si domiciliul ales in Romania unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul;
b) numele, prenumele si calitatea celui care reprezinta partea in proces, iar in cazul reprezentarii prin avocat, numele, prenumele acestuia si sediul profesional. Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile in mod corespunzator. Dovada calitatii de reprezentant, in forma prevazuta la art. 151, se va alatura cererii;
c) obiectul cererii si valoarea lui, dupa pretuirea reclamantului, atunci cand acesta este evaluabil in bani, precum si modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea inscrisurilor corespunzatoare. Pentru imobile se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 104. Pentru identificarea imobilelor se vor arata localitatea si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul, precum si, cand imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul cadastral sau topografic, dupa caz. La cererea de chemare in judecata se va anexa extrasul de carte funciara, cu aratarea titularului inscris in cartea funciara, eliberat de biroul de cadastru si publicitate imobiliara in raza caruia este situat imobilul, iar in cazul in care imobilul nu este inscris in cartea funciara, se va anexa un certificat emis de acelasi birou, care atesta acest fapt;
d) aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea;
e) aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor aplica, in mod corespunzator, dispozitiile art. 150. Cand reclamantul doreste sa isi dovedeasca cererea sau vreunul dintre capetele acesteia prin interogatoriul paratului, va cere infatisarea in persoana a acestuia, daca paratul este o persoana fizica. In cazurile in care legea prevede ca paratul va raspunde in scris la interogatoriu, acesta va fi atasat cererii de chemare in judecata. Cand se va cere dovada cu martori, se vor arata numele, prenumele si adresa martorilor, dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a fiind aplicabile in mod corespunzator;
f) semnatura.

Model de actiune gasiti aici:
[ link extern ]

Il adaptati la situatia dvs , dar sa modificati si articolele din cuprinsul acestuia.
Va multumesc frumos!
In primul rand va interesati daca firma e in faliment si are ceva active (bunuri) care pot fi vandute. Daca e falita si nici nu are nimic, cheltuiti si banii pe proces degeaba si nici nu luati nimic. Daca nu e in faliment e clar ca trebuie sa deschideti proces.
Giorgiana1986 a scris:

Buna ziua,
Intampin o problema cu fosta firma angajatoare, in sensul ca, anul acesta (timp de 8 luni) nu mi-am primit niciun salariu.
Impreuna cu colegii am depus o plangere la ITM , i s-au facut cateva controale si am primit un raspuns oficial ca pana la data de X , compania trebuia sa isi incheie obligatiile salariale fata de noi.


Ati facut foarte rau ca ati lasat sa treaca atata timp. Cine vreti sa va apere interesele daca nu dvs.? Acesti nesimtiti, mari "angajatori", profita de bunavointa salriatilor si de nestiinta lor.
ITM-ul, cand nu trece pe la angajatori doar sa-si ia "dijma", nu-i pot obliga sa va plateasca sau faca ceva, ei pot doar da amenzi, avetizari, mangaieri pe crestet.
Ce trebuia sa faceti? Imediat ce a trecut ziua de salariu, si nu v-ati luat leafa, trebuia sa bagati la registratura angajatorului, o scrisoare in care ii avertizati ca daca nu va dau banii, va adresati justitiei. Asta asa, ca un gest de bunvointa. Nu vor sa v-o primeasca, le-o trimiteti prin posta, cu confirmare de primire. Asta ii va face sa inteleaga ca nu au de-a face cu un "cioban mioritic", care in loc sa se apere, da instructiuni mioarei cum sa-l ingroape. Si asta desi, conform baladei, avea "caini mai barbati". "Caini mai barbati" aveti si dvs., si asta este legislatia muncii.
Dupa 30 de zile, daca nu se rezolva, va adresati justitiei. Freeeles v-a explicat cum sa faceti cererea, dar cel mai bine ar fi sa nu va limitati la asta ci sa studiati Codul de Procedura Civila, nu este mult, se gaseste pe net, vi-l puneti pe mobil, nu va intereseaza acum decat partea de la inceput, si de asta veti avea nevoie toata viata, ca veti ajunge de multe ori in instanta. Si nu uitati, litigiile de munca sunt scutite de taxe iar sentintele, chiar date de instanta de fond, sunt deja executorii.
Daca angajatorul este in stare de insolventa, drepturile salariale se platesc cu prioritate, dupa taxele datorate statului. Dar, cum spune GermanAlex, daca exista de unde...: ex nihilo, nihil fit! De aceea este grav ca ati asteptat atat de mult timp.
Succes!
Ma tem ca sunteti putin in eroare, salariatiii sunt platiti dupa creditorii garantati - cei care au gaj pe bunurile debitoarei. Iar in ce priveste banii ce pot fi luati de la agentiile de somaj nu e chiar atat de simplu, tot la mana fostului angajator ( prin adminstratorul/lichidatorul judiciar) esti.

Alte discuții în legătură

Neplata salarii eduuard eduuard Pentru a actiona in justitie o persoana juridica pentru neplata salariilor, ce fel de cerere se depune la instanta? In cazul in care persoana juridica este in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! ma numesc silviu popa si am nevoie de un formular ... mihaias93 mihaias93 Buna ziua ! Ma numesc Silviu Popa si am nevoie de un formular de \"CERERE DE INSCRIERE a creantei in tabelul preliminar \" . Va rog sa-mi spuneti unde ... (vezi toată discuția)
Cotizati sociale neplatite Agvil Agvil Buna!Va rog ma ajutati cu un model cerere chemare angajator in judecata pt.neplata cotizațiile sociale . (vezi toată discuția)