Buna ziua,
sotul meu este angajart la o firma romano-germana in Romania si incepand cu data de 15 august 2009 a fost detasat pe baza unui act aditional la contractul de munca la firma mama din Germania. Locuieste permanent acolo, fiind inregistrat si la Primaria orasului respectiv de unde a primit un document care certifica dreptul de sedere. Singura problema pe care o are este faptul ca nu poate beneficia de nici un serviciu medical, fiind doar detasat iar toate platile facandu-se in Romania ( sanatate, somaj, pensie etc )Incarcand sa obtina cardul european de sanatate de la Casa de Asigurari de Sanatate i s-a spus ca nu e valabil in cazul lui si ca are nevoie de formularul E106 pe baza caruia se poate inscrie la orice casa de asigurari si medic in Germania. Dar pana la E 106 e nevoie de E 101 de la Casa Nationala de Pensii care am inteles ca este extrem de greu de obtinut ( noi fiind din provincie ) din Bucuresti. De ce nu se pot depune documentele pentru formularul E 101 la Casa Judeteana de Pensii, in judetul in care firma plateste pentru el? Exista o alta varianta pentru acoperirea lui in cazul aparitiei unei probleme de sanatate in afara de birocratia E101+E106 ? Va multumesc.
Buna ziua,
incepand cu luna februarie 2008 cand mi-a incetat concediul pentru ingrijirea copilului am demisionat de la locul de munca avut pentru a ma ocupa de copii. Anul acesta ( aprilie 2009 ) am urmat un curs de asigurari in urma caruia am incheiat un contract pe care l-am si inregistrat la Administratia Financiara. Problema e ca nu m-am ocupat serios de aceasta ,,meserie,, si in consecinta nu am inregistrat venituri periodice , doar un comision de 164 RON. Doresc sa stiu daca acest contract imi anuleaza posibilitatea de a deveni coasigurat ( al sotului ) in sistemul de sanatate si daca da, ce varianta am sa beneficiez de asiguari de sanatate. Va multumesc.