As dori sa mai pun o intrebare va rog frumos, la o demisie depusa cu preavizul de 15 zile.
Pana acum, timp de aproximativ un an, salariul, se primea intr-un cont bancar pe data de 5 ale lunii.
In momentul de fata, salariul nu a mai fost trimis in acel cont, si de la casierie s-a spus ca a fost blocat.
Pentru a scapa de preavizul de 15 zile, as dori sa va intreb, cum se poate invoca si dovedi faptul ca au incalcat articolul 79, al 8 al codului muncii : Art 79,
(8) Salariatul poate demisiona fãrã preaviz dacã angajatorul nu îsi îndeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de muncã.
Invocarea o puteti face printr-o notificare trimisa angajatorului.
In acelasi timp puteti face si o sesizare catre ITM .
Legal, sarcina probei revine angajatorului - el va trebui sa demonstreze ca va platit salariul!
Dvs puteti sa pregatiti, eventual, un extras de cont , pe care sa-l anexati (in copie) la notificare/sesizare.
Salariul va este calculat si cred ca angajatorul va asteapta pentru ca mai aveti niste obligatii de indeplinit,probabil nu ati predat documente,parole calculator,etc.
Ca sa atacati art 79(8) ar trebui sa va uitati in CIM si sa vedeti care sunt obligatile pe care angajatorul nu si le-a indeplinit.
De obicei angajatorul nu desface CIM cu acest articol,decat atunci cand nu-l cunoaste.
Va multumesc pentru raspunsuri si ajutoarele oferite.
Pe CIM nu scrie modalitatea de plata (cash sau card) dar s-a dat pe card de o vreme buna, sarind peste faptul ca in CIM este stipulata o suma de bani cash dar se da mai putin + bonuri ca si diferenta .
Momentan cred ca s-a ajus la o rezolvare pentru problema initiala a acestui topic. Am intrebat pentru o cunostiinta care se confrunta cu probleme.
Daca nu va mai deranjeaza, si stiu ca nu mai intra in cadrul acestui topic, acum doar ca si informare,
Daca in CIM nu este precizat punctul de lucru (este lasat efectiv cu ..........) unde se presupune ca isi desfasoara activitatea angajatul ? si ce probleme ar putea fi pentru angajator acest lucru ? (daca exista)
De asemenea, avand o functie care ar fi trebuit sa aibe instruire, angajatul nu are protectia muncii semnata (vreodata), aceasta cam ce neregula si sanctiune ar prezenta pentru angajator ? (momentan nu exista vreun accident) , si se mai poate face ceva angajatorului dupa expirarea preavizului de demisie in caz de alt conflict?
PS am citit de amenda de la ITM, si eram curios daca asta este cam tot !?
Se incearca plecarea din aceasta firma si se vede ca sunt puse bete in roate in diferite circumstante, si posibil amenintari de procese dupa demisie.