avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... problema in legatura cu o mostenire. rog ajutor.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

problema in legatura cu o mostenire. rog ajutor.

Am si eu o nelamurire, daca se poate sa ma ajutati va-si sunt recunoscatoare.
Bunica mea a mostenit in urma casatoriei, de la tatal ei, un pamant, pe care il detine de mai bine de 40 de ani dar pe care nu are acte. Acum aceasta vrea sa mi-l dea mie prin act de vanzare-cumparare, dar se pare ca au mai aparut acum alte rude care l-ar revendica si mi-a zis sa ma grabesc cu actul ca sa nu poata aceeia sa-l atace. Intrebarea mea este se poate sa-l revendice altcine din moment ce bunica il detine de cca.40 an, ca mostenire.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 11:54, 25 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Avand in vedere ca uzucapiune (sau prescripta achizitiva), este modul de dobandire a proprietatii sau a altor drepturi reale asupra unui bun, prin posedarea neintrerupta a bunului, intr-un interval de timp fixat de lege, in cazul acesteia, de peste 30 de ani, cui ar vrea sa- l revendice, i se va opune aceasta. Daca opereaza uzucapiunea, efectul principal este acela ca posesorul dobandeste dreptul de proprietate .
Cu stima !
Problema este lipsa actelor de proprietate, adica dupa moartea tatalui bunicii nu s-a dezbatut succesiunea, astfel ca aceasta nu s-a putut intabula in cf ca efect al dobandirii bunului prin mostenire.
Eu vad urmatoarele posibilitati:
1. Trebuie identificat terenul in cf. Daca acesta se afla intabulat pe numele tatalui bunicii, se va proceda la dezbaterea succesorala a averii ramase dupa tatal bunicii, iar aceasta va intra in posesia unui certificat de mostenitor in care va fi inclus acel imobil. Cu acel certificat de mostenitor se va intabula in cf si va deveni proprietara a imobilului. Dupa ce devine proprietara, il poate instraina oricui (chiar si mie!?), in orice mod...
2. Daca terenul tatalui bunicii nu este intabulat, trebuie vazut la Primarie - registrul agricol care este situatia acestuia...cine apare ca proprietar...si, apoi trebuie introdusa o actiune in uzucapiune de catre bunica in contradictoriu cu adevaratul proprietar al terenului. Dupa ce se obtine o hotarare prin care se admite dobandirea proprietatii prin uzucapiune, aceasta poate fi intabulata in cf si astfel bunica va deveni proprietar. Dupa aceea, va proceda cu acest teren cum doreste, sa-l pastreze, sa-l instraineze etc. ;)
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In urma succesiunii ne-am ales cu drept de proprietate pe 30 de ani. dulcikangel4u dulcikangel4u Buna ziua In urma succesiunii, bunicul meu decedat in 1988, mostenitorii find bunica, tatal meu si matusa.Tatal meu a ramas in casa el a intretinut ... (vezi toată discuția)
Achizitie teren din jurul casei - uzucapiune posibila? catalinn008 catalinn008 buna ziua, am nevoie de un sfat. bunicii sotiei locuiesc intr-o casa de peste 20 de ani. In jurul anilor 2000 au cumparat casa de la primarie, insa nu si ... (vezi toată discuția)
Teren fara acte dar in posesie din 1946. RazvanNicolaeD RazvanNicolaeD Buna ziua,poate cineva sa ma ajute in problema mea?Am un teren in Voluntari care l-am cumparat partial de la matusile mele,initial au fost 6 proprietari,unul ... (vezi toată discuția)