avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Relatie de concubinaj, deces concubin, imobil cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Relatie de concubinaj, deces concubin, imobil cu situatie neclara

Buna ziua,

Bunica mea a fost intr-o relatie de concubinaj de 30 de ani pana anul trecut cand partenerul ei de viata a decedat.
Locuiau impreuna intr-un imobil ce apartinea concubinului.
Concubinul nu avea copii, ci doar frati si nepoti, acestia fiind posibilii mostenitori asupra imobilului unde locuieste bunica mea si unde are in prezent adresa de domiciliu.
Pt imobilul in cauza, in prezent nu exista o situatie juridica foarte clara in privinta actelor de proprietate, deoarece nu exista pv de finalizare a constructiei, nu exista ordin al prefectului sau titlu de proprietate pe teren ci doar un pv de posesie emis de primarie pe numele concubinului, unde acesta a construit casa, a introlat-o la primarie si atat. Acum rudele se ocupa de obtinerea documentelor de proprietate necesare pentru dezbaterea succesiunii.
Dupa deces exista o situatie tensionata intre posibilii mostenitori si bunica mea legata de locuirea in acest imobil.
In timpul vietii intelegerea era ca bunica mea sa ramana pana la sfarsitul vietii in acest imobil iar pe urma acesta sa ramana unuia din nepoti. Nu a mai avut timp sa faca actele.
Concubina stie ca nu are drept asupra imobilului, ci doar asupra bunurilor achizitionate in comun sau de catre ea, dar doreste sa ramana la adresa de domiciliu cat mai mult, pana cand situatia imobilului va fi clarificata si mostenitorii vor obtine in instanta un ordin de evacuare.
In aceste conditii, cand concubina este singura cu adresa de domiciliu in acest imobil:

1. rudele defunctului concubim, pot intra in imobil fara permisiune, acolo unde concubina are lucruri personale, medicamente, acte, etc ?
2. pot aceste rude sa o reclame pe concubina la politie legate de utilizarea defectuasa a imobilului, atat timp cat imobilul nu face parte din masa succesorala neavand situatia juridica clara?
3. poate concubina sa cumpere drepturile succesorale legate de acest bun de la unul din mostenitori, intr-un procent minoritar ? O ajuta sa intarzie eliberare imobilului ?
4. concubina poate obtine interdictia accesului in imobil a rudelor defunctului pana la realizarea succesiunii sau clarificarea in instanta a acesteia ?

Multumesc anticipat pentru clarificari si ajutor.
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2021
PRONET, utilizator
Cel mai recent răspuns: PRONET , utilizator 17:10, 4 Martie 2021
Nu are nici un fel de relevanta cu privire la regimul juridic faptul ca bunica are adresa de domicilu in acest imobil.
Ce are importanta e faptul ca bunica dvs "stapaneste" in prezent imobilul.
Asta are importanta cu atat mai mult daca imobilul nu este intabulat in cartea funciara, ceea ce inteleg ca se aplica imobilului cata vreme concubinul nu a detinut acte de proprietate:
Art. 919
Prezumţia de posesie şi prezumţia de proprietate
(1) Până la proba contrară, acela care stăpâneşte bunul este prezumat posesor.
(2) Detenţia precară, odată dovedită, este prezumată că se menţine până la proba intervertirii sale.
(3) Până la proba contrară, posesorul este considerat proprietar, cu excepţia imobilelor înscrise în cartea funciară.

Cu alte cuvinte, desi imobilul nu i se cuvine bunicii, cata vreme ea il ocupa, mostenitorii concubinului vor fi nevoiti sa produca acte de proprietate (proba contrara) prin care sa demonstreze ca bunica (detentor prezumat posesor) nu este si proprietar, ca sa o poata evacua din imobil. Ca sa poata obtine un certificat de mostenitor vor avea nevoie de un titlu de proprietate valabil emis pe numele concubinului.

