avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1907 soluții astăzi
Forum Activitate Bloc-acatar

Activitate Bloc-acatar

@elga50, @ynocentta
Art. 28, (2) "(...) furnizorul serviciului va actiona impotriva proprietarilor restantieri". Asadar NU impotriva AsP care a intermediat servicii intre furnizori si proprietarii consumatori. Mai mult, furnizorul trebuie sa recupereze debitele restante, fiind, de altfel, direct interesat in acest sens.
Art. 28, (3) "Serviciul de intermediere din partea asociatiei de proprietari consta in: (...) instiintarea furnizorului cu privire la debitori." De ce se cere instiintarea furnizorului cu privire la debitori? Doar pentru cultura lui generala? Nu cumva ca sa faca ce se spune la aliniatul (2)?
Asa inteleg eu litera legii. Ca nu se actioneaza conform legii ci conform unor cutume sau practici cam neortodoxe, asta e altceva. Poate gresesc, nu stiu, dubito ergo sum.
@s.c. serv ad loc s.r.l.:
1) Cenzorul (pe care nu l-a vazut nimeni in 10 ani) si-a dat demisia afland ca sunt cercetari penale la AsP. La AG din 11.10.2010 sau "ales" 3 cenzori, de data asta din bloc.
2) Ignoranti da' multi! Si, fiind in Ardeal, si fuduli nevoie mare!
3) Nu, nu, nu. Din martie pana in octobrie (in anul 2009 sigur, dar si in anii precedenti) lunar am avut pe lista fie cosit fie tuns gard viu. Chiar daca aceste lucrari nu s-au facut lunar dupa cum au fost puse la plata. Pretul: peste 700 lei/luna tuns gard viu, adica mai mult decat era in 2009 salariu minim BRUT. Si asta pentru nici 4 ore de munca. Pare tentant sa-mi las slujba si sa ma apuc de tuns garduri si cosit. Dar credeti ca prestatorul a primit mai mult de 50 lei? Eu nu prea.
Despre dezinsectie era vorba, adica impotriva tantarilor din scari. N-am vrut sa ma pierd in amanunte, insa pe lista scria "deratizare", fiind vorba de fapt despre exterminarea tantarilor. Da' n-ai cu cine... Stiti, in acest bloc nu stau nici Liiceanu nici Plesu, precum nici Rockefeller sau nepotii lui Aristotel Onassis. Din pacate!
Sincere multumiri!
Am sa revin cu o problema de principiu. Sau de logica?
Stimata doamna Elga, va multumesc pentru raspuns, dar este dezarmant. Anul trecut, in 14 octombrie parca, cu acelasi nume de utilizator am postat aici un alt topic legat de aceeasi problema. Daca reusiti sa vedeti acel topic, poate va lamuriti mai precis asupra cazului. In fine, in urma sfaturilor Dvs. si a altor moderatori si/sau utilizatori, am pornit "in lupta". Concluziile dupa un an sunt triste. Nota bene: AsP de care vorbesc este din Oradea. Prin urmare, chiar daca teoretic ne supunem acelorasi legi si cutume, practic lucrurile sunt diferite fata de Bucuresti. Inca un lucru: la Oradea nu este gaz. Folosim butelii.
Iar acum la subiect:
1) Mi s-a spus ca legea contabilitatii (care?) interzice situatia de care vorbeam.
2) Administratoarea nu cred ca a citit nici Legea 230/2007 si HG 1855/2007. Puteti sa-mi spuneti mai exact la ce articole si din ce legi faceti referire?
3) Faptul ca nu a raspuns contestatiilor in termenul impus de lege nu are nici un fel de consecinte? Mentionez ca suma pe care am refuzat sa o achit (30 lei) reprezinta vopsirea intrarilor la cele 3 scari din bloc (valoarea totala 2.900 lei). In contestatie am solicitat sa-mi arate selectia de oferte, un contract cu prestatorul sau o factura. E o solicitare exagerata? Suflu si in iaurt, dar veti rade daca va spun ca am avut pe lista de plata a lunii decembrie 2009 "tuns gard viu si cosit". Sau intr-o alta luna de iarna "dezinsectie". Inca o bizarerie: pe lista de plata a lunii septembrie nu mai figurez cu datorie.
4) Situatia asta ma da gata: poti divorta de un partener nepotrivit dar cu AsP mergi pana in mormant, ca-ti place, ca nu. Legatura mai trainica nici ca exista, chiar daca e o legatura contra firii, bolnava.
Va multumesc.
Cateva precizari:
1) Datoria AsP la CET = 215.120,98 lei, fapt care a condus la sistarea furnizarii apei calde vreme de 6 luni (august 2009-februarie 2010).
2) Presedintele si administratoarea sunt sot-sotie, conduc asociatia din 1998, si, spre stupoarea mea, au fost realesi de AG sa o conduca si pe viitor.
3) Am sesizat in ianuarie 2010 Serviciului de Investigare a Fraudelor, cererea fiind înregistrată în evidenţa cauzelor penale, în care se efectuează cercetări faţă presedinte si administratoare sub aspectul comiterii infracţiunilor de delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
4) Anterior sesizarii de la politie am depus numeroase reclamatii la Primarie, am fost in audiente, am organizat AG extraordinare etc.

