avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sistare apã caldã, încãlzire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sistare apã caldã, încãlzire

Asociaţia de Proprietari de care aparţin a acumulat datorii de circa 125.000 lei (RON) către Electrocentrale. Prin urmare, din 4 august 2009, s-a sistat furnizarea apei calde, urmînd să nu primim nici agent termic pînă la achitarea datoriei. Din spusele administratorului cea mai mare parte a datoriei provine de la 2 apartamente ai căror proprietari n-au plătit ani de zile întreţinerea, au înstrăinat prin vînzare apartamentele, iar noii (unul de 5-6 ani) proprietari nu-şi asumă şi nu plătesc datoriile celor vechi. Administratorul afirmă că Asoc. Propr. avea datorii din urmă cu 11 ani, cînd a preluat-o. Aşadar cei care-am rămas în bloc şi care ne-am plătit consecvent cheltuielile, suntem "şantajaţi" prin sistarea utilităţilor să plătim necinstea unor semeni, naivitatea altora sau incompetenţa (ca să mă exprim elegant) administratorului Asociaţiei. Menţionez că este vorba de 90 de apartamente confort redus, locatarii (pensionari, tineri, familii tinere cu copii) au venituri mai mult decît modeste şi majoritatea chiar nu-şi permit să plătească datoriile şi penalităţile acumulate în mai bine de 11 ani, şi nici o expertiză contabilă la Asociaţie. Un proces în Justiţie ar putea dura ani de zile. ªi pe cine să chemăm în Instanţă? Pe vechii proprietari, ieşiţi din Asociaţie, cărora după 3 ani li s-au prescris datoriile? Pe noii proprietari care au cumpărat şi intabulat apartamente grevate de datorii? Pe administrator şi pe ceilalţi salariaţi de la Asociaţie? Cum probez că nu şi-au făcut datoria? Compartimentul de Îndrumare şi CONTROL Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei, care nu ştim ce-au îndrumat şi ce-au CONTROLAT? Electrocentrale (CET) pentru că a tolerat ani de zile situaţia, ştiut fiind că Asociaţiile cu datorii sunt mană cerescă (aşa cum sunt şi datornicii pentru Asociaţii), în cîrca lor fiind puse toate pierderile din reţea şi "măreţele irealizări" de (cel puţin) 20 de ani. Ce-i de făcut? Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 13:15, 16 Octombrie 2009
Mda...aspectul...retoric al intrebarii dvs. este pe deplin justificat. Din punct de vedere strict legal, foarte pe scurt, cei care raspund pentru datorii sunt debitorii de drept ai acestor datorii. Din punct de vedere procedural si practic, trebuie sa recunosc faptul ca sunteti in fata unei probleme destul de delicate si des intalnite. O rezolvare de fond a problemelor asemanatoare poate fi relativ realizata numai prin contracte de servicii incheiate intre furnizorii de servicii si fiecare utilizator (apartament) in parte. Acestea ar impiedica furnizorii sa "santajeze" persoanele care nu le sunt cu adevarat debitori sa plateasca pt. cei vinovati, le-ar da voie sa urmareasca pe cei care nu platesc, iar pe cei care nu platesc sa se gandeasca mai mult inainte de a nu plati! Acest lucru necesita insa eforturi financiare si investitii ale furnizorilor, precum si imposibilitatea de a mai recupera pierderile din retele de la Asociatii. Consider insa ca absolut necesar, un efort al statului de a legifera obligativitatea pentru furnizori a incheierii unor asemenea contracte. Dar este greu de crezut ca statul sa se oblige pe...sine...X-(
Dvs. puteti sa dati in judecata CET pentru sistarea furnizarii, dar, intr-adevar, greu si lung efort v-ar astepta!
Cu toata intelegerea pentru dvs., dar si cu neputinta de a va ajuta efectiv si mai ales REPEDE! (Iar iarna cred ca vine destul de repede!)
Consecintele nefaste ale mandatarii unor neavizati in functii de raspundere.O asociatie responsabila,care respecta si aplica unitar dispozitiile in vigoare,dupa decaderea termenului de 90 de zile,se instituia cu actiune in instanta impotriva restantierilor.Ulterior,in baza raportului juridic incheiat cu administratorul,dispunerea recuperarea de la acesta din garantia materiala eventual depusa .Avand in vedere situatia reala,nu puteti determina reluarea furnizarii de utilitati decat dupa plata totala sau esalonarea acestora cu prestatorul de servicii.Referitor la recuperare restante,avand in vedere vechimea acestora si respectiv prescriptia care a intervenit,nu va revine decat obligatia de atentie
marita la angajarea de administrator si mandatarea viitorilor reprezentanti ai AP
Bloc-acatar a scris:

