Atunci cand intocmim un CM cu norma partiala 2 ore: in contract trecem salariul lunar de baza 720ron sau trecem suma cuvenita la 2 ore si adica 180 ?
Pe stat stiu sigur ca apare 180 ron, nelamurirea mea ramane legata de ceea ce trebuie scris in contract !
Stiu ca dupa ce ai nascut, ai dreptul la concediu postnatal de 42 de zile, in cadrul concediului pentru sarcina si lauzie cu durata totala de 126 de zile. Aceasta perioada, de circa patru luni, ti se acorda obligatoriu.
Intrebarea mea este: cine plateste zilele de concediu postnatal: firma sau statul ? Si daca statul cui ne adresam ?
Cum ? Sa ma adresez inspectorului de munca care are firma in administrarea si sa ii cer sa imi confirme daca matusa mea a fost sau nu inregistrata pe statul de salarii, a fost in registrul firmei la care a muncit ?
Cartea o are fostul angajator, iar actualul o cere pentru a o duce inspectorului de care apartine, pentru a se opera in ea !
Din cate stiu in momentul in care iti incetezi activitatea la o firma, impsectorul de munca iti opereaza incgiderea in cartea de munca , urmand ca proprietarul cartii sa o ridice personala! tocmai din cauza ca s-au intamplat cazuri in care dandu-se cartile angajatorilor cu care ti-ai incheiat activitatea acestia profitau si isi sicanau fostii angajati ! Deh relatiile de munca nu sunt intotdeauna cordiale !
Multumesc pentru raspunsuri!
Cartea de munca a fost data fostului angajator, care nu mai este de gasit! in sensul ca nu raspunde la telefon! probabil ca va trebui sa mearga la fostul loc de munca, numai ca nu este o persoana cu , care sa poti discuta civilizat! Cum intre matusa mea si fostul angajator nu s-a semnat o declaratie cum ca i-ar fi predat acestuia cartea de munca pe care el sa o duca la ITM, nu poti dovedi ca tu i-ai dat-o ! El poate sustine ca nu a primit-o! In plus ne gandim ca fostul angajator nu a dus niciodata la ITM un contract si nici cartea de munca, ceea ce inseamna ca tot acest timp a fost o munca "la negru", fara contributii la stat!
Ceea i-a dat de gandit, a fost in momentul in care, solicitand o adeverinta de salariat, fostul angajator i-a raspuns ca nu are de unde !
Oare adresandu-ma ITM-ului si incercand sa aflu printr-o cerere cine este inspectorul acestei firme si rugand sa mi se confirme sau sa mi se imfirme dupa caz banuiala , este posibil? Cum alte cuvinte sa mi se spuna daca matusa mea a figurat vreodata pe staul de salariu al fostului angajator?
As avea nevoie de un sfat! Matusa mea a lucrat intr-o firma un an de zile. De la inceput i-au fost solicitate copie de pe buletin si cartea de munca, insa nu a semnat si un contract. In urma cu 3 saptamani si-a dat demisia, iar acum gasindu-si alt loc de munca, dupa semnarea contractului si dupa ce a dus copie dupa diploma de studii si buletin, i-a fost solicitata si cartea de munca.
Problema este urmatoarea, din cate stim cartea de munca ar trebui sa o ridice de la inspectoratul de munca, de la inspectorul firmei la care a fost angajata, angajatorul ne avand dreptul ca dupa incheierea contractului sa mai poata intra in posesia cartii pentru a o inapoia fostului angajat!
Ce se intampla in cazul in care fostul angajator nu a depus niciodata cartea de munca la itm si a" tinut-o in firma", mentionez ca acesta nu mai este de gasit la telefon- incercand sa luam legatura cu el pentru a sti daca a depus cererea de incetare a contractului de munca nu a fost de gasit!