Intrebari:
1) Persoanele cercetate penal mai pot avea slujbe care implica munca cu bani, pe perioada desfasurarii cercetarii? (cam schioapa formulare, dar intelegi ce vreau sa spun: punem lupul paza la stana?). Va rog sa precizati si actul normativ care face referire la o asemenea situatie.
2) Administratoarea (care e si casiera, si contabila, de fapt e capo di tutti capi, presedintele-sot fiind un ramolit iar ceilalti membri ai CEx - simpli figuranti, dar platiti) asadar, administratoarea poate sa-mi conditioneze incasarea intretinerii lunare de achitarea fondului de rulment? Adica poate refuza sa ia banii de intretinere daca nu-i platesc si FR? Nu-mi vine sa-i dau pe mana nici 5 bani daca nu am certitudinea ca banii ajung la furnizori.
3) Am depus in ultimele 2 luni contestatii la listele de plata. Nu mi-au raspuns in nici un fel. Nici in 7 zile cit prevede legea, nici in scris, nici altfel. In consecinta nu am platit sumele pe care eu le-am considerat nejustificate. Ce urmari ar putea avea aceste lucruri? Precizare: pe chitanta ultimei luni a scris COTÃ august.
4) Conform Legii 230/2007, art. 28. aliniat (2) "Pentru recuperarea debitelor cu privire la serviciile publice de utilităţi, furnizorul serviciului va acţiona împotriva proprietarilor restanţieri". si aliniat (3) "Serviciul de intermediere din partea asociaţiei de proprietari constă în: (...) înştiinţarea furnizorului cu privire la debitori". Exista alte legi specifice prin care furnizorului i se da dreptul sa recupereze datoria de la restantieri si nu de la AsP careia ii apartin? De ce nu recupereaza CET banii de la restantieri? Altefel de ce ar trebui instiintati cu privire la debitori. Doar asa, pentru cultura lor generala? De la Primarie mi s-a raspuns ca numai prin Ordonanta Prezidentiala rau-platnicii pot fi debransati de la utilitati.
As mai avea si alte nedumeriri, insa cred ca deja este prea lung topicul si imi cer scuze pentru asta. Va multumesc.
Răspuns la discuția Contract modificat de presedinte
"Am fost acuzat de un membru al CEx , care intamplator este si fratele Presedintelui, ca vreau sa iau functia acestuia."

Presedintele face parte din CEx? Nu se incalca cumva art. 12, sectiunea B, lit. i din HG 1855/2007, "i) nu pot ocupa funcţii în comitetul executiv şi în comisia de cenzori membri având grade de rudenie, până la gradul al 4-lea inclusiv." ?

