Buna ziua. Solicit sfaturi de specialitate privind urmatoarea situatie:
Tatal meu, decedat in urma cu 20 ani, istoric si detinut politic pe vremea regimului bolsevic instaurat in tara dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, a scris mai multe lucrari privind Marea Unire din 1918. A publicat printre altele un roman in doua volume in 1932 privind implicarea voluntarilor ardeleni si bucovineni la infaptuirea Unirii, roman premiat ulterior de Academia Romana. Romanul nu a mai fost republicat si intentionam sa contactez cateva edituri din Bucuresti sa ma sprijine ca am o pensie mica si abia ma descurc de la luna la luna. Fara sa fac nici un demers am fost contactat de o persoana din Cluj care stia foarte multe lucruri despre tata, despre cartile scrise si despre publicatiile care au fost donate Muzeului de Istorie a Unirii din Alba Iulia, s-a prezentat din partea unei edituri..(fara importanta numele) si s-a oferit sa editeze lucrarea in 500 de volume, oferind 5% dreptul de autor, respectiv suma de 500 RON sau 25 de volume pe care sa le comercializez eu??. Eu sunt o persoana la pensie cu venituri destul de mici, in varsta si fara pregatire multa, am solicitat sprijin la un nepot care descoperit pe Internet (eu nu am cunostinte si nici calculator) faptul ca editura respectiva a publicat romanul, sub numele tatalui meu, inca din anul 2008, se comercializeaza in librarii si online la suma de 50 RON. Acest lucru a fost facut fara cunostinta si acordul meu. Este legal cum a procedat editura respectiva ? As dori sa ma lamuriti ce drepturi am ca unic mostenitor privind lucrarile tatalui meu, daca trebuie sa dovedesc cumva ca le mostenesc (nu am testament sau certificat de proprietate sau mai stiu eu ce act...) si cum pot actiona pentru ca lucrarea a fost publicata fara acordul meu si nu am beneficiat de nimic din profitul obtinut de editura. Trebuie sa ajung la o intelegere cu editura, un contract sau trebuie sa actionez in justitie? In acest caz ce trebuie sa fac pt ca nu-mi pot permite sa angajez un avocat, ma deplasez foarte greu si nu ma pot prezenta la procese in Bucurest nu mai spun in alte localitate. Va rog sa raspundeti nepotului meu care a postat mesajul. Cu stima Bunea Maria.
In primul rand, va trebui sa obtineti un certificat de mostenitor, pentru a putea dovedi calitatea de urmas al acelei persoane deosebite.
Apoi, va trebui, prin nepotul dvs, care va avea si el de castigat, sa contactati un avocat, veti putea negocia o plata viitoare, din suma castigata, onorariul de succes, acordat intr-un anume procent negociat. Daca nici asa nu va permiteti, apelati la un avocat din oficiu.
Vor trebui verificate documentele de care vorbiti si, in acelasi timp, de a vedea daca nu ati semnat un angajament, fara sa va dati seama, cu acea editura care a publicat lucrearea tatalui dvs.
Va multumesc mult pentru raspuns. Eu nu am semnat niciun angajament cu nimeni, am vorbit numai la telefon o singura data saptamana trecuta. Mentionez ca lucrarea a fost interzisa in regimul comunist si nu a solicitat nimeni republicarea ei. Am locuit la accesi adresa cu tatal meu, sunt in cartea de telefon Romtelecom de la inceputurile companiei si daca s-ar fi dorit puteam fi contactata cu usurinta.
Ce trebuie facut pentru obtinerea unui certificat de mostenitor a drepturilor de autor pentru lucrarile si publicatiile tatalui meu?
Cu multumiri Maria B.
Certificatul de mostenitor va fi eliberat numai de un notar ( puteti conmsulta mai multi si apoi sa il alegeti pe cel care va practica un onorariu mai mic, intrucat actul va avea aceeasi forma si continut, nedepinzand de 'maiestria" notarului, cum putem vorbi in cazul unui proces, unde avocatul are un rol important).
Va sunt necesare urmatoarele acte:
1. certificatul de deces al tatalui , actele de identitate ale mostenitorilor ( adica ale dvs.);
2. Anexa 24 obtinuta de la Primaria locului unde a decedat tatal ( un act unde se trec mostenitorii si eventualele bunuri imobile detinute de tatal dvs.);
3. Actele de proprietate ale imobilelor tatalui, daca exista.
4. Daca nu sunt bunuri imobile, doar actele de la pct. 1-3.
Dupa ce obtineti certificatul de mostenitor, puteti incepe procedurile legale in vederea obtinerii drepturilor dvs.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Mostenire
dana m. (bv)
Buna ziua,
Ma numesc Doina si fac parte dintr-o familie cu doua fete ( fiind surori doar dupa mama ) iar in urma decesului mamei si a dezbaterii succesorale, ... (vezi toată discuția)