Administratorul afirmă că Asoc. Propr. avea datorii din urmă cu 11 ani, cînd a preluat-o. Aşadar cei care-am rămas în bloc şi care ne-am plătit consecvent cheltuielile, suntem "şantajaţi" prin sistarea utilităţilor să plătim necinstea unor semeni, naivitatea altora sau incompetenţa (ca să mă exprim elegant) administratorului Asociaţiei.

Dar el ce a facut, impreuna cu membrii C. Ex si presedinte, ca sa rezolve aceasta problema?

Nu stiu care este raspunderea, din punct de vedere juridic, a noilor proprietari, insa, dupa logica mea, cand cumperi un apartament il cumperi cu tot cu datorii. Ca ei nu au fost atenti la cum s-au intocmit actele, iar nu e vina asociatiei de proprietari.
In cazul in care conducerea asociatiei nu a facut nimic pentru a recumpera in vreun fel aceasta datorie, fie fortati, prin adunare generala, angajarea unui avocat, fie mergeti la primarie sa vedeti ce zic ei.

Oricum, datoriile s-au prescris, dar paguba o puteti recupera de la cei care au condus asociatia in toata acesta perioada.

Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei, care nu ştim ce-au îndrumat şi ce-au CONTROLAT? Electrocentrale (CET) pentru că a tolerat ani de zile situaţia, ştiut fiind că Asociaţiile cu datorii sunt mană cerescă (aşa cum sunt şi datornicii pentru Asociaţii), în cîrca lor fiind puse toate pierderile din reţea şi "măreţele irealizări" de (cel puţin) 20 de ani.


E usor sa acuzi pe altii ca te fura, atata timp cat cei care au fost pusi sa conduca nu si+au facut datoria. Daca presedintele, comitetul executiv si administratorul aveau habar de ceva (lege si cum trebuie procedat), cu siguranta nu se ajungea aici.
Dar Dv., locatarii...cand ati vazut ca se acumuleaza datorii la acele apartamente, cand ati vazut ca ele se vand, ca datoria lor creste si la noii proprietari de ce nu ati facut presiuni pe administrator, pe presedinte, pe cenzor...cine o mai raspunde de ceva prin blocul acela?
Ati crezut ca o sa primiti la nesfarsit apa si caldura?
Nu va suparati....dar trebuia sa va implicati cu totii, majoritatea, cativa, cineva dintre Dv....si sa-i trageti la raspundere, sa le bateti la usa in fiecare zi, daca era cazul....altfel, ce faceti acum? Stati cu copiii in frig?
Cei care au cumparat apartamentele au avut nevoie de o adeverinta de la asociatia de proprietari referitoare la datoriile la intretinere pentru a putea incheia actele, notarii nici nu fac nimic fara aceasta adeverinta.
Daca cumparatorii au luat apartamentele cu tot cu datorii, prin existenta acestei adeverinte ei si-au luat si obligatia sa plateasca datoriile. Apartamentele cu datorii se vand cu un pret mai mic deoarece cumparatorul plateste si restantele.
Ar fi trebuit ca fiecarui cumparator aflat in situatia asta sa-i cereti sa plateasca datoriile imediat, ca doar cu conditia asta l-a cumparat. Acum, daca au trecut 3 ani, s-au prescris datoriile. Sigur ca presedintele si administratorul trebuiau sa rezolve aceste probleme la timpul lor.

Alte discuții în legătură

Desprindere scara din asociatie de proprietari lt lt Buna ziua, Am o intrebare legata de desprinderea unei scari dintr-o asociatie de proprietari cu datorii mari la furnizori. Locuiesc intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)
Înființare asociație de proprietari Daniela-Ionela Daniela-Ionela înfiintarea unei asociații de proprietari implică în mod obligatoriu și preluarea datoriilor de la vechea asociație de locatari? (vezi toată discuția)
Separare asociatii cu datorii la furnizori SimonaBardea SimonaBardea Buna ziua! Asociatia noastra este formata din 5 scari, iar una din scari are hotarare de la tribunal de infiintare ca asociatie pe scara ... (vezi toată discuția)