avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Activitate Maria64

Activitate Maria64

dupa 5 ani de asteptare am primit decizia de validare pt plata despagubirilor pe legea 9/1998,problema este ca nu avem o succesiune facuta, iar situatia este cam asa doua ssurori una cu 7 mostenitori cealallta cu 3 mostenitori, toti cei zece nominalizati in decizie.Ca sa obtinem efectiv plata 9 dintre noi ne-am decis sa dam imputerncire unei persoane sa ridice banii,a zecea nu vrea nici sa auda...nici sa dea relatii ce are de gand sa faca.....ce e de facut in aceasta situatie???? se poate da o declaratie pe propria raspundere de toti cei 9 cum ca celei de a zecea ii revine X% din suma specificata in document??care sa fie trimisa impreuna cu impuernicirile la ANPR? are valoare sau exista un asemnea document Multumesc nu mai stiu cui sa ma adresez
In luna Mai 2010 o societate, profil de activitate fabricarea caramizileor,tiglelor si altele pt contructii, achizitioneaza un autoturism din comunitate am efectuat inregitrarea 2133 = 404 valoare factura
4426 = 4427 taxare inversa
am depus dec 390 VIES , si le-am preluat corespunzator in Decont TVA,autoturismul este utilizat de catre administrator in special pt gasirea de noi contracte si sporadic la transportul personalului la si de la locul de munca
Intrebarea mea este ce document trebuie sa intocmesc ca sa fac aceasta dovada ? pentru ca inregistraea mea sa fie justificata in spititul OUG 34/2009.Recunosc la data inregistrarii nu am tinut cont de aceasta din nestiinta Multumesc astept cu nerabdare o posibila solutie
ana & maria a scris:

din pacate eu nici eu nu am gasit nici o prevedere legala.
am intrebat la finante si mi s-a raspuns sec,,ministere diferite ,nu se poate face nimic,,
Daca nu cer prea mult te rog arunca o privire ...... am extras articole din codul de procedura fiscala si cel civil ce parere aveti este ok??????? ma pot lega de aceste prevederi ??????????
ARTICOLUL 116 Codul de procedura fiscala
Compensarea
(1) Prin compensare se sting creantele administrate de Ministerul Economiei si Finantelor cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat sau de restituit de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, daca legea nu prevede altfel.
(2) Creantele fiscale administrate de unitatile administrativteritoriale se sting prin compensarea cu creantele debitorului reprezentand sume de restituit de la bugetele locale, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, daca legea nu prevede altfel.
(3) Compensarea se face de organul fiscal competent la cererea debitorului sau inainte de restituirea ori rambursarea sumelor cuvenite acestuia, dupa caz. Dispozitiile art. 115 privind ordinea stingerii datoriilor sunt aplicabile in mod corespunzator.
(4) Organul fiscal poate efectua compensare din oficiu ori de cate ori constata existenta unor creante reciproce, cu exceptia sumelor negative din deconturile de taxa pe valoarea adaugata fara optiune de rambursare.
(5) In cazul compensarilor efectuate de organul fiscal conform alin. (4), creantele fiscale ale debitorului vor fi compensate cu obligatii datorate aceluiasi buget, urmand ca din diferenta ramasa sa fie compensate obligatiile datorate altor bugete, in mod proportional.
(6) Creantele fiscale rezultate din raporturi juridice vamale se compenseaza cu creantele debitorului reprezentand sume de restituit de aceeasi natura, in conditiile art. 115. Eventualele diferente ramase vor fi compensate cu alte obligatii fiscale ale debitorului, in ordinea prevazuta la alin. (5). Procedura de compensare va fi stabilita prin ordin al ministrului economiei si finantelor.
(7) Pentru celelalte creante fiscale, ordinea prevazuta la alin. (5) se aplica de fiecare autoritate competenta pentru creantele fiscale pe care le administreaza.
(8) Dispozitiile alin. (5) nu se aplica in cazul creantelor bugetelor locale.
(9) Organul competent va instiinta in scris debitorul despre masura compensarii luate potrivit alin. (3), in termen de 7 zile de la data efectuarii operatiunii.





Sectiunea IV: Despre compensatie (Exstras cod Civil)

Art. 1143

Cind doua persoane sint datoare una alteia, se opereaza intre dinsele o compensatie care stinge amindoua dtoriile in felul si cazurile exprese mai jos. (C. civ. 1144 si urm., 1508, 1570).

Art. 1144

Compensatia se opereaza de drept, in puterea legii, si chiar cind debitoarii n-ar sti nimic despre aceasta; cele doua datorii se sting reciproc in momentul cind ele se gasesc existind deodata si pina la concurenta cotitatiilor lor respective.

Art. 1145

Compensatia n-are loc decit intre doua datorii care deopotriva au de obiect o suma de bani, o cantiatea oarecare de lucruri fungibile de aceeasi specie si care sint deopotriva lichide si exigibile.
Prestatiile in fructe, al caror pret este regulat prin mercuriale, se compenseaza cu sumele lichide si exigibile.

Art. 1146

Termenul de gratie nu impiedica compensatia. (C. civ. 1101).

