Mihaela Paun a scris:
Buna seara,
Acum am vazut acest subiect si cred ca s-a scapat din vedere un aspect foarte important. Reevaluarile recunoscute de reglementarile contabile sunt cele efectuate la sfarsitul exercitiului financiar, in vederea prezentarii imobilizarilor in SFA la valoarea justa.
Orice alte reevaluari necesare in alte scopuri (fuziuni, divizari, obtinerea de finantari, achizitia sau vanzarea de intreprinderi si/sau transfer partial sau total de active etc), nu trebuie inregistrate in contabilitate.
In consecinta o reevaluare din sept.2008 ar trebui discutata cu evaluatorul autorizat si mutata la dec.2008, avand drept scop ceea ce este prevazut in reglementarea contabila, respectiv reflectarea corecta in SFA. Apoi, ar trebui sa se faca si declararea valorii revaluate la DITL, in vederea actualizarii bazei impozabile pentru imp.pe cladiri.
Atentie, daca societatea va inregistra ulterior vanzarii, pierderi care conduc la capitaluri proprii negative, din punct de vedere fiscal se poate considera ca s-a utilizat rezerva din reevaluare, iar impozitul pe profit devine scadent.
Mihaela
Nu credeam ca se mai implica cineva...asa ca multumesc
Dar cand eu o vand peste valoarea reevaluata ...impozitul pe profit se calculeaza ca diferenta dintre
valoarea de intrare si valoarea de vanzare, sau ca diferenta dintre
valoarea justa si valoarea de vanzare?Multi isi pun problema asta considerand ca platesc impozit mai putin daca isi reevalueaza si apoi vand .Ce parere ai? Uite in codul fiscal apare:
Reguli generale
Art. 19. - (1) Profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.
Norme metodologice:
12. Veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil sunt cele inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile nedeductibile conform prevederilor art. 21 din Codul fiscal.
Exemple de elemente similare veniturilor:
- diferentele favorabile de curs valutar, rezultate in urma evaluarii creantelor si datoriilor in valuta, inregistrate in evidenta contabila in rezultatul reportat, ca urmare a retratarii sau transpunerii;
- rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) din Codul fiscal.
------------
Codul fiscal:
(5) Reducerea sau anularea oricarui provizion ori a rezervei care a fost anterior dedusa se include in veniturile impozabile, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei provizionului sau a rezervei, distribuirii provizionului sau rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv. Prevederile prezentului alineat nu se aplica daca un alt contribuabil preia un provizion sau o rezerva in legatura cu o divizare sau fuziune, reglementarile acestui articol aplicandu-se in continuare acelui provizion sau rezerva.
Si nu mai stiu ce sa fac cu ct 105 si 1065 dupa ce mijlocul fix nu mai este ... aici sunt in ceata .
Celelalte aspecte le-am inteles...a de precizat ca nu ma raportez la IAS-uri.
O zi buna ...si merci pentru raspuns.