avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Activitate PRONET

Activitate PRONET

Va rog sa-mi trimiteti un mesaj la pronetgroup@yahoo.com

MihailZC a scris:

Pai, discutam destul de direct si aici, mi se pare.
Daca imi lasati o adresa de email va pot scrie.

Buna ziua,
Prin ce modalitate putem sa discutam direct pe seama acestui subiect ? Am incercat prin mesagerie, dar nu apareti in lista destinatarilor dupa numele de utilizator MihailZC.
Un raspuns clar si la obiect. Vom depune la polititie o plangere pe articolul 224 si pt expunerea la un risc de infectare Covid, avand in vedere ca nu au purtat masca in interior. Nu stiu cat de eficienta va fi aceasta masura.
Cred ca cea mai buna varianta ar fi sa cumparam drepturile succesorale. Dar este complicat ...
Daca unul dintre mostenitori primeste citatie pt dezbaterea la notariat, este obligatorie prezenta fizica sau se poate adresa natarului prin scrisoare recomandata in care sa anunte ca nu este de acord cu propunerile celorlalti mostenitori si implicit dezbaterea notariala nu mai poate avea loc?
Mostenitorii sunt rude gradul II, frati si copii dupa frati. Unul din fratii mostenitori este in strainatate si nu poate ajunge in tara datorita pandemiei. De la acest frate am putea ulterior sa cumparam drepturile lui succesorale. Este grea procedura aceasta in contextul prezentat dat ? Ce presupune cumpararea drepturilor succesorale ca pasi de urmat ?

Multumesc pt clarificari, ne-au fost de mare ajutor.
Completez putin ca sa intelegeti si contextul: este o femeie foarte bolnava, batrana, fara capacitate totala de exrcitiu si s-a trezit cu o parte din aceti mostenitori peste ea in curte/imobil. Nu a stiut cum sa reactioneze, fiind rudele concubinului. Au intimidat-o, au certat-o si au facut presiuni sa plece ca altfel anunta politia ca nu are grija de casa, etc
Oare chiar aveau acest drept ? Nu este un abuz ? O violare de domiciliu ? Eu cand am aflat le-am spus ca sesizez politia cu nu au primit acceptul explicit de intra pe proprietate ... dar ei stateau deja de cateva zile, umblasera prin lucrurile personale ale bunicii ...
Multumesc pentru raspuns.
Se pot folosi de proba contratra din art. 919 atat timp cat bunul nu este eligibil a se inscrie in masa credala ? Practic in prezent ei nu pot dezbate succesiunea deoarece nu sunt indeplinite conditiile ca bunul respectiv sa poata fi luat in considerare: nu exista ordin al prefectului, nu exista pv de finalizare a constructiei, sunt diferente fata de proiectul initial. Acum se lucreaza la refacerea documentatiei ...in aceste conditii se pot folosi de acest contract pt a intra in curte si a folosi imobilul ce este deja locuit de concubina ? Adica nu uzeaza in prezent de niste posibile drepturi obtinute sau nu in viitor ?

Este clar ca dupa dezbaterea succesiunii si obtinerea certificatului de mostenitor vor putea cu usurinta sa ceara evacuarea, dar pe noi ne intereseaza ce drepturi au ei pana atunci.

Inca odata multumesc pentru amabilitate.
Multumesc pentru raspuns.
Pentru ca au aparut noutati, in sensul ca concubinul avea tutusi un contract de vc de la fosta sotie, practic imobilul a fost impartit cu fosta sotie la divort si exista acest contract dupa modelul din 1994, prin notariat, fara cadastru si fara intabulare.

In aceste conditii, existand aceste documente, intareste pozitia mostenitorilor si schimba raspunsurile dvs. la punctele 1-4 ?

Multumesc
Buna ziua,

Bunica mea a fost intr-o relatie de concubinaj de 30 de ani pana anul trecut cand partenerul ei de viata a decedat.
Locuiau impreuna intr-un imobil ce apartinea concubinului.
Concubinul nu avea copii, ci doar frati si nepoti, acestia fiind posibilii mostenitori asupra imobilului unde locuieste bunica mea si unde are in prezent adresa de domiciliu.
Pt imobilul in cauza, in prezent nu exista o situatie juridica foarte clara in privinta actelor de proprietate, deoarece nu exista pv de finalizare a constructiei, nu exista ordin al prefectului sau titlu de proprietate pe teren ci doar un pv de posesie emis de primarie pe numele concubinului, unde acesta a construit casa, a introlat-o la primarie si atat. Acum rudele se ocupa de obtinerea documentelor de proprietate necesare pentru dezbaterea succesiunii.
Dupa deces exista o situatie tensionata intre posibilii mostenitori si bunica mea legata de locuirea in acest imobil.
In timpul vietii intelegerea era ca bunica mea sa ramana pana la sfarsitul vietii in acest imobil iar pe urma acesta sa ramana unuia din nepoti. Nu a mai avut timp sa faca actele.
Concubina stie ca nu are drept asupra imobilului, ci doar asupra bunurilor achizitionate in comun sau de catre ea, dar doreste sa ramana la adresa de domiciliu cat mai mult, pana cand situatia imobilului va fi clarificata si mostenitorii vor obtine in instanta un ordin de evacuare.
In aceste conditii, cand concubina este singura cu adresa de domiciliu in acest imobil:

1. rudele defunctului concubim, pot intra in imobil fara permisiune, acolo unde concubina are lucruri personale, medicamente, acte, etc ?
2. pot aceste rude sa o reclame pe concubina la politie legate de utilizarea defectuasa a imobilului, atat timp cat imobilul nu face parte din masa succesorala neavand situatia juridica clara?
3. poate concubina sa cumpere drepturile succesorale legate de acest bun de la unul din mostenitori, intr-un procent minoritar ? O ajuta sa intarzie eliberare imobilului ?
4. concubina poate obtine interdictia accesului in imobil a rudelor defunctului pana la realizarea succesiunii sau clarificarea in instanta a acesteia ?

