avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozit sanatate
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozit sanatate

buna ziua,
sunt persoana fizica autorizata si lucrez in domeniul informaticii. Am autorizatia din 2006
Luna trecuta am primit o instiintare de la CAS ca nu figurez in baza lor de date si trebuie sa ma inscriu. Dupa ce am stat de la 6am la o coada incredibila (suntem in Romania, asta e #-o ), am reusit sa intru, iar o doamna flegmatica mi-a spus ca trebuie sa platesc din urma. Este normal acest lucru?
Mentionez ca pe toata perioada, daca am fost bolnav am platit 100% din tot ceea ce trebuia sa platesc (doctori, medicamente, etc.)

Din cele discutate cu cativa prieteni mi-au atras atentia ca obligativitatea contributiei la sanatate se face din anul 2007, nu si 2006 sau mai demult. Evident ca mi-au cerut si penalitati de intarziere, iar suma rezultata este in jurul a 7000RON. Este adevarat ca trebuie sa platesc aceste taxe chiar daca nu am fost inscris la ei?
Cel mai recent răspuns: ContSters119860 , utilizator 01:34, 3 Mai 2010
Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006
(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;
c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.
(8) Pentru situatiile prevazute la alin. (7) termenele de prescriptie privind obligatiile fiscale se calculeaza incepand cu data primei solicitari de acordare a serviciilor medicale, la notificarea caselor de asigurari de sanatate sau la solicitarea persoanelor in vederea dobandirii calitatii de asigurat, dupa caz.
(9) Persoanele care au obligatia sa se asigure, altele decat cele prevazute la alin. (7) si art. 257 si care nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, platesc contributia lunara de asigurari sociale de sanatate calculata prin aplicarea cotei de 6,5% la salariul de baza minim brut pe tara.

Intre timp cota este de 5,5%.
in primul rand multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra foarte legal.
Prima intrebare:

pentru punctul 7
- referitor la lit. a - sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni. 6 luni de cand? Ce inseamna termen de prescriptie?
- referitor la lit. b - sa achite pe intreaga perioada obligatiile fiscale contributia legala lunara? Care perioada?
pentru punctul 8
termenele de prescriptie se calculeaza incepand cu data primei solicitari de acordare a serviciilor medicale. Sa inteleg ca data cand m-am dus la CAS este prima solicitare? Eu in rest mi-am platit totul ca fiind neasigurat. Si din nou intreb ce este termenul de prescriptie

Inca un lucru pe care nu l-am precizat: PFA-ul meu este la norma de venit, adica eu platesc o suma trimestriala, indiferent ca realizez sau nu activitati
Termenul de prescriptie conf.codului fiscal este de 5 ani.Mai pe scurt, daca ati obtinut venituri din salarii in acesti 5 ani, in paralel cu activitatea independenta, platiti contributie si majorari pe 6 luni.Daca nu, aveati calitatea de asigurat in baza unui contract de munca, erati obligat sa va incheiati contract si sa platiti contributii, prin urmare platiti majorari si penalitati cu incepere de la data obtinerii veniturilor.
Ordinul 617/2007 al Pres CASS, pentru aprobarea Normelor metodologice......
2) În cazul persoanelor care obţin venituri din activităţi independente ale căror venituri sunt determinate pe bază de normă de venit şi care beneficiază de o reducere a normelor de venit, cota stabilită de lege se va aplica la veniturile care se supun impozitului pe venit rezultate din norma redusă, determinată potrivit reglementărilor în vigoare pentru impunerea veniturilor respective.
(3) Pentru veniturile realizate din activităţi independente, contribuţia se plăteşte de persoana care le realizează.
Art. 8. - (1) Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente virează trimestrial contribuţia calculată la venitul estimat, până la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
(2) În cazul în care contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, la finele anului, înregistrează pierderi sau realizează venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, contribuţia se calculează la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară pentru fiecare lună şi se achită în termenul prevăzut la alin. (4).
(3) Prevederile alin. (2) se aplică numai în situaţia în care venitul din activităţi independente este singurul venit asupra căruia se calculează contribuţia.
(4) Diferenţele rămase de achitat, calculate în raport cu decizia de impunere anuală, se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează şi nu se datorează majorări de întârziere
Prescriptie, penalizari etc, ce prostii vorbiti... Totul e ilegal mai degraba, de cand un individ suveran poate fi obligat de stat sa cumpere un serviciu pe care nu-l vrea? Nu suna cam neconstitutional? Stiu ca constitutia e doar o bucata amarata de hirtie, dar totusi...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate dupa o perioada neasigurata Andreea_81 Andreea_81 Sotul meu nu a fost angajat (deci a fost neasigurat) in perioada dintre terminarea facultatii si angajarea curenta (la firma noastra). Este asigurat incepand ... (vezi toată discuția)
Contributia la asigurarile sociale cas (pensii)- persoane fara venituri kres kres Recent ANAF a publicat un ghid de declarare si plata a contributiilor sociale (pensii si sanatate) care se gaseste la urmatoarea ... (vezi toată discuția)
Calitate asigurat anushk_hea anushk_hea /Unde in lege este mentionat ca pentru a fi asigurat trebuie sa fi cotizat in ultimii 5 ani continuu? (95/2006 cu actualizare in 2015) (vezi toată discuția)