In cazul CEC BANK S.A .....se pot solicita informatii in baza Legii nr. 544/2001 (modificată şi completată prin Legea nr. 371/2006 ) privind liberul acces la informaţiile de interes public ???
Din cate cunosc eu, CEC BANK S.A. este persoana juridica romana, subiect de drept privat, fiind organizata si functionand potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale (legea comuna) si OUG nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului (legea speciala).
Argument - In legea nr. 371/2006 se precizeaza:
Articol unic. - Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 663 din 23 octombrie 2001, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, litera a) va avea urmatorul cuprins:
"a) prin autoritate sau institutie publica se intelege orice autoritate ori institutie publica ce utilizeaza sau administreaza resurse financiare publice, orice regie autonoma, companie nationala, precum si orice societate comerciala aflata sub autoritatea unei autoritati publice centrale ori locale si la care statul roman sau, dupa caz, o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic ori majoritar;".
In concluzie, CEC BANK S.A este o societate comerciala aflata sub autoritatea unei autoritati publice centrale (Ministerul Finanțelor Publice), la care statul român este actionar unic. Pe cale de consecinta consider ca raspunsul la intrebarea mea este DA .
D-voastra ce opinati ?
Eu am folosit acest mijloc pt. a solicita informatii/relatii despre un interviu de angajare (Ofiter cont), la care am participat (demers realizat la o zi dupa sustinerea interviului), in cadrul CEC BANK S.A,.... si anume am solicitat copii dupa urmatoarele documente:
1. Decizia de înfiinţare a comisiei privind evaluarea candidaţilor înscrişi, in vederea ocupării postului vacant de Ofiţer cont.
2. Procesul verbal întocmit în urma evaluarii. In acelasi context am solicitat date referitoare la : componenţa comisiei de evaluare, numele şi prenumele candidaţilor care au participat la susţinerea interviului, notele/punctajele obţinute de fiecare candidat în urma interviului, şi respectiv perioada de timp în care se pot depune eventualele contestaţii. .......si asa cum am prevazut, in termenul legal de 30 zile stipulat in legea mai sus amintita, nu am primit niciun raspuns de la CEC BANK S.A.
Credeti ca pot formula o actiune in instanta ca urmare a faptului ca nu a fost respectata aceasta lege, si astfel sa fie obligati sa-mi raspunda la solicitarea mea.....respectiv sa pretind daune, intrucat intre timp a fost angajata o persoana pe acel post ???
In alta ordine de idei, pe parcursul acelui interviu, m-am izbit de o multitudine de aspecte care m-au dezamagit/mahnit profund, prilej cu care mi s-a conturat o impresie/imagine foarte proasta cu privire la procesul de recrutare, selectare, angajare de personal ce se deruleaza la anivelul acestei institutii, in sensul ca angajarile sunt trucate, aranjate......in acest fel fiind angajate numai persoanele agreate de catre directorul de Sucursala.....pe criterii discretionare (pile, cunostinte, relatii, influente)......nimic legat de competenta.
In legatura cu derularea interviului m-am confruntat cu urmatoarele inconveniente:
-lipsa totala de transparenta din partea personalului insarcinat cu ducerea la bun sfarsit a procedurilor de organizare (publicitate, recrutare si selectie de personal) de la nivelul Sucursalei. Am obtinut informatii foarte greu, si numai la insistentele mele telefonice. Anuntul a fost postat doar pe site-ul bancii, la nivelul agentiei cu pricina NIMIC.
-Concurentii, 4 la numar, au fost evaluati de catre o comisie formata ad-hoc (5 persoane)........ nu a fost afisata niciunde o lista cu membrii comisiei, sau vreo decizie de infiinatre a acestei comisii, respectiv cu numele si prenumele candidatilor pentru acel post, niciunul din membrii comisiei nu s-a recomandat inainte de inceperea interviului, iar pe de alta parte niciuna dintre persoanele din comisie nu dispunea de ecuson, in aceste circumstante putea fi oricine de pe strada.
