avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinara in perioada de preaviz al ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinara in perioada de preaviz al Concediere colectiva

Buna ziua,

Am si eu o intrebare, va rog frumos. Sunt angajat, la o firma mai mare, si am primit acum o saptamana decizia de concediere colectiva (cu art. 65 etc) .

Contractul urmand sa expire in termenul de 20 de zile lucratoare. Acum mai am 7 zile din aceasta perioada si am primit un comunicat de cercetare disciplinara, solicitand prezenta mea la o sedinta.

Am citit in mare despre cercetarea disciplinara, si ce sanctiuni se pot face, intrebarea mea este urmatoarea :

Care este movitul pentru care se mai efectueaza aceasta cercetare disciplinara avand in vedere ca in urmatoarele zile imi inceta oricum contractul de munca ?
(nu am atacat decizia in instanta).

Singurul motiv pe care il vad ar fi sa scape fara a imi oferi salariu compensator potrivit CCM ?

Avand in vedere ca urmeaza sa imi inceteze contractul de munca oricum, ce altceva ar putea sa mai decida angajatorul in defavoarea mea ?

Mentionez ca nu am functie de conducere, si motivele cercetari sunt absolut nefondate, dar si asa doresc sa scap de angajator, nu mai vreau sa am de a face cu ei.

Va multumesc mult pentru timpul acordat si pentru orice informatie,
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 09:05, 4 Octombrie 2009
1. In instiintare trebuia sa va spuna si motivul pentru care va cheama pentru a va putea apara.
2. Daca nu stiti pentru ce va cheama ar fi bine sa va duceti sa vedeti despre ce este vorba.
3. Nu avem de unde sa stim ce vrea sa faca angajatorul. Reveniti dupa ce va duceti la comisie!
Motivul pentru aceasta cercetare este faptul ca nu am indeplinit sarcinile de serviciu, respectiv nu am adus la indeplinire dispozitiile comunicate de catre seful ierarhic direct.

Mai jos mai sunt specificate cateva reguli din Regulamentul intern de functionare, referitor la incalcarea mea a lor .

Pe scurt, seful meu ierarhic nici macar nu stie despre ce este vorba, dar nu mai are importanta este decizie de mai sus luata.

Singurul lucru care ma ingrijoreaza este faptul ca nu inteleg de ce ar mai face asta, si incerc sa aflu cat mai multe informatii pana ma prezint.

In cel mai rau caz, ei pot sa decida in defavoarea mea, sa inchida CIM pe motiv de disciplina si banuiesc ca prin asta nu mai primesc salariul compesator din CCM.

Alt beneficiu nu imi dau seama care ar putea fi pentru angajator.

Multumesc mult, oricum, si revin odata ce aflu mai multe, in cazul in care mai sunt probleme.

O zi placuta,

EDIT : Nu am facut nimic pentru a incalca atributiile sau altele asta poate sa o spuna si direct seful meu ierarhic dar asta este firma.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2009
ContSters105242, utilizator
Nu stiu daca se refera la salariul comopensator.
Din cate stiu, pe perioada preavizului contractul individual de munac produce toate efectele. Asa ca aveti grija sa nu incerce sa va concedieze pentru abateri in serviciu fapt care nuva va mai permite sa depuneti cerere pentru somaj. concediere facandu-se din motive imputabile salariatului.
R.C.
Stimate domn, in expunerea dvs sunt mai multe aspecte juridice care privesc insa probleme diferite:
1. Daca vi s-a inmanat decizia de concediere in temeiul art. 65 inseamna clar ca incetati raporturile de munca din motive neimputabile dvs. aspect care va favorizeaza mai departe pentru a beneficia de somaj -ca sursa de venit. In aceeasi masura insa, in perioada preavizului acordat de societate, dvs. aveti aceleasi drepturi si obligatii (deci acelasi statut) ca si salariat, iar in situatia in care in acest interval de timp savarsiti abateri disciplinare, societatea are dreptul sa va cerceteze disciplinar.
2. Abaterea disciplinara imputata de angajator trebuie sa fie fondata si intreaga procedura de cercetare disciplinare, respectiv de emitere a deciziei de concediere trebuie sa respecte termenele si conditiile imperative ale Codului Muncii pe care le gasiti expuse incepand cu art.263 si pana la art. 268 din acesta.
3. Este de retinut ca plecarea din societate ca urmare a desfacerii disciplinare a contractului de munca este motiv imputabil salariatului si in consecinta nu puteti beneficia de somaj ca sa nu mai discutam de multe alte imputatii cum ar fi de exemplu c/val. curs de formare profesioana...etc.
De aceea va recomand sa priviti cu atentie aceasta invitatie a societatii care se vrea probabil a fi cercetarea disciplinara si sa retineti ca o "convocare" care nu respecta litera legii, ca aspecte de fond (prezentarea abaterii) si termen (cel putin cinci zile de la primirea invitatiei si pana la data fixata pentru cercetare) poate atrage nulitatea deciziei.
Tertipuri sunt multe insa vedeti care va sunt prioritatile si in functie de ele analizati modul in care doriti sa "scapati de angajator".
Am inteles, si va multumesc pentru raspuns.

Referitor la zile si eu am facut calcul, ideea este ca perioada de preaviz inceteaza pe data de 9.10.

Eu am sedinta pe 2.10, si daca ar fi sa ia o decizie, ar fi exact pe ultima mea zi de lucru din preaviz. De aceea nu inteleg exact care este interesul societatii in aceasta cercetare, precum si daca mai au timp sa puna aceasta decizie in lucru (avertisment sau altele).

Am sa ma duc la sedinta convocata de ei, si sa le explic situatia, si sper sa rezolv cat mai usor, sa inteleaga ca, in cazul meu, chiar nu au fost abateri. Am ramas efectiv uimit cand am primit aceasta scrisoare.

Va multumesc mult,

Alte discuții în legătură

Salariat pe srl-d bob02008 bob02008 Buna ziua, am un SRL-D de 5 luni deschis cu activitate, in cadrul societatii am 3 angajati, insa unul dintre ei numai isi indeplineste atributiunile, insa ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca disciplinar dragomir_andreea20 dragomir_andreea20 Buna ziua Sunt angajata la o societate acum cateva zile eu impreuna cu o colega am primit o convocare sa ne prezentam la ora de in ziua respectiva in biroul ... (vezi toată discuția)
Concediere disciplinara alexa_axy alexa_axy Buna ziua, Ma puteti ajuta cumva cu o problema legata de [b]concedierea disciplinara[/b]? Eventimentele au fost urmatoarele: -unul din manageri a avut o ... (vezi toată discuția)