A depus plangere penala impotriva lui, dosarul a plecat catre parchet din cate stiu.Din pacate politia uneori trebuie sa vin si de 3 -4 ori pe zii deoarece el face scandaluri la usa matusii mele, atat ziua cat si noaptea. Pe langa plangerile pe care le fac de fiecare data politiei el este amendat lucru care nu il afecteaza.
As dorii sa stiu: in cazul penal probele de genul : fotofragii, sms-uri , inregistrari audio si video in care acesta amentinta cu moartea, ca cva pune persoane sa le bata si sa le rapeasca pot fii probe in instanta, dar in cel civil ?
Va multumesc din suflet pentru amabilitatea si promtitudinea cu care mi-ari raspuns !
Da, a apelat la serviciile unui avocat. In momentul de fata verisoara mea i-a intentat : proces de divort, unul pentru vatamare corporala, unul pentru evacuare din apartamentul sau, in care sotul a intrat cu forta prin spargerea usii dupa ce il parasise de buna voie, si inlocuirea acesteia cu alta, mama si copiii nu mai au acces la domiciliu( este casa verisoarei mele dinaiantea casatoriei) si inca un proces pentru obtinerea unui ordin presedential in vederea incredintarii copiilor pe parcursul perioadei pana la sfarsitul divortului.
Toate procesele s-a amanat pana acumd e cateva ori. Desii din catre stiu, ordonanta presedentiala pentru incredintarea copiilor ar trebuii solutionata in mod urgent? sau ma insel ?
Pana nu se pronunta instanta in vederea evacuarii sotului, politia afima ca nu au puterea sa il evacueze! El sta "bine merci in casa sotiei iar copii si sotia pe la rude si pe unde mai apuca".
Nu a permis sa isi ia haine din casa si nici alimente , jucarii si cele de folos copiilor si mamei.
Sunt in situatia disperata de a-mi ajuta familia respectiv :nepotii, verisoara si matusa. In momentul de fata verisoara mea se afla in proces de divort , la mijloc aflandu-se si 2 minori cu varste sub 10 ani. In cursul zilei de ieri in timp ce se afla la mama ei in apartament impreuna cu cei 2 copii, sotul acesteia (verisoarei) sau a venit la usa matusii cerand cu insistenta sa vorbeasca cu sotia sa. Dupa ce a fost refuzat politicos, sotul impreuna cu alti indivizi au incercat sa sparga usa apartamentului, distrugand una din incuietori prin lovituri cu obiecte contondente si prin opturarea cu material adeziv a vizorului, pentru a prevenii identificarea celorlati indivizi de catre rudelel mele.
Politia s-a prezentat la fata locului si nu a facut altceva decat sa il amendeze. Mentionez ca aceasta situatie nu este singulara, acest caz repetandu-se de nenumarate ori.
Mentionez ca acestea sunt amenintate constant atat verbal cat si prin sms-uri si scrisori cu moartea, rapirea si bataie. Exista un antecedent de incercare de rapire a verisoarei mele in urma cu 2 luni, cu martori.
Pe numele sotului exista plangeri penale.
Aceste femei neajutorate, se afla puse in fata unei situatii absolut absurde: se tem pentru viata lor si a copiilor, nu mai pot locui in propria casa deoarece traiesc un soc permanent, politia nu face altceva decat sa dea amenzi, in pofida reclamatiilor si plangerilor.
Sotul locuieste in apartamentul sotiei sale, apartament pe care aceasta il are de la parintii sai , inainte de a fii casatorita.Dupa ce parasise domiciliul conjugal acesta s-a reintregrat singur prin spargerea usii si inlocuirea acesteia .
Sotia nu mai are aces in acel apartament desii este proprietara , ea locuind in casa mamei sale, unde deasemena este terorizata zilnic atat noaptea cat si ziua , si ea si copii de catre sotul sau.
Ce se poate face in aceasta situatie, ce plangere catre ce instanta sau organism abilitat. Situatia este una dramatica, copii sunt terorizati zii si noapte, lucru care ii afecteaza enorm !
Va multumesc anticipat, pentru orice sfat mi-ati da!