Multumesc anticipat pentru clarificari si ajutor.
themis a scris:

Cred că o mai exactă redare a conţinutului acelei clauze ar putea fi utilă pentru exprimarea unor opinii.


Am scris clauza exact asa cum apare ea in contract:

"in cazul nerespectarii obligatiilor asumate mai sus, noi vanzatorii ne obligam sa platim fata de promitentul-cumparator de 3 ori pretul convenit la art.x din prezentul antecontract".

Iar obligatiile la care se face referire sunt:

- noi promitentii vanzatori ne obligam fata de promitentul cumparator ca de la data semnarii prezentului antecontract nu vom instraina, greva de sarcini, garantii sau alte drepturi ale tertilor si nu vom dispune in niciun mod de terenul ce face obiectul prezentului antecontract;

- noi promitentii vanzatori vom informa de indatat promitentul cumparator despre existenta oricaror pretentii, contestari, notificari de litigiu, despre initierea oricarei actiuni in justitie care ar prejudicia dreptul de proprietate deplin si exclusiv asupra terenului si capacitatea noastra de a transmite acest drept catre promitentul cumparator in conditiile convenite prin prezentul antecontract si ne obligam sa ne abtinem de la orice act juridic sau material, fapt, operatiune, dispunere de teren care ar prejudicia drepturile promitentului cumparator stabilite prin prezentul antecontract.

.... dupa care urmeaza clauza referitore la plata de 3 ori pretul.
Nu. Cumparatorul nu a vrut si nici nu vrea sa renunte la contract. Ideea este ca nefiind specificat in antecontract un termen pana la care vanzatorii sa intocmeasca documentatia necesara incheierii contractului de v-c, acestia pot sa intarzie cat doresc acest proces. Trebuie facute masuratori, declaratii ale vecinilor, etc pt obtinerea ordinului prefectului, dupa care trebuie facut cadastru.

Vanzatorii doresc sa mai obtina ceva in plus fata de antecontractul initial, deoarece s-au pacalit si au vandut la un pret mic, in momentul de fata putand sa-si achite obliggatia de 3 ori si sa incheie un alt antecontract cu alt cumparator la un pret mai mare decat de 3 ori pretul initial.

Ca procedura o sa se notifice in prima faza cumparatorul la notariat pentru anularea antecontractului si plata pretului de 3 ori, iar daca acesta nu o sa se prezinte sau se prezinta si nu accepta pretul i se vor depune de 3 ori suma la CEC pe numele acestuia si va fi notificat de acest aspect.

Trebuie sa existe neaparat un motiv pentru anulararea promisiunii atat timp cat este clauza expresa in contract referitoare la ce se intampla daca strica intelegerea ?
Multumesc pt raspuns.
De principiu ma intereseaza posibilitatile avute la dispozitie pt anularea antecontractului in situatia in care cumparatorul nu doreste sa se deplaseze la notariat deoarece nu este multumit de plata pretului de 3 ori, avand in vedere ca a achizitionat terenul la un pret mult sub piata, iar in ultima perioada pretul a crescut si in contextul acesta el practic pierde.

In aceste conditii, inteleg practic ca nu se va mai fac e niciun act notarial de revocare ci doar o notificare prin executor in care vanzatorii il instiinteaza ca nu mai sunt de acord sa-si respecte obligatiile asumate si in consecinta respecta sanctiunea mentionata in antecontract de a platii de 3 ori pretul.
De asemenea tot in antecontract i se consemneaza ca suma in cauza a fost depusa la CEC intr-un cont la dispozitia acestuia. Depunerea va fi efectuata exact in data notificarii.
Din momentul acesta din punct de vedere formal vanzatorul a respectat cele mentionate in antecontract, deoarece in acela nu se specifica deloc ca revocare trebuie sa imbrace forma unui document legalizat prin notariat.

Mai departe vanzatorii pot incheia un alt antecontract cu alti cumparatori.

Bineinteles, indiferent de situatie cumparatorul poate ataca in instanta primul antecontract.

Dar daca sa zicem ca acesta castiga in instanta, ce se intampla cu noii cumparatori care au cumparat la un pret mai mare ? Pot si ei sa actioneze la randul lor impotriva vanzatorului ?

Dar cu banii depusi la CEC ? Dar daca cumparatorul a cesionat catre alta persoana drepturile dobandite prin antecontract, fara sa-l instiinteze pe vanzator, iar acesta nestiind de aceasta a virat banii cumparatorului initial ?

Marian