Vreau sa ma lamuresc pana unde e de laxa legea si/sau aplicarea ei. Multumesc!
Răspuns la discuția Sistare apã caldã, încãlzire
@elga50: Blocul de care vorbesc are 3 scari a cite 30 ap fiecare scara. Unul din cele doua apartamente cu datorii este pe scara in care locuiesc si eu, celalalt pe alta scara. Apartamentul aflat pe scara "mea" are de circa 5-6 ani alti proprietari si prin urmare pe listele de plata in dreptul acestui apartament nu apareau restante. Stiu ca vinzarea acestui ap. a facut obiectul unui proces juridic intre vechii si noii proprietari (vinzatorul si cumparatorul) care a durat citiva ani. Dupa ce noii proprietari s-au instalat in ap., am intrebat pe administrator ce se intimpla cu datoriile acumulate de catre vechii proprietari. Mi-a spus ca prin sentinta judecatoreasca noii proprietari sunt obligati sa achite datoriile. Prin urmare, cum in dreptul ap. cu pricina de 5-6 ani nu figurau datorii, am crezut ca datoriile s-au achitat. Acum, de cind s-a spart "buba", la aceeasi intrebare despre datorii, administratorul spune ca, prin sentinta judecatoreasca, noii proprietari erau obligati sa plateasca doar o parte din datorii, respectiv diferenta la pretul de vinzare al ap.
Al doilea ap., de la alta scara (scarile au toate interfon, ca de, saraci dar cu pretentii) am inteles ca s-a vindut in cursul acestui an de trei ori: primul cumparator - samsar imobiliar, al doilea - complice al primului, al treilea, cica, de buna credinta. De acest apartament habar n-am avut pina la izbucnirea scandalului.
CONCLUZIE: noi de pe listele de plata si din discutiile cu administratorul si presedintele AP (sot-sotie) n-am aflat de aceste restante, ba mai mult, am fost asigurati ca este OK. Pe listele de intretinere apareau ca restantieri (cu sume de pe o luna-doua), doar 1, 2 maxim 3 ap., uitucii si intirziatii obisnuiti, in unele luni nefiind nici un restantier (pe scara unde locuiesc, cel putin).
Nu vreau sa va retin cu alte amanunte, insa am sa raspund tuturor intrebarilor pe care mi le veti adresa, sperind, impotriva tuturor evidentelor, intr-o solutionare favorabila a problemei.
Va multumesc si-mi cer scuze ca nu pot fi mai concis in exprimare.
Asociaţia de Proprietari de care aparţin a acumulat datorii de circa 125.000 lei (RON) către Electrocentrale. Prin urmare, din 4 august 2009, s-a sistat furnizarea apei calde, urmînd să nu primim nici agent termic pînă la achitarea datoriei. Din spusele administratorului cea mai mare parte a datoriei provine de la 2 apartamente ai căror proprietari n-au plătit ani de zile întreţinerea, au înstrăinat prin vînzare apartamentele, iar noii (unul de 5-6 ani) proprietari nu-şi asumă şi nu plătesc datoriile celor vechi. Administratorul afirmă că Asoc. Propr. avea datorii din urmă cu 11 ani, cînd a preluat-o. Aşadar cei care-am rămas în bloc şi care ne-am plătit consecvent cheltuielile, suntem "şantajaţi" prin sistarea utilităţilor să plătim necinstea unor semeni, naivitatea altora sau incompetenţa (ca să mă exprim elegant) administratorului Asociaţiei. Menţionez că este vorba de 90 de apartamente confort redus, locatarii (pensionari, tineri, familii tinere cu copii) au venituri mai mult decît modeste şi majoritatea chiar nu-şi permit să plătească datoriile şi penalităţile acumulate în mai bine de 11 ani, şi nici o expertiză contabilă la Asociaţie. Un proces în Justiţie ar putea dura ani de zile. ªi pe cine să chemăm în Instanţă? Pe vechii proprietari, ieşiţi din Asociaţie, cărora după 3 ani li s-au prescris datoriile? Pe noii proprietari care au cumpărat şi intabulat apartamente grevate de datorii? Pe administrator şi pe ceilalţi salariaţi de la Asociaţie? Cum probez că nu şi-au făcut datoria? Compartimentul de Îndrumare şi CONTROL Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei, care nu ştim ce-au îndrumat şi ce-au CONTROLAT? Electrocentrale (CET) pentru că a tolerat ani de zile situaţia, ştiut fiind că Asociaţiile cu datorii sunt mană cerescă (aşa cum sunt şi datornicii pentru Asociaţii), în cîrca lor fiind puse toate pierderile din reţea şi "măreţele irealizări" de (cel puţin) 20 de ani. Ce-i de făcut? Vă mulţumesc.