avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dobandirea calitatii de coasigurat cu contract de ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dobandirea calitatii de coasigurat cu contract de broker in asigurari

Buna ziua,
incepand cu luna februarie 2008 cand mi-a incetat concediul pentru ingrijirea copilului am demisionat de la locul de munca avut pentru a ma ocupa de copii. Anul acesta ( aprilie 2009 ) am urmat un curs de asigurari in urma caruia am incheiat un contract pe care l-am si inregistrat la Administratia Financiara. Problema e ca nu m-am ocupat serios de aceasta ,,meserie,, si in consecinta nu am inregistrat venituri periodice , doar un comision de 164 RON. Doresc sa stiu daca acest contract imi anuleaza posibilitatea de a deveni coasigurat ( al sotului ) in sistemul de sanatate si daca da, ce varianta am sa beneficiez de asiguari de sanatate. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 18:50, 10 Octombrie 2009
Pierdeti posibilitatea de a deveni coasigurat atata timp cat aveti venit, chiar si neperiodic.Incheiati activitatea la adminsitratia financiara si va recastigati dreptul la coasigurat al sotului.
Ati incheiat un contract de colaborare sau conventie cu firma de asigurari si probabil ati devenit persoana fizica autorizata.La acel venit,chiar neperiodic se plateste 5.5% trimestrial la Casa de asigurari unde sunteti arondata,contributie care merge la FNUASS (Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate).
Ignorand aceasta contributie ce trebuie achitata veti fi in imposibilitatea de a obtine adeverinta de asigurat in cazul unei internari in spital sau prezentarii la medic. Casele de asigurari de sanatate au protocol cu ANAF si au
posibilitatea sa va gaseasca in sistemul informatic cu acel venit,chiar nesemnificativ pentru dvs. la care se va adauga majorari si penalizari de la momentul cand trebuia facuta plata.
Urmarirea debitorilor se face conform Codului de procedura fiscala pe ultimii 5 ani.

Ordinul CNAS nr. 617/2007

CAPITOLUL III
Contributia asiguratilor

SECTIUNEA 1
Asiguratii care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor

ART. 5
(1) Contributia lunara a persoanelor asigurate se stabileste sub forma unei cote stabilite de lege, aplicata asupra veniturilor din salarii sau a celor asimilate acestora, care sunt supuse impozitului pe venit. Angajatorul are obligatia calcularii, retinerii si virarii lunare integrale a contributiei datorate de catre persoana asigurata in contul deschis pe seama CNAS la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului in a caror raza angajatorii sunt luati in evidenta ca platitori de impozite si taxe.
(2) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda.
(3) Veniturile asimilate salariilor cuprind orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit, asa cum sunt definite de Codul fiscal si de Normele metodologice de aplicare a acestuia.
(4) Pentru asociatul unic cu indemnizatie lunara inscrisa in declaratia de asigurari sociale, contributia lunara se calculeaza prin aplicarea cotei stabilite de lege asupra indemnizatiei; baza de calcul a contributiei nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
(5) Veniturile realizate in baza functiilor de administrator si director, asa cum sunt definite de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, reprezinta venituri asimilate salariilor asupra carora se calculeaza contributia lunara a persoanei asigurate.
(6) Persoanele care realizeaza venituri din salarii, care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile si care nu mai realizeaza alte venituri, au obligatia platii contributiei lunare calculate la un salariu de baza minim brut pe tara. Contributia se plateste in mod direct de aceste persoane la CAS pentru care au optat. Angajatorii acestor persoane nu calculeaza si nu vireaza pentru veniturile salariale realizate de acestia contributia prevazuta de lege pentru angajator.

SECTIUNEA a 2-a
Asiguratii care realizeaza venituri impozabile din activitati independente

ART. 6
(1) Veniturile realizate de persoanele care desfasoara activitati independente asupra carora se calculeaza contributia sunt veniturile comerciale si veniturile din profesii libere realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale asiguratilor, asa cum sunt prevazute in Codul fiscal si in Normele metodologice de aplicare a acestuia.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar public, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
ART. 7
(1) Persoanele care desfasoara activitati independente au obligatia de a vira trimestrial contributia aplicata asupra:
a) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfasoara activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza contabilitatii in partida simpla;
b) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor prin nomenclatorul activitatilor pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit, in cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit.
(2) In cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza de norma de venit si care beneficiaza de o reducere a normelor de venit, cota stabilita de lege se va aplica la veniturile care se supun impozitului pe venit rezultate din norma redusa, determinata potrivit reglementarilor in vigoare pentru impunerea veniturilor respective.
(3) Pentru veniturile realizate din activitati independente, contributia se plateste de persoana care le realizeaza.
ART. 8
(1) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente vireaza trimestrial contributia calculata la venitul estimat, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
(2) In cazul in care contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, la finele anului, inregistreaza pierderi sau realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, contributia se calculeaza la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara pentru fiecare luna si se achita in termenul prevazut la alin. (4).
(3) Prevederile alin. (2) se aplica numai in situatia in care venitul din activitati independente este singurul venit asupra caruia se calculeaza contributia.
(4) Diferentele ramase de achitat, calculate in raport cu decizia de impunere anuala, se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza majorari de intarziere.
(5) La expirarea termenului prevazut la alin. (4), pentru sumele datorate si ramase neachitate se vor percepe majorari de intarziere conform procedurii instituite prin Codul de procedura fiscala.

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Octombrie 2009
Crissa C, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia de sanatate MonicaForneo MonicaForneo Buna ziua, ma poate ajuta cineva sa completez declaratia pentru Fondul National Uic de Asigurari Sociale de Sanatate? Venitul brut pe 2010 este de ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate pfa kblucian kblucian Am deschis PFA in anul 2003. Am fost instiintat de mai multe de ori de catre Casa de Asigurari de Sanatate, cum ca as avea o suma de plata la asiguraride ... (vezi toată discuția)
Impozit sanatate mihai1977 mihai1977 buna ziua, sunt persoana fizica autorizata si lucrez in domeniul informaticii. Am autorizatia din 2006 Luna trecuta am primit o instiintare de la CAS ca nu ... (vezi toată discuția)