-Pe parcursul interviului (in medie cam 10-15 min. pt. fiecare candidat ), in cazul meu, a vorbit doar unul dintre membrii comisiei (presedintele-director de Sucursala). Membrii comisiei nu aveau pe masa niciun suport pentru adnotari, nicio copie dupa CV-ul meu, respectiv niciun instrument de scris. De aici deduc, ca de-a lungul intregului interviu de angajare, cu cei 4 candidati, niciunul din membrii comisiei nu si-a notat nimic. Pe parcursul interviului acel domn nu mi-a adresat nici macar o intrebare legata de domeniul bancar, absolut nimic despre compania CEC BANK S.A (produsele/serviciile si operatiunile din cadrul companiei, postul vacant in cauza, etc.), respectiv nicio intrebare legata de: competentele, abilitatile, capacitatile mele. ........probabail nu a dorit sa-mi dea nicio speranta, stiind ca are un favorit prestabilit, desi CV-ul meau era cel mai complet, consistent. Nu mi s-a solicitat sa semnez niciun document, prin care sa confirm prezenta mea la evenimentul respectiv.
Considerati ca in urma celor precizate mai sus, interviul s-a desfasurat intr-un mod defectuos/vicios ??? Eu sunt de parere ca nu au fost respectate nici macar conditiile elementare cu privire la organizarea, si respectiv examinarea concurentilor.
Pe cale de consecinta, credeti ca se poate formula o actiune in instanta in vederea anularii acelui interviu......respectiv plangere penala impotriva directorului de Sucursala pt. abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, intrucat in mod constient a „organizat” o mascarada de interviu, iar fata de mine a adoptat un comportament tendentios (aspecte cu care m-am confruntat in cadrul interviului, fara sa le mai precizez aici) ??? As putea avea castig de cauza ???
O alta speta.....!!
Discutam tot pe osatura...descrisa de mine pana aici. Tot pe acesta scara exista o incapere (camera) la et.4, care a folosit ca uscatorie pt. toti locatarii. Un locatar de la etaj.4 doreste sa achizitioneze acesta incapere. Toti locatarii de pe scara suntem proprietari ai apartamentelor, iar in contractele de vanz.-cump. ale ap. nu figureaza nicio cota indiviza cu privire la spatiile comune. Acest locatar s-a oferit sa suporte cheltuielile cu privire la realizarea acoperisului blocului, in schimbul obtinerii acordului locatarilor in privinta achizitionarii acelei incaperi. Contractele pt. cumpararea ap. au fost facute cu o regie autonoma.....Apartamentele au fost cumparate de catre locatari in perioada 1992 si dupa...Nu am idee, daca a platit cineva impozitul pe aesta incapere...de-a lungul anilor, chiar daca a fost spatiu comun.
Intrebare: Cumpararea acestei incaperi, depinde de acordul celorlati locatari ?Daca nu obtine acordul tuturor locatarilor, persoana respectiva poate achizitiona incaperea ? In prezent, nu cunosc daca regia autonoma din trecut (in postura de vanzator) mai exista, s-a transformat, etc...! Va multumesc.
@adriantot
Pe scara de bloc mai beneficiem doar de energie electrica si interfon. Energia electrica de pe scara se plateste prin rotatie ( ap./luna). De acest aspect se ocupa un locatar (preia banii de la ap. repartizat pe fiecare luna si merge la furniz. pt. a efectua plata).
- de agent termic nu beneficiem. Locuiesc in B-Herculane, oras unde nu mai functioneaza incalzirea centralizata, exista gaz doar....la butelie. Blocul are doar 4 etaje, nu are instalat lift. Curatenia se realizeaza de catre locatari. Agentul termic se obtine prin intermediul...centralelor pe gaz(butelie), centale pe lemn, sobe de teracota,.......sistem de incalzire independent pt. fiecare ap. in parte. Toti locatarii sunt proprietari ai ap. Probl. se pune daca poate fi "atacata" notiunea de condominiu, ce apare pe facturile mele, pt. apa in periada in care am lipsit de la domiciliu. Eu sunt constient ca exista pierderi inerente de apa...dar mi se pare samavolnica procedura de a-mi incarca mie 100% acest consum de apa ce rezulta din inregistrarea la intrarea in scara si consumul colocatarilor contorizati ? Ramane de vazut, daca mai apar pierderi in condominiu si dupa contorizarea ap. meu ! Daca da.....pot sa ma "rafuiesc" cu furnizorul :)
@elga50
- Nu am niciun fel de contract cu firma furnizoare: nici colectiv, nici individual.
- Am anuntat la firma ca lipsesc, pt. ca nu avem asociatie.
- Apometrele la toti locatari le citeste (respectiv preia consumurile declarate de locatari) o persoana desemnata de firma (salariata a firmei).
