avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Activitate Gumini13Bob

Activitate Gumini13Bob

Buna seara.
Mi s-a spus de catre un angajat al Primariei Municipiului Bucuresti ca Primaria Sect. 1 este in masura sa retraga autorizatia de functionare , in calitate de organ emitent al acestei autorizatii.
Este posibil sa fie retrasa autorizatia de functionare? Ce masuri pot lua cei de la primarie in cazul in care eu solicit actele care au stat la baza eliberarii autorizatiei si se constata ca nu exista acordul scris al vecinilor, printre aceste acte?
Va intreb toate acestea pentru ca am facut trei plangeri la primarie pana acum care au fost transferate: Directiei Inspectie din cadrul Politiei Comunitare Sector 1, Primariei Municipiului Bucuresti (intrucat cladirea se afla in zona protejata) si Directiei de Mediu, care a constatat, in momentul verificarii, ca nu s-au produs zgomote care sa tulbure linistea.
Stiu ca acest raspuns de la primarie dureaza o luna (30 de zile), de aceea n-as vrea sa astept atat timp, ci sa solicit in scris primariei fie verificarea actelor care au stat la baza obtinerii autorizatiei, fie retragerea autorizatiei.
Va multumesc.
Va intreb toate acestea pentru ca am gasit pe Internet urmatoarele informatii:

"ªtim de asemenea ca, cluburile cu profil de disco-bar, restaurant sau de discoteca precum si restaurantele cu formaţii pot funcţiona după orele 22.00 cu program muzical, numai cu aprobarea Biroului Control Comercial, Autorizări daca sunt amplasate la cel puţin 100 de metri distanta fata de locuinţe, sau daca spatiile in care-si desfăşoară activitatea se afla in clădiri proiectate si construite special in acest scop, oferind protecţie fonica, iar prin activitatea lor nu afectează liniştea si dreptul la odihna al locuitorilor cu care se învecinează. De asemenea, daca unitatea se afla la parterul sau subsolul unei clădiri colective, poate fi folosita muzica după orele 23.00 numai in cazul in care asociaţia de proprietari isi da acordul cu condiţia obţinerii acordului legalizat al vecinilor cei mai apropiaţi, pe orizontala si pe verticala, de fiecare data când se solicita autorizarea orarului."

Cine se ocupa de sanctionarea incalcarii acestei legi?
Va multumesc pentru raspuns, dar nu este vorba despre mine, nu eu sunt proprietarul restaurantului. V-am intrebat aceasta pentru ca locuiesc intr-o curte in care s-a instalat un restaurant fara aprobarea vecinilor. Restaurantul a obtinut autorizatie de functionare de la primarie, dar nu si acordul proprietarilor invecinati pe plan orizontal si vertical pentru desfasurarea de activitati comerciale, adica pentru schimbarea destinatiei de locuinta.
Am facut o plangere la primarie pentru constructii neautorizate si pentru faptul ca s-au adus modificari imobilului comun, din nou fara aprobarea vecinilor. Dosarul a fost transmis la Serviciul Juridic al Politiei Comunitare pentru ca restaurantul nu a intrat in legalitate. Dosarul se afla in continuare la acestia din luna ianuarie.
As vrea sa va intreb daca exista vreo lege pentru comercianti care interzice, orar de functionare intre orele 22:00 si 06:00 in imobile comune (spre exemplu: blocuri de locuinte, vile la curte in comun), conform legii 61/1991 (art.2, pct. 29) care stipuleaza ca sunt interzise:
29) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice situate în imobile cu destinaţia de locuinţe sau în imediata vecinătate a acestora
si daca aceasta lege se poate aplica si societatilor comerciale, nu doar locatarilor unui imobil.
Va multumesc.
Buna ziua,

As vrea sa stiu daca exista vreo lege care sa reglementeze orarul de functionare a unui restaurant intr-un imobil comun (casa la curte). Am citit pe Internet ca orarul de funcţionare a societatilor comerciale cu băuturi alcoolice la parterul blocurilor de locuinţe se desfasoara "pana la ora 22.00 cu acordul locatarilor, materializat in scris odată cu solicitarea de autorizare", conform cu legea 61/2001 (republicata).

Am incercat sa caut aceasta lege, dar nu gasesc nici un articol legat de orarul de functionare in functie de acordul proprietarilor vecini.

Imi poate confirma cineva ca aceasta lege exista si ca functionarea societatilor comerciale de tip restaurant dupa ora 22:00 este interzisa in imobile comune, in cazul in care nu exista acordul locatarilor invecinati?

Multumesc.
Buna ziua,

As vrea sa stiu daca exista vreo lege care sa reglementeze orarul de functionare a unui restaurant intr-un imobil comun (casa la curte). Am citit pe Internet ca orarul de funcţionare a societatilor comerciale cu băuturi alcoolice la parterul blocurilor de locuinţe se desfasoara "pana la ora 22.00 cu acordul locatarilor, materializat in scris odată cu solicitarea de autorizare", conform cu legea 61/2001 (republicata).

