Asociatia noastra este formata din 5 scari, iar una din scari are hotarare de la tribunal de infiintare ca asociatie pe scara respectiva.Problema este ca asociatia are datorii foarte mari la furnizori si asociatia a incheiat un angajament cu un furnizor ptr a beneficia de serviciul lor.Acel furnizor spune ca nu se separa nimeni pana nu se termina angajamentul de plata.
Numai ca acea scara si-a angajat un alt administrator, care le intocmeste liste si le incasaseaza si as dori sa stiu daca dpdv legal poti intocmi o lista daca ai personalitate juridica si nu ai incheiat contracte conform acelei hotarari date de tribunal.Banii incasati sunt varsati in contul asociatiei mare, normal ca noua asociatie nu are ctr. cu furnizorii.
Este legal ce face noua administratora?
Ea a spus ca asociatia mama sa emita factura cu cheltuielile catre asociatia nou infiintata, este corect?
Este situatie la limita
Exista hotarare judecatoreasca de infiintare asociatie de proprietari,care la momentul infiintarii figureaza ca restanta la plata serviciilor publice.
In conditiile existentei persoanei juridice noi ,aceasta poate sa isi desfasoare activitatea,inclusiv prin achitarea lunara a cotelor restante acumulate anterior obtinerii personalitatii juridice
Este o activitate contabila suplimentare de regularizare lunara de sume intre cele 2 asociatii de proprietari
In conditiile infiintarii noii asociatii de proprietari ,acesteia ii revine obligatia sa incheie contracte noi de prestari servicii cu fiecare furnizor in parte
Dar daca aceasta asociatie nu si-a indeplinit obligatia de a incheia ctr cu furnizorii.
Cum functioneaza?
Daca doi administratori achita in acelasi cont la furnizor si ce se intampla asta este plata mea , nu a mea, mi-ai luat chitanta.
Ce inseamna asta?
Ai personalitate juridica incheie contracte, nu se poate mergi cu asociatia mare pana se poate.
Eu asa gandesc.
@simona,
nu are nimic prefectura... cu palaria,
daca nu are incheiat conrtact cu furnizorii asta nu inseamna ca nu functioneaza legal asociatia, daca aveti rabdare si DORINTA, va functiona in legalitate totala, insa... aveti rabdare, lucrurile se vor regla, incet
Fiecare asociatie isi gestioneaza propriile probleme, dar pentru achitarea vechilor datorii, cele doua asociatii trebuie sa incheie un protocol.
Presedintii, cenzorii, administratorii celor doua asociatii trebuie sa se intalneasca si sa stabileasca, conform documentelor, ce datorii are asociatia veche si ce datorii are asociatia noua pana la infiintarea celei noi. Apoi ce fonduri are fiecare dintre acestea si cat revin cele noi.
Prin acest protocol se poate stabili ca pana la achitarea restantelor catre acel furnizor la care aveti impreuna restante sa platesca cea noua in contul celei vechi si-aceasta sa plateasca furnizorului sau puteti stabili o suma lunara, un grafic si asociatiile sa achite fiecare separat furnizorului restabntele plus factura curenta.. Se tine evidenta contabila si nu se amesteca luicrurile.
Sunt asociatii care au anumite utiliati de timp indelungat in comun. De exemplu un singur bransament, un singur apometru pentru 2-3 scari care si-au facut asociatii separat. Si functioneaza asa, sigur cu verificarea din partea fiecarui administrator a consumurilor, cu unele divergente cu privire la pierderi s.a.m.d., dar functioneaza, au apa sau agent termic.
Problema e relativ simpla, dar, in acelasi timp, complicata.
Procedura este urmatoarea:
1. Presedintele noii asociatii de proprietari il notifica pe omologul de la asociatia-mama si ii solicita stabilirea unei sedinte comune a celor doua comitete, cu un singur punct: stabilirea si impartirea datoriilor.
2. Cele doua comitete se intrunesc si stabilesc modul in care fiecare asociatie preia sumele restante. Aici va fi cel mai mare tambalau si, in proprotie de 99% nu se va ajunge din prima la o intelegere (va spun din experienta).
3. Dupa ce, in fine, se ajunge la o intelegere, pentru ca, in principiu, fiecare vrea sa preia o datorie mai mica, se incheie un proces-verbal in care se trec termenii intelegerii.
4. Se merge in audienta la furnizori.
5. Dupa ce furnizorul ia act de modalitatea de repartizare a datoriilor, incheie noile contracte, cu noile debite, se face descarcarea de gestiune de pe contul vechi si... "toate e bune si frumoase".
In functie de debite, se refac acordurile de esalonare.
Desprindere asociatie
alv
In cazul desprinderii unei asociatii nou infiintate, din asociatia mama.
Refuzul de incheiere a unui protocol a elementelor de activ si pasiv, cum cere ... (vezi toată discuția)