Art. 1147

Compensatia se opereaza oricare ar fi cauzele unei sau celeilalte datorii, afara de cazurile:
1.unei cereri pentru restitutiunea unui lucru ce pe nedrept s-a luat de la proprietar;
2.unei cereri pentru restitutiunea unui depozit neregulat;
3.unei datorii declarate nesesizabile. (C. civ. 1560 si urm. 1570, 1591 si urm.)

Art. 1148

Compensatia se opereaza in privinta cautiunii, pentru ceea ce creditorul datoreste debitorului principal.
Compensatia n-are loc, in privinta debitorului principal pentru ceea ce creditorul datoreste cautiunii. (C. civ. 1039 si urm., 1047, 1141, 1142, 1681).

Art. 1149

Debitorul, care a acceptat pur si simplu ca un creditor sa faca cesiunea drepturilor sale unei alte persoane, nu mai poate invoca in contra cesionarului compensatia care ar fi avut loc in privinta cedentului, inaintea acceptarii.
Cind cesiunea s-a notificat debitorului, dar nu s-a acceptat de dinsul, nu se impiedica decit compensatia posterioara acestei notificari. (C. civ. 1391 si urm.)

Art. 1150

Cind cele doua datorii nu sint platnice intr-acelasi loc, nu se poate opera compensatia decit platind cheltuielile remiterii (cheltuielile determinate de efectuarea platii in alt loc), (C. civ. 1104, 1105).

Art. 1151

Cind sint mai multe datorii compensabile, datorite de aceeasi persoana, se urmeaza, pentru compensatie, regulile stabilite pentru imputatie de art. 1113.

Art. 1152

Compensatia n-are loc in prejudiciul drepturilor dobindite de alte persoane. Astfel cel ce, fiind debitor, a devenit creditor in urma sechestrului (popririi) ce i s-a facut de o alta persoana, nu poate invoca compensatia in prejudiciul sechestrantului. (C. civ. 1099).

Art. 1153

Acel ce a platit o datorie stinsa, de drept, prin compensatie, nu mai poate, repetind plata creantei pentru care n-a invocat compensatia, sa pretinda, in prejudiciul altor persoane, privilegiile sau ipotecile acestei creante, afara numai daca este o cauza evidenta, ce l-a facut sa nu cunoasca creanta care trebuia sa compenseze datoria sa. (C. civ. 1144; 1299).

Cer scuze pt insistenta dar nedreptatea asta nu este just sa se mai perpetueze
iti multumesc pentru interesul aratat. Si da raspunsul finantistilor este acelasi si la noi.
Am gasit ceva de care ma pot lega in Codul de procedura fiscala unde se specifica cum se pot stinge creantele bugetare, respectiv plata, compensare si inca o forma nu-mi aduc aminte (nu-l am acum in fata Este o intrega procedura cred ca de aceea se evita pe cat posibil Saptamana viitoare o sa incepem demersurile .........
Dumnezeu sa ne ajute
nu nu este vorba despre asa ceva ar fi mult prea simplu, firma factureaza luna de luna catre stat mai precis Ministerul transporturilor sume considerabile acestea nemaifiind incasate de cateva luni Acum s-a trezit in nefericita situatie in care datoreaza TVA,cas,cass,somaj imp pe profit etc...... pe care nu are de unde sa le plateasca ...iar majorarile curg ..... nu cred ca nu se poate face o compensare cu sumele ce trebuiesc incasate Trebuie sa existe o prevedere legala dar nu stiu unde sa caut ajutai-ma va rog sa ajut Multumesc frumos.
nu are nimeni nici o idee??? ce s-ar putea face in situatia sus precizata ?
prin natura activitatii firmei pe care o conduce si administreaza o buna prietena, luna de luna are de incasat de la bugetul de stat sume considerabile......in conditii de criza statul nu si-a mai onorat platile din luna mai anul 2009 .In acest moment societatea pe care o conduce are datorii fata de bugetul de stat de cateva sute de milioane pe care nu are de unde sa le plateasca . Intrebare ............nu exista nici o reglementare legala prin care sa se faca compensare cu sumele pe care le are de incasat de la bugetul de stat? si de necalculare a majorarilor si penalitatilor de intarziere atata timp cat statul este dator societatii respective cu sume mult mai mari decat datoria pe care societatea o are in acest moment? Va multumesc.
Răspuns la discuția Daune morale
Am inseles.in aceasta situatie familia defunctei poate sa ceara o suma X de bani probabil dupa administrearea probelor instanta se va pronunta sau este posibil sa solicite si o suma fixa lunara tinand cont ca sotul este somer fara indemnizatie iar copilul decedatei este major dar student. Multumesc
Răspuns la discuția Daune morale
ce inseamna raspundere civila delictuala ? se incadreaza la prevederile Codului Civil?
Răspuns la discuția Daune morale
costiboncu a scris:

Buna ziua,

in opinia mea nu se poate aplica in speta de fata art. 269 C.M.
Totusi nu ar putea sa fie imposibil sa se angajeze raspunderea angajatorului fata de mostenitori dar in cadrul raspunderii civile delictuale.
Avocat Boncu