avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters105242

Activitate ContSters105242

Răspuns la discuția Dovada a Art 79, al 8
Buna seara,

Va multumesc pentru raspunsuri si ajutoarele oferite.

Pe CIM nu scrie modalitatea de plata (cash sau card) dar s-a dat pe card de o vreme buna, sarind peste faptul ca in CIM este stipulata o suma de bani cash dar se da mai putin + bonuri ca si diferenta .

Momentan cred ca s-a ajus la o rezolvare pentru problema initiala a acestui topic. Am intrebat pentru o cunostiinta care se confrunta cu probleme.

Daca nu va mai deranjeaza, si stiu ca nu mai intra in cadrul acestui topic, acum doar ca si informare,

Daca in CIM nu este precizat punctul de lucru (este lasat efectiv cu ..........) unde se presupune ca isi desfasoara activitatea angajatul ? si ce probleme ar putea fi pentru angajator acest lucru ? (daca exista)

De asemenea, avand o functie care ar fi trebuit sa aibe instruire, angajatul nu are protectia muncii semnata (vreodata), aceasta cam ce neregula si sanctiune ar prezenta pentru angajator ? (momentan nu exista vreun accident) , si se mai poate face ceva angajatorului dupa expirarea preavizului de demisie in caz de alt conflict?

PS am citit de amenda de la ITM, si eram curios daca asta este cam tot !?

Se incearca plecarea din aceasta firma si se vede ca sunt puse bete in roate in diferite circumstante, si posibil amenintari de procese dupa demisie.

Va multumesc mult pentru ajutor.
Buna ziua,

As dori sa mai pun o intrebare va rog frumos, la o demisie depusa cu preavizul de 15 zile.

Pana acum, timp de aproximativ un an, salariul, se primea intr-un cont bancar pe data de 5 ale lunii.
In momentul de fata, salariul nu a mai fost trimis in acel cont, si de la casierie s-a spus ca a fost blocat.

Pentru a scapa de preavizul de 15 zile, as dori sa va intreb, cum se poate invoca si dovedi faptul ca au incalcat articolul 79, al 8 al codului muncii :
Art 79,
(8) Salariatul poate demisiona fãrã preaviz dacã angajatorul nu îsi îndeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de muncã.

Va multumesc mult pentru ajutor,
Am inteles.

Momentan ei nu au ce martori sa aibe deoarece sedinta a fost doar intre mine si persoana din comisie, precum si fugitiv o persoana care doar a intrat si a iesit punand inca 2-3 intrebari .

Oricum nu cred ca se va ajunge pana aici.

Ma mir ca nu au consemnat in scris mai mult din discutia avuta, si totul a fost doar verbal, lasand in scris doar ce am scris eu in nota explicativa si procesul verbal, cel pe care l-am pus mai sus.

Va multumesc pentru ca m-ati linistit un pic, si colegii mei sunt un pic nedumeriti cu toate cele intamplate, si de aceea am zis sa intreb si pentru ei, deoarece si ei sunt cam in aceeasi situatie ca si mine, si eram curiosi despre astfel de detalii .

Saptamana viitoare urmeaza sa fac foaia de lichidare, deoarece imi expira preavizul vineri 9 octombrie.

Am sa incerc sa ma interesez in momentul respectiv de existenta vreunui CCM la nivel de unitate/ramura .

Referitor la perioada, mai mult ma gandeam la ipotetica decizie de concediere disciplinara, care acum nu cred ca va mai avea loc.

Eu am purtat acum o saptamana o discutie cu o persoana de la departamentul juridic care mi-a spus ca se aplica salariul compensator din CCM si anume 1 salariu deci banuiesc ca acesta va fi. Domeniul este telecomunicatii.

Acum sper sa nu dureaze si o groaza de timp pana ofera acesti bani, la fel si cu banii aferenti concediului de odihna pe care nu l-am luat pe tot parcursul anului .

Va multumesc mult pentru informatie si sprijinul oferit.
Am inteles, si acesta este singurul proces verbal ?