Am incercat sa caut aceasta lege, dar nu gasesc nici un articol legat de orarul de functionare in functie de acordul proprietarilor vecini.

Imi poate confirma cineva ca aceasta lege exista si ca functionarea societatilor comerciale de tip restaurant dupa ora 22:00 este interzisa in imobile comune, in cazul in care nu exista acordul locatarilor invecinati?

Va multumesc.
De asemenea, as vrea sa aflu raspunsul la o intrebare:

Am vazut ca Ordinul nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei prevede la art. 4 si art. 17 ca:

Art. 4. - Unităţile de mică industrie, comerciale şi de prestări servicii, care pot crea riscuri pentru sănătate sau disconfort pentru populaţie prin producerea de zgomot, vibraţii, mirosuri, praf, fum, gaze toxice sau iritante etc. se amplasează în clădiri separate, la distanţă de minimum 15 m de ferestrele locuinţelor (ceea ce nu este cazul, fiind aceeasi cladire).

Art. 17. - Amplasarea obiectivelor economice cu surse de zgomot şi vibraţii şi dimensionarea zonelor de protecţie sanitară se vor face în aşa fel încât în teritoriile protejate nivelul acustic echivalent continuu (Leq), măsurat la 3 m de peretele exterior al locuinţei la 1,5 m înălţime de sol, să nu depăşească 50 dB (A) şi curba de zgomot 45. În timpul nopţii (orele 22,00-6,00), nivelul acustic echivalent continuu trebuie să fie redus cu 10 dB (A) faţă de valorile din timpul zilei.

Pot sa fac apel la Directia de Sanatate Publica pentru a face verificari pe teren si a sanctiona aceste doua incalcari? Fac verificari de acest gen? Sunt in masura sa sanctioneze?

Va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra.
Multumesc mult pentru raspuns dle Bodea Alex. Dar daca restaurantul are autorizatie de functionare poate fi sanctionat? Va intreb aceasta pentru ca am facut apel la politia comunitara odata, muzica fiind prea tare, iar acestia mi-au zis ca nu le pot face nimic intrucat restaurantul are autorizatie. Ii pot sanctiona daca dispun de autorizatie, desi tulbura linistea publica dupa miezul noptii?
Buna ziua.

Locuiesc intr-un imobil comun cu destinatia initala de locuinta. Proprietarul vecin a cumparat partea sa de imobil de la o familie si a inchiriat-o unui unei societati comerciale de tip restaurant. Practic, eu si familia mea traim perete in perete cu restaurantul (acestia au demolat chiar peretele care despartea inital apartamentele si au creat un zid, dintr-un material pe care n-as putea sa-l numesc, dar care pare mult mai subtire decat un perete). In plus, restaurantul a ocupat toata curtea, iar pauzele celor de restaurant se desfasoara chiar in fata apartamentului nostru, geamul de la bucatarie dand spre curte si distanta fiind de un metru, asa incat in fiecare zi trebuie sa aud angajatii vorbind intre ei, razand, impartasind opinii. Am impresia uneori ca in propria casa ma aflu intr-un vagon de tren, atat de mult imi lipseste intimitatea.

De asemenea, restaurantul are petreceri, creand zgomot noaptea.

Practic, restaurantul se afla in aceeasi cladire cu noi, casa fiind una veche care a apartinut in trecut unui singur proprietar si ne desparte de ei doar acel zid si geamul de la bucatarie care da spre curte. Si podul il avem comun, se aud zgomote si de acolo; cand urca cineva se aud bocanituri.

Am citit pe Internet ca, in conformitate cu normele de igienă referitoare la zonele de locuit prevazute de Ordinul nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei publicat in Monitorul Oficial :

Art. 4. - Unităţile de mică industrie, comerciale şi de prestări servicii, care pot crea riscuri pentru sănătate sau disconfort pentru populaţie prin producerea de zgomot, vibraţii, mirosuri, praf, fum, gaze toxice sau iritante etc. se amplasează în clădiri separate, la distanţă de minimum 15 m de ferestrele locuinţelor. Distanţa se măsoară între faţada locuinţei şi perimetrul unităţii.

