avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Declaratia de sanatate
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Declaratia de sanatate

Buna ziua,

ma poate ajuta cineva sa completez declaratia pentru Fondul National Uic de Asigurari Sociale de Sanatate?

Venitul brut pe 2010 este de 4629.

Am de completat punctul a. Venit baza de calcul si b. Contributia datorata.
Nu stiu cum sa rezolv baza de calcul (stiu ca parca e venitul net)
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 21:41, 23 Ianuarie 2011
4629x5.5%=255lei.
succes!!
Mii de multumiri!
Si eu stiam ca se calculeaza tot la venitul net ... 4626 este venitul brut ... dupa ce scazi toate cheltuielile cit ramine?
Se calculeaza la venitul net care este egal cu venitul brut minus cheltuielile deductibile.
BAZA LEGALA:
Ordinul nr.617/2007 al Presedintelui CNAS, Sectiunea 2, art.6 - art.8:
SECTIUNEA 2: Asiguratii care realizeaza venituri impozabile din activitati independente
Art. 6
(1)Veniturile realizate de persoanele care desfasoara activitati independente asupra carora se calculeaza contributia sunt veniturile comerciale si veniturile din profesii libere realizate în mod individual si/sau într-o forma de asociere fara personalitate juridica.
(2)Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale asiguratilor, asa cum sunt prevazute în Codul fiscal si în Normele metodologice de aplicare a acestuia.
(3)Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar public, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate în mod independent, în conditiile legii.
Art. 7
(1)Persoanele care desfasoara activitati independente au obligatia de a vira trimestrial contributia aplicata asupra:
a)venitului net determinat ca diferenta între venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfasoara activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza contabilitatii în partida simpla;
b)venitului net determinat ca diferenta între venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor prin nomenclatorul activitatilor pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit, în cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit.
(2)În cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza de norma de venit si care beneficiaza de o reducere a normelor de venit, cota stabilita de lege se va aplica la veniturile care se supun impozitului pe venit rezultate din norma redusa, determinata potrivit reglementarilor în vigoare pentru impunerea veniturilor respective.
(3)Pentru veniturile realizate din activitati independente, contributia se plateste de persoana care le realizeaza.
Art. 8
(1)Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente vireaza trimestrial contributia calculata la venitul estimat, pâna la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
(2)În cazul în care contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, la finele anului, înregistreaza pierderi sau realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, contributia se calculeaza la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara pentru fiecare luna si se achita în termenul prevazut la alin. (4).
(3)Prevederile alin. (2) se aplica numai în situatia în care venitul din activitati independente este singurul venit asupra caruia se calculeaza contributia.
(4)Diferentele ramase de achitat, calculate în raport cu decizia de impunere anuala, se platesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza majorari de întârziere.
(5)La expirarea termenului prevazut la alin. (4), pentru sumele datorate si ramase neachitate se vor percepe majorari de întârziere conform procedurii instituite prin Codul de procedura fiscala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari de sanatate pfa kblucian kblucian Am deschis PFA in anul 2003. Am fost instiintat de mai multe de ori de catre Casa de Asigurari de Sanatate, cum ca as avea o suma de plata la asiguraride ... (vezi toată discuția)
Dobandirea calitatii de coasigurat cu contract de broker in asigurari Simona Ioana Simona Ioana Buna ziua, incepand cu luna februarie 2008 cand mi-a incetat concediul pentru ingrijirea copilului am demisionat de la locul de munca avut pentru a ma ocupa ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei de sanatate se calculeaza din venitul brut sau din venitul net? bogdanblue bogdanblue Buna, As avea nevoie de un raspuns clar in legatura cu plata contributiei la sanatate. Am gasit diferite raspunsuri pe acest site si nu stiu care e ... (vezi toată discuția)