avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare carte de munca

Buna ziua,

As avea nevoie de un sfat! Matusa mea a lucrat intr-o firma un an de zile. De la inceput i-au fost solicitate copie de pe buletin si cartea de munca, insa nu a semnat si un contract. In urma cu 3 saptamani si-a dat demisia, iar acum gasindu-si alt loc de munca, dupa semnarea contractului si dupa ce a dus copie dupa diploma de studii si buletin, i-a fost solicitata si cartea de munca.
Problema este urmatoarea, din cate stim cartea de munca ar trebui sa o ridice de la inspectoratul de munca, de la inspectorul firmei la care a fost angajata, angajatorul ne avand dreptul ca dupa incheierea contractului sa mai poata intra in posesia cartii pentru a o inapoia fostului angajat!
Ce se intampla in cazul in care fostul angajator nu a depus niciodata cartea de munca la itm si a" tinut-o in firma", mentionez ca acesta nu mai este de gasit la telefon- incercand sa luam legatura cu el pentru a sti daca a depus cererea de incetare a contractului de munca nu a fost de gasit!

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:59, 29 Mai 2010
intr-un astfel de caz este necesar sa sesizati ITM..
cum dvs nu aveti dovada ca ati inmanat cartea de munca acelui angajator probabil ca veti fi nevoita sa incepeti demersurile pentru a va face alta carte de munca ceea ce presupune 80 ron la publicarea in monitorul oficial a pierderii si adeverinte de la fiecare loc de munca unde ati lucrat pe care le elibereaza tot itm-ul (fiecare fiind taxata cu 40 ron)si apoi in baza acestor documente vi se face o noua carte de munca.
succes
La angajare se cere si cartea de munca. Daca nu are sau se afla la unitatea de baza, completeaza o declaratie. Acea declaratie este o dovada. O are angajatorul?
Multumesc pentru raspunsuri!
Cartea de munca a fost data fostului angajator, care nu mai este de gasit! in sensul ca nu raspunde la telefon! probabil ca va trebui sa mearga la fostul loc de munca, numai ca nu este o persoana cu , care sa poti discuta civilizat! Cum intre matusa mea si fostul angajator nu s-a semnat o declaratie cum ca i-ar fi predat acestuia cartea de munca pe care el sa o duca la ITM, nu poti dovedi ca tu i-ai dat-o ! El poate sustine ca nu a primit-o! In plus ne gandim ca fostul angajator nu a dus niciodata la ITM un contract si nici cartea de munca, ceea ce inseamna ca tot acest timp a fost o munca "la negru", fara contributii la stat!
Ceea i-a dat de gandit, a fost in momentul in care, solicitand o adeverinta de salariat, fostul angajator i-a raspuns ca nu are de unde !
Oare adresandu-ma ITM-ului si incercand sa aflu printr-o cerere cine este inspectorul acestei firme si rugand sa mi se confirme sau sa mi se imfirme dupa caz banuiala , este posibil? Cum alte cuvinte sa mi se spuna daca matusa mea a figurat vreodata pe staul de salariu al fostului angajator?

Multumesc !
Cartea o are fostul angajator, iar actualul o cere pentru a o duce inspectorului de care apartine, pentru a se opera in ea !
Din cate stiu in momentul in care iti incetezi activitatea la o firma, impsectorul de munca iti opereaza incgiderea in cartea de munca , urmand ca proprietarul cartii sa o ridice personala! tocmai din cauza ca s-au intamplat cazuri in care dandu-se cartile angajatorilor cu care ti-ai incheiat activitatea acestia profitau si isi sicanau fostii angajati ! Deh relatiile de munca nu sunt intotdeauna cordiale !

Alte discuții în legătură

Termen restituire carte de munca carmenccc carmenccc buna ziua, va rog sa imi spuneti care este termenul legal pentru restituirea cartii de munca. mentionez ca mi-a incetat contractul de munca in data de 15 ... (vezi toată discuția)
Carte de munca, vesnica problema bizarre bizarre Buna ziua! Ma numesc Cosmin si am lucrat la o firma pana in august 2007, nici in ziua de astazi nu mi-au inmanat cartea de munca, ea imi este necasara la noul ... (vezi toată discuția)
Proces impotriva itm adi_68 adi_68 Cunosc un caz concret: o persoana a lucrat la o firma timp de 4 luni, dupa care a fost concediata abuziv. In tot acest timp, a stiut ca lucreaza legal, semnand ... (vezi toată discuția)