De asemenea, stiu ca exista o lege a linistii si ordinii publice, care sustine ca reprezinta contraventie: “tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice situate in imobile cu destinatia de locuinte sau in imediata vecinatate a acestora” (Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice - actualizata 2008, Art. 29)

Am incercat sa gasesc pe Internet confirmarea ca aceasta lege se poate aplica si societatilor comerciale, dar nu am reusit sa o gasesc. Iata in schimb ce am gasit, de la un utilizator din Bucuresti:

“Cluburile cu profil de disco-bar, restaurant sau de discoteca precum si restaurantele cu formaţii pot funcţiona după orele 22.00 cu program muzical, numai cu aprobarea Biroului Control Comercial, Autorizări daca sunt amplasate la cel puţin 100 de metri distanta fata de locuinţe, sau daca spatiile in care-si desfăşoară activitatea se afla in clădiri proiectate si construite special in acest scop, oferind protecţie fonica, iar prin activitatea lor nu afectează liniştea si dreptul la odihna al locuitorilor cu care se învecinează. De asemenea, daca unitatea se afla la parterul sau subsolul unei clădiri colective, poate fi folosita muzica după orele 23.00 numai in cazul in care asociaţia de proprietari isi da acordul cu condiţia obţinerii acordului legalizat al vecinilor cei mai apropiaţi, pe orizontala si pe verticala, de fiecare data când se solicita autorizarea orarului.” Am gasit acest articol cautand persoane care au intalnit aceeasi problema in calitate de proprietar ca mine.

As vrea sa stiu daca imi puteti confirma ca exista asemenea legi care sa stipuleze ca:

- Restaurantele pot functiona dupa orele 22:00 doar daca se afla la o distanta de 100 de metri distanta fata de locuintele invecinate.
- In cazul in care societatea comerciala se afla intr-un imobil colectiv, aceasta poate folosi muzica dupa ora 23:00 numai cu acordul vecinilor, apropiati pe plan orizontal si vertical.

Ce se poate intampla daca raportez astfel de incalcari ale legii - difuzarea muzicii dupa ora 23:00 precum si amplasarea la o distanta mai mica de 100 metri fata de un imobil cu destinatia de locuinta? Restaurantului ii poate fi retrasa autorizatia de functionare permanent ? Vor primi doar o sanctiune?

Daca exista o asemenea lege, care este autoritatea in masura sa o sanctioneze: registrul comertului, primaria, directia pentru sanatate publica, asociatia pentru protectia consumatorilor, etc?

Mentionez ca restaurantul a obtinut autorizatie de functionare, dar nu a primit niciodata acordul vecinilor apropiati pe plan vertical si orizontal pentru functionare.


In asteptarea raspunsurilor dumneavoastra,
Va multumesc.
Buna ziua.
Locuiesc intr-un imobil comun (casa la curte) cu un restaurant pentru care noi, restul vecinilor, nu ne-am dat acordul de functionare. Casa este impartita intre doi proprietari - partea din fata, cu privire inspre bulevard, revine celor cu restaurantul, iar cea din spate, cu fereastra care da inspre curte, este a noastra. Restaurantul s-a infiintat aici fara acordul nostru si a realizat lucrari de constructie tot fara acordul vecinilor, ridicand o terasa in podul comun (pe partea lor, deasupra casei noastre). Pe langa asta, au ocupat curtea comuna impartind curtea printr-un culoar de servitute de doar cativa metri (doi metri maxim) si a ridicat deasupra apartamentului nostru o terasa, in prelungirea terasei din pod. Practic restaurantul se afla deasupra casei noastre si impiedica lumina sa mai intre pe geam si, pe langa asta, se aud zgomotele de la utilajele de evacuare, care sunt chiar deasupra casei noastre, in fiecare zi. In urma construirii acestei terase deasupra casei noastre, am facut o plangere la Directia Inspectie in cadrul Politiei Comunitare Sector 1, care a inaintat dosarul instantelor de judecata. Telefonand la Directia Inspectie, am aflat ca dosarul a fost transmis la Serviciul Juridic, dar nu am primit nici un raspuns de la ei. Din cate am inteles, dosarul a fost inaintat acestui serviciu din luna ianuarie. Este posibil sa dureze mai mult acest proces, cativa ani, cum am auzit ca poate dura? De ce eu, proprietarul direct afectat, nu am fost instiintat in nici un fel?

De asemenea, va contactez pentru ca as vrea sa stiu de ce acte are nevoie de un restaurant pentru a putea functiona. Am vazut pe net ca, printre alte acte, ar avea nevoie de autorizatie pentru difuzarea muzicii ambientale. Imi puteti confirma ca exista asa ceva si ca trebuie obtinuta aceasta autorizatie? Si as vrea sa stiu daca restaurantelor care lucreaza in regim de imobil colectiv li se poate aplica vreo lege care sa le interzica functionarea sau difuzarea muzicii tare dupa ora 23:00.

Art. 29 din legea 61/1991 (act. 2008) privind tulburarea linistii publice li se poate aplica si lor, in calitate de societate comerciala?

Cu respect,
Va multumesc.
Ce se intampla daca proprietarul nu a obtinut acordul vecinilor? Autorizatia ii poate fi retrasa?