Prin urmare, in opinia mea, raspunsurile la intrebarile dvs sunt:

1. Nu, dar daca totusi fac asta, bunica va avea probeme in a-i evacua, cata vreme nici ea nu detine un act de proprietate si posesia ei este prezumata pe baza "stapanirii" imobilului. Mi s-ar parea util in acest sens sa chemati politia locala care sa intocmeasca un proces verbal care sa ateste ca la data respectiva bunica este singura care stapaneste/ocupa/detine imobilul respectiv.
2. Nu, ca sa poata face asta ei trebuie fie sa prezinte acte de proprietate pe numele lor sau sa justificie un interes, respectiv sa prezinte acte de proprietate pe numele concubinului si sa demonstreze legatura de rudenie cu acesta. E discutabil aici daca acel "pv de posesie emis de primarie pe numele concubinului" si un certificat fiscal care sa ateste inregistrarea imobilului in rolul fiscal al concubinului pot fi considerate acte in baza caruia mostenitorii ar justifica un interes legal.
3 Da, cata vreme ca urmare a dezbaterii mostenirii ea ar deveni coproprietar (chiar intr-o cota foarte mica) ar avea si dreptul de folosinta asupra imobilului iar in caz de neintelege cu ceilalti coproprietari cu privire la modalitatea de folosire a bunului, acestia ar trebui sa se adreseze instantei, fie in sensul partajarii bunului fie in sensul rezolvarii neintelegerilor cu privire la modul de folosire.
4 Poate sa incerce sa faca asta, in cazul in care posesia ei este tulburata iar daca mostenitorii reclama anumite drepturi se poate prevala de art 919 citat mai sus in sensul de a le cere mostenitorilor sa rastoarne prezumtia de posesie si, implicit proprietate.
Multumesc pentru raspuns.
Pentru ca au aparut noutati, in sensul ca concubinul avea tutusi un contract de vc de la fosta sotie, practic imobilul a fost impartit cu fosta sotie la divort si exista acest contract dupa modelul din 1994, prin notariat, fara cadastru si fara intabulare.

In aceste conditii, existand aceste documente, intareste pozitia mostenitorilor si schimba raspunsurile dvs. la punctele 1-4 ?

Multumesc
Da, in mod evident opinia mea se schimba in sensul ca in acest caz concubinul are un act autentic perfect valabil care atesta dreptul sau de proprietate (chiar neintabulat, in 1994 nu exista institutia cartii funciare), prin urmare mostenitorii vor putea dezbate succesiunea, dupa care, in calitate de proprietari o vor evacua pe bunica dvs.. Tot acest act din 1994 reprezinta "proba contrara" din art. 919 iar bunica nu va mai putea pretinde ca este proprietar, avand calitatea de simplu posesor sau detentor precar, asa cum mai este numit.
Multumesc pentru raspuns.
Se pot folosi de proba contratra din art. 919 atat timp cat bunul nu este eligibil a se inscrie in masa credala ? Practic in prezent ei nu pot dezbate succesiunea deoarece nu sunt indeplinite conditiile ca bunul respectiv sa poata fi luat in considerare: nu exista ordin al prefectului, nu exista pv de finalizare a constructiei, sunt diferente fata de proiectul initial. Acum se lucreaza la refacerea documentatiei ...in aceste conditii se pot folosi de acest contract pt a intra in curte si a folosi imobilul ce este deja locuit de concubina ? Adica nu uzeaza in prezent de niste posibile drepturi obtinute sau nu in viitor ?

Este clar ca dupa dezbaterea succesiunii si obtinerea certificatului de mostenitor vor putea cu usurinta sa ceara evacuarea, dar pe noi ne intereseaza ce drepturi au ei pana atunci.

Inca odata multumesc pentru amabilitate.
Completez putin ca sa intelegeti si contextul: este o femeie foarte bolnava, batrana, fara capacitate totala de exrcitiu si s-a trezit cu o parte din aceti mostenitori peste ea in curte/imobil. Nu a stiut cum sa reactioneze, fiind rudele concubinului. Au intimidat-o, au certat-o si au facut presiuni sa plece ca altfel anunta politia ca nu are grija de casa, etc
Oare chiar aveau acest drept ? Nu este un abuz ? O violare de domiciliu ? Eu cand am aflat le-am spus ca sesizez politia cu nu au primit acceptul explicit de intra pe proprietate ... dar ei stateau deja de cateva zile, umblasera prin lucrurile personale ale bunicii ...

Alte discuții în legătură

Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ... lauramaria1 lauramaria1 Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ,dar fara acte. Acum vrea să îl vândă și să îl treacă pe noul proprietar. ... (vezi toată discuția)
Evacuare societate comerciala ContSters202285 ContSters202285 am un imobil carea a fost vandut intr-o licitatie ilegala si in care este o contestatie la suspendare. o parte din acest imobil este in chirie de comodat ... (vezi toată discuția)
Problema in legatura cu o mostenire. rog ajutor. i_oana9 i_oana9 Am si eu o nelamurire, daca se poate sa ma ajutati va-si sunt recunoscatoare. Bunica mea a mostenit in urma casatoriei, de la tatal ei, un pamant, pe care ... (vezi toată discuția)