- Nu face nimeni listele de intretinere....fiecare locatar,pe cont propriu, isi realizeaza deconturile cu furnizorii de utilitati. Simpatica faza cu balamucul...:)
Intampin probleme cu firma de servicii apa-canal :(. In 2007 am plecat temporar din localitate, in scopul efectuarii unor studii. La momentul respectiv am informat printr-o adresa firma locala de servicii apa-canal cu privare la acest aspect, in ideea de a un mai factura servicii la domiciliul meu. Eu pana la momentul respectiv plateam serviciile firmei respective in sistemul pausal, intrucat un am avut montate apometre.
Lucrurile s-au compicat, pt. ca se pare ca am fost singurul necontorizat pe scara blocului. Au existat de-a lungul acestei perioade pierderi inerente de apa la nivelul scarii blocului (WC- probabil si la mine), consumuri necontorizate la nivelul colocatariilor, insa contorizate la bransamentul de intrare a apei in scara. Ca urmare a acestui fapt, firma de apa-canal, a considerat de cuviinta sa-mi factureze mie toata cantitatea de apa (condominiu) rezultata din: total consum apometru intrare scara bloc- total consum colocatari contorizati....eu fiind singurul necontorizat. Pe facturi nu mai apare nr. persoane (1) – sistem pausal (in urma informarii despre plecarea temporara a mea din localitate), insa apre condominiu.
Eu cu firma respectiva nu am semnat niciun contract de prestari servicii (firma a preluat aceste prestatii prin externalizarea serviciilor de catre Primarie, cu ceva ani in urma, si nu am avut niciodata vreun contract privind aceste servicii), neexistand asociatie de locatari la bloc. In prezent am montat apometre si nu pot sa platesc facturile curente....pt. ca sunt conditionat de asa zisele restante.....care trebuiesc platite inainte.
Mentiuni: pe facturi de-a lungul celor 2 ani apar: servicii apa-canal condominiu, cantitati cuprinse intre 8 m3 si 25 m3/ luna. Valoarea se ridica la cateva miloane (inclusiv penalitati de neplata la scadente). Primesc mai mereu somatii cu debransarea daca nu platesc aceste restante. Apometrele le-am montata luna acesta .......... sunt curios daca mai apare consum in condominu si dupa contorizarea mea....macar as putea sa mai argumentez incarcarea injusta a facturilor catre mine.
Cum ma sfatuiti sa procedez ? Se pare ca firma, in prima faza planuieste sa ma debranseze, ulterior actiune in judecata pt. recuperare creante. In acest caz logic ar trebui sa platesc, .........evit si cresterea penalitatilor, dar ma deranjeaza notiunea de condominiu, 100% consum incarcat la mine. Neavand contract de prestari servicii cu firma ......nu vad pe ce baza ma poate actiona in judecata..???:-/
Daca considerati ca trebuie sa atrageti atentia pentru greselile gramaticale, pe viitor, incercati sa va abtineti de la comentarii de acest gen. Chiar sunt rautacioase si genereaza tensiuni inutile.
........................................
Comentariile mele nu sunt rautacioase de niciun fel........am dorit sa exprim o critica constructiva, de bun simt.....pt. ca nu admit prostia si incultura. In alta ordine de idei n-ar trebui sa genereze tensiuni, atitudinea mea are menirea de a-i insufla, trezi persoanei in cauza o mai mare grija, preocupare pt. imginea sa intelectuala...un raport corect fata de limba romana....mai ales cant pretinzi ca ai studii superioare. Daca admiteti si incurajati asemenea abordari....nu aveti decat sa marsaluiti alaturi de asemenea specimene. O zi buna va doresc....!
danyyyyyyyyyyy.......scuze.......dar e rusinos sa spui ca ai studii superioare si scrii in asemenea hal.......dezastruos. Nu m-am putut abtine sa nu te mustrez, mai ales ca te cheama ca pe mine. Asadar, salariu.......nu salar,..........."s-au la minim pe economie"....in acest context se scie "sau" impreunat........minimum, ci nu minim.........., " salariul care", corect...salariul pe care, plus ca scrii un carnat cap-coada. Cred ca-i facut facultatea.......la fara, fara,fara.......frecventa....particular. Nu sunt rautracios...dar nu pot sa admit ca intr-o fraza....sa faci o gramada de greseli. Sanatate...si somaj gras.