O sa mai faca ei altul final prin care se stabileste detaliat ce s-a intamplat, sau procestul acesta verbal este primul si ultimul care va avea loc ?

In cer scuze pentru insistenta, dar sunt intr-un stres in perioada aceasta asteptand sa mi se termine odata preavizul sa scap de ei .

Multumesc mult .
Buna seara, am revenit de la aceasta convocare pentru cercetarea in privinta abaterii disciplinare si lucrurile au decurs in felul urmator :

Am avut interviu cu o persoana din cele 2 mentionate in convocarea efectiva.
Mi-au pus o serie de intrebari legate de activitatea mea la postul de lucru (la care am raspuns). Convocarea efectiva am aflat acum ca era despre cu totul altceva, mai degraba un fel de interogatoriu cu ce se intampla la punctul nostru de lucru... sarind peste detalii... as mai avea 2-3 nelamuriri va rog frumos .

In primul rand m-au pus sa semnez o Nota expicativa, in care am scris numele meu, postul ocupat, datele de buletin etc, si acolo am descris activitatea mea in firma. Am scris "scuza" pentru care nu ar trebui sa fiu cercetat (adevarata), motivul cercetarii fiind o totala aberatie.

Am predat aceasta foaie.

De asemenea am primit si un Proces Verbal prin care reiese faptul ca am fost prezent in data stabilita, la aceasta convocare, si a fost semnata de unul din cei 2 din comisie si cam asta a fost tot.
(Procestul verbal suna astfel :
"
Proces verbal incheiat astazi
comisia desemnata de conducerea in vederea cercetarii disciplinare a costata urmatoarele :

Domnul a fost convocat prin adresa xxx/data sa se prezinte la sediul societatii in data de xxx in vederea efectuarii cercetarii disciplinare prealabile, iar acesta s-a prezentat, drept pentru care s-a incheiat prezentul proces-verban in 2 exemplare, in prezenta urmatorilor care confirma cele aratate mai sus .

NUME 1 - persoana care mi-a luat interviul

si jos, salariat nume si semnatura.
"

Asa ar trebui sa decurca o cercetare normala ? precum si un PV normal la o astfel de cercetare ?

De asemenea orice alta discutie avuta verbal (nescris nicaieri) are vreo valoare juridica ? Avand in vedere faptul ca persoana care mi-a luat interviul nu a facut nici un fel de note scrise. De asemenea presupunand prin absurd ca ar fi microfoane in timpul acestei sedinte, au vreo valoare juridica in cele spuse ? sau doar nota explicativa pe care am semnat-o si in care am descris ceea ce faceam efectiv la firma ?

PS : din discutiile verbale, am inteles ca nu vor ajunge la concediere disciplinara prin ce am scris ei urmarind sa afle de la noi, despre atributiile sefilor nostri, si cum se desfasura activitatea in punctul nostru de lucru .

De asemenea, cum am spus mai sus, ei nici macar nu au respectat termenul de 5 zile lucratoare din art 75 al 3 din CCM, si banuiesc ca, daca ar fi si un CCM individual al acestei societati, nu are cum sa aibe clauze mai nefoavorabile decat cel unic la nivel national nu ?

Va multumesc din suflet pentru tot ajutorul oferit, tuturor celor care mi-au raspuns si mi-au oferit ajutor, precum si acestui forum incredibil de ajutator.

O seara placuta,

Mai revin cu o intrebare daca se poate,

Am citit un articol din CCM, si anume art. 75 alin. (3) :

Art. 75. - (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) Pentru cercetarea abaterii disciplinare si propunerea sanctiunii, angajatorul constituie o comisie. Din comisie va face parte fara drept de vot, in calitate de observator, si un reprezentant al organizatiei sindicale al carei membru este salariatul cercetat.
(3) Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte. Convocarea va indica cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii.

La art. 3, se stipuleaza faptul ca trebuie sa fiu chemat in scris cu cel putin 5 zile inainte. In cazul meu nu sunt nici macar 5 zile. Data primirii a fost astazi 30 septembrie, iar data redactarii este 29.09 .

