Semnalez urmatoarea problema pentru care solicit sprijin si indrumare.
Matusa mea, incadrata in grad de handicap - accentuat, nerevizuibil , a fost pusa sub interdictie prezentand diagnosticul de dementa Alzheimer stadiu moderat -sever iar eu am fost numit tutore prin hotarare judecatoreasca definitiva in mai 2014. Bolnava este nedeplasabila si este internata permanent la un centru de tratament. De trei luni sefa oficiului postal la care matusa este arondata nu-mi permite sa ii ridic pensia si indemnizatia de handicap motivand ca in decizia instantei nu este specificat clar ca am acest drept. Ma poarta pe drumuri, la medicul de familie, la notar pentru procura ?!?!, la casa de pensii ca sa fiu mentionat si eu alaturi de matusa (nu stiu unde), probabil si la asistenta sociala pentru indemniza'ia de handicap, "pentru a intra in legalitate" dupa cum spune dansa. Ce spune legislatia privind ridicarea pensiei, care este calea legala sa exercit aceasta actiune si unde sa ma adresez. Mentionez ca pana in prezent am beneficiat de clementa unor angajate ale oficiului postal care in lipsa sefei mi-au acordat pensia, pe riscul lor.
Va multumesc anticipat.
Va multumesc mult pentru raspuns. Eu nu am semnat niciun angajament cu nimeni, am vorbit numai la telefon o singura data saptamana trecuta. Mentionez ca lucrarea a fost interzisa in regimul comunist si nu a solicitat nimeni republicarea ei. Am locuit la accesi adresa cu tatal meu, sunt in cartea de telefon Romtelecom de la inceputurile companiei si daca s-ar fi dorit puteam fi contactata cu usurinta.
Ce trebuie facut pentru obtinerea unui certificat de mostenitor a drepturilor de autor pentru lucrarile si publicatiile tatalui meu?
Cu multumiri Maria B.
Buna ziua. Solicit sfaturi de specialitate privind urmatoarea situatie:
Tatal meu, decedat in urma cu 20 ani, istoric si detinut politic pe vremea regimului bolsevic instaurat in tara dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, a scris mai multe lucrari privind Marea Unire din 1918. A publicat printre altele un roman in doua volume in 1932 privind implicarea voluntarilor ardeleni si bucovineni la infaptuirea Unirii, roman premiat ulterior de Academia Romana. Romanul nu a mai fost republicat si intentionam sa contactez cateva edituri din Bucuresti sa ma sprijine ca am o pensie mica si abia ma descurc de la luna la luna. Fara sa fac nici un demers am fost contactat de o persoana din Cluj care stia foarte multe lucruri despre tata, despre cartile scrise si despre publicatiile care au fost donate Muzeului de Istorie a Unirii din Alba Iulia, s-a prezentat din partea unei edituri..(fara importanta numele) si s-a oferit sa editeze lucrarea in 500 de volume, oferind 5% dreptul de autor, respectiv suma de 500 RON sau 25 de volume pe care sa le comercializez eu??. Eu sunt o persoana la pensie cu venituri destul de mici, in varsta si fara pregatire multa, am solicitat sprijin la un nepot care descoperit pe Internet (eu nu am cunostinte si nici calculator) faptul ca editura respectiva a publicat romanul, sub numele tatalui meu, inca din anul 2008, se comercializeaza in librarii si online la suma de 50 RON. Acest lucru a fost facut fara cunostinta si acordul meu. Este legal cum a procedat editura respectiva ? As dori sa ma lamuriti ce drepturi am ca unic mostenitor privind lucrarile tatalui meu, daca trebuie sa dovedesc cumva ca le mostenesc (nu am testament sau certificat de proprietate sau mai stiu eu ce act...) si cum pot actiona pentru ca lucrarea a fost publicata fara acordul meu si nu am beneficiat de nimic din profitul obtinut de editura. Trebuie sa ajung la o intelegere cu editura, un contract sau trebuie sa actionez in justitie? In acest caz ce trebuie sa fac pt ca nu-mi pot permite sa angajez un avocat, ma deplasez foarte greu si nu ma pot prezenta la procese in Bucurest nu mai spun in alte localitate. Va rog sa raspundeti nepotului meu care a postat mesajul. Cu stima Bunea Maria.