avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Plata contributiei de sanatate se calculeaza din ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Plata contributiei de sanatate se calculeaza din venitul BRUT sau din venitul NET?

Buna,

As avea nevoie de un raspuns clar in legatura cu plata contributiei la sanatate. Am gasit diferite raspunsuri pe acest site si nu stiu care e corect!

Plata contributiei de sanatate se calculeaza din venitul BRUT sau din venitul NET?

Exemplul 1 :
Venitul Brut : 1000 RON/ an
Cheltuieli deductibile : 500 RON /an
= Plata la sanatate 55 RON/an (se scade din venitul BRUT)

Exemplul 2 :
Venitul Brut : 1000 RON/ an
Cheltuieli deductibile : 500 RON /an
= Plata la sanatate 28 RON/an (se scade din venitul NET)

Cum este corect?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 16:45, 12 Decembrie 2011
Calculul se face la venitul brut
ORDIN nr. 617 din 13 august 2007, art. 7 prevede:
(1) Persoanele care desfăşoară activităţi independente au obligaţia de a vira trimestrial contribuţia aplicată asupra:
a) venitului net determinat ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile aferente realizării venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfăşoară activităţi independente ale căror venituri sunt determinate pe baza contabilităţii în partidă simplă;
b) venitului net determinat ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile aferente realizării venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei şi Finanţelor prin nomenclatorul activităţilor pentru care venitul se stabileşte pe bază de norme de venit, în cazul persoanelor ale căror venituri sunt determinate pe bază de norme de venit.
(2) În cazul persoanelor care obţin venituri din activităţi independente ale căror venituri sunt determinate pe bază de normă de venit şi care beneficiază de o reducere a normelor de venit, cota stabilită de lege se va aplica la veniturile care se supun impozitului pe venit rezultate din norma redusă, determinată potrivit reglementărilor în vigoare pentru impunerea veniturilor respective.
(3) Pentru veniturile realizate din activităţi independente, contribuţia se plăteşte de persoana care le realizează.
ART. 8
(1) Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente virează trimestrial contribuţia calculată la venitul estimat, până la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
(2) În cazul în care contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, la finele anului, înregistrează pierderi sau realizează venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, contribuţia se calculează la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară pentru fiecare lună şi se achită în termenul prevăzut la alin. (4).
(3) Prevederile alin. (2) se aplică numai în situaţia în care venitul din activităţi independente este singurul venit asupra căruia se calculează contribuţia.
Multumesc de raspunsuri. Din ORDIN nr. 617 reiese ca plata la contributia de sanatate se aplica asupra venitului NET deci Exemplul 2 este cel corect, dar domnul Fleancu spune ca se face la venitul BRUT adica Exemplul 1. Cum e corect?
Se plateste in cazul sistemului real in raport de venitul net, iar in cazulnormei de venit in raport de valoarea normei.
Calculul se face la venitul net, insa procedura poate sa creeze o usoara nelamurire pentru initiatorul subiectului (observ asta din exemplul 2) motiv pentru care incerc cateva explicatii:
1. Pe baza declaratiei estimative (care contine si venitul estimat), fiscul emite o decizie de impunere. Aceasta constiuie baza de calcul pentru contributiile datorate la sanatate.
2. Cu aceasta declaratie, contribuabilul merege la Casa de Sanate unde i se calculeaza sumele de plata si termenele ( trimestrial). Dupa efectuarea platilor, introduce in contabilitate chitantele ( acestea fiind deductibile alaturi de celelate categorii de cheltuieli )
3.La incheierea anului fiscal rezulta total cheltuieli deductibile care scazute din total venituri, da venitul net ( acesta este diferit de cel estimat)
4.Pe baza acestuia si a declaratiei 200, fiscul emite o noua decizie ( numita uneori si definitiva) si pe baza careia in anul urmator se fac regularizari privind sumele datorate
5. Cu aceasta decizie definitiva,urmeaza un nou drum la sanatate, se fac regularizarile si contribuabilul ia la cunostinta sumele datorate in anul pe care tocmai l-a inceput.
Povestea se repeta, chitantele fiind introduse iarasi in contabilitate...etc

Alte discuții în legătură

Asigurari de sanatate geomarco geomarco O persoana care are un contract de munca pe perioada nedeterminata, un contract de consultanta de 2 ore si este si PFA ce contributii la fondul de asigurari de ... (vezi toată discuția)
Declaratia de sanatate MonicaForneo MonicaForneo Buna ziua, ma poate ajuta cineva sa completez declaratia pentru Fondul National Uic de Asigurari Sociale de Sanatate? Venitul brut pe 2010 este de ... (vezi toată discuția)
Af pfa cipriank28 cipriank28 va rog sa ma sfatuiti intr o problema;tatal meu impreuna cu mine am avut un AF in perioada 2005-2008 ,iar in februarie 2011 a venit de la sanatate ca are de ... (vezi toată discuția)