In cazul in care am fost chemat precum am scris mai sus in 3 zile (sau 4 zile de la data redactarii) se poate anula aceasta chemare ?

Multumesc mult dinnou, si imi pare rau daca sunt insistent, sunt la inceput in astfel de conflicte si sper ca si la sfarsit dupa ce termin cu aceasta firma.

EDIT : Chiar daca nu ar fi anulata, aceasta cercetare nu are si o anumita durata pana intra in efect ? Avand in vedere faptul ca imi expira CIM pe data de 9 Octombrie (prin concedierea colectiva), chiar mai au timp sa efectueze aceasta cercetare ? In conditiile in care ma prezint, si cooperez (sau nu) ?
Este bine zis. Asta ar fi unul din motivele la care m-am gandit si eu, altceva chiar nu cred.

Vreau sa scap de ei deoarece au ales concedierea colectiva, ca sa ma dea afara si pe mine si colegii mei .

In legatura cu "a scapa de ei" si asa zisele abateri ale mele, este o poveste total separata, si nu are legatura. Este o poveste lunga la sistem, deoarece eu lucrez in alt punct de lucru, cu sefii mei si etc. Aici noi nu am avut probleme, dar aeasta decizie de concediere (precum si acest comunicat de abatere disciplinara) a venit de la sediul principal, nefondata, si ei fiind total pe dinafara la cele intamplate la punctul nostru de lucru.

Am mentionat, ca eu in continuare mi-am indeplinit atributiile pe care le aveam de la seful meu din acest punct de lucru, ei ce incearca acum cred este sa scape de a oferi salariul compesator cum ati spus, sau altceva care inca nu imi dau seama, dar probabil asta este. Este o bataie mare de joc in aceasta firma, si sunt satul de ei, dar nu mi-ar fi stricat un salariu compensator + zilele de concediu neluate, asta e singurul lucru pe care as dori sa il mai iau. Daca nu asta este, daca nu iese bine sa ma sanctioneze ei cu concediere disciplinara daca sunt mai fericiti, desi nu stiu cum ar justifica asta, dar gasesc ei o metoda, prosti nu sunt.

Apreciez raspunsurile si ajutorul oferit, multumesc.
Am inteles, si va multumesc pentru raspuns.

Referitor la zile si eu am facut calcul, ideea este ca perioada de preaviz inceteaza pe data de 9.10.

Eu am sedinta pe 2.10, si daca ar fi sa ia o decizie, ar fi exact pe ultima mea zi de lucru din preaviz. De aceea nu inteleg exact care este interesul societatii in aceasta cercetare, precum si daca mai au timp sa puna aceasta decizie in lucru (avertisment sau altele).

Am sa ma duc la sedinta convocata de ei, si sa le explic situatia, si sper sa rezolv cat mai usor, sa inteleaga ca, in cazul meu, chiar nu au fost abateri. Am ramas efectiv uimit cand am primit aceasta scrisoare.

Va multumesc mult,
Motivul pentru aceasta cercetare este faptul ca nu am indeplinit sarcinile de serviciu, respectiv nu am adus la indeplinire dispozitiile comunicate de catre seful ierarhic direct.

Mai jos mai sunt specificate cateva reguli din Regulamentul intern de functionare, referitor la incalcarea mea a lor .

Pe scurt, seful meu ierarhic nici macar nu stie despre ce este vorba, dar nu mai are importanta este decizie de mai sus luata.

Singurul lucru care ma ingrijoreaza este faptul ca nu inteleg de ce ar mai face asta, si incerc sa aflu cat mai multe informatii pana ma prezint.

In cel mai rau caz, ei pot sa decida in defavoarea mea, sa inchida CIM pe motiv de disciplina si banuiesc ca prin asta nu mai primesc salariul compesator din CCM.

Alt beneficiu nu imi dau seama care ar putea fi pentru angajator.

Multumesc mult, oricum, si revin odata ce aflu mai multe, in cazul in care mai sunt probleme.

O zi placuta,

EDIT : Nu am facut nimic pentru a incalca atributiile sau altele asta poate sa o spuna si direct seful meu ierarhic dar asta este firma.