avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz semnare protocol
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz semnare protocol

Buna ziua
Am o intrebare
Asociatie nou infiintata prin desprindere din asociatie veche nu poate semna protocolul de desprindere din vechea asociatie din cauza refuzului presedintei vechii asociatii.
Furnizorul de apa canal nu vrea sa incheie contract cu asociatia noua fara protocol.
Scrie undeva in legislatie ca la semnarea contractului cu furnizorul de apa canal trebuie atasat si protocolul. Pot sa ma adresez la protectia consumatorului?
Nu scrie niciunde asa ceva, mai mult, membrii asociatiei desprinse, pot refuza sa faca plata utilitati catre asociatia din care nu mai fac parte, astfel, veti "forta" utilizatorul sa semneze. OPC, nu vad a fi o solutie, intrucat nu este de competenta lor.
Asa voi face, dar ce fac in situatia daca furnizorul de apa refuza sa incheie contract nou fara protocol si opreste apa?
Furnizorului ii trebuie acest protocol, nu pentru a factura separat, ci pentru a nu avea probleme ulterioare separarii, din cauza unor conflicte ivite intre beneficiarii "divortati" ai aceluias bransament, la incasarea facturilor.
Asa, un protocol semnat atesta ca cei doi au o intelegere formala conform careia vor si plati.

Dar cel mai bine ar fi sa va trageti un bransament separat si scapati de probleme, care chiar si cu protocol nu va vor ocoli!
Daca faceti cate o cerere la directorii regiilor locale de utilitati si se aproba , acestia pot delega un angajat care se deplaseaza la asociatie si face o punere de acord. Cu protocol sau nu, aceasta punere de acord este luata in seama de catre regie, iar protocolul intre asociatii este numai informativ.Oricum ceea ce conteaza cel mai mult este recunoasterea debitelor daca exista de catre fiecare proprietar pe baza de tabel ( debit calculat de angajatii regiilor locale).

Deci, cu putin deranj si ceva interventii toata lumea este multumita.:thumbup:
predescughe a scris:
Scrie undeva in legislatie ca la semnarea contractului cu furnizorul de apa canal trebuie atasat si protocolul.

HG 1588/2007 art. 5 prevede cu privire la infiintarea asociatiilor de proprietari, prin desprinderea din altele:
(3) Prin acordul de asociere pe scară sau tronson se reglementează şi raporturile cu celelalte asociaţii de proprietari constituite în clădire, pe scară sau tronson, cu privire la posibilitatea defalcării tehnice a consumurilor şi repartizarea cheltuielilor comune, precum şi la modalitatea acestei defalcări/repartizări. Dacă este necesar, se solicită avizul furnizorilor de servicii implicaţi cu privire la posibilităţile tehnice de furnizare independentă a utilităţilor pe tronsoane sau pe scări, precum şi pentru realizarea branşamentelor.

Protocolul intre asociatia mare si cea care se desprinde este necesar, in primul rand, pentru impartirea activului si pasivului aferent celor doua asociatii. Prin acest protocol se repartizeaza fiecarei asociatii fondurile, soldurile in casa si banca, dar si datoriile, restantele, penalizarile facturate de furnizori.
Furnizorul trebuie sa vadsa clar cine-i va achita facturile emise pe ultima luna, restantele ce le are asociatia mare, penalizarile facturate de furnizor...
Apoi, pentru viitor, iar este important ca furnizorul sa stie, sa aiba acel protocol pentru a sti cum va factura apa consumata daca este un singur bransament pentru ambele asociatii. In acest sens, asa cum se specifica si in HG 1588/2007, furnizorul poate veni cu solutii tehnice de separare a bransamentelor.

Asa ca insistati si intelegeti-va cu cei din conducerea vechii asociatii si/sau apelati si la ajutorul primariei, a furnizorului...
Poate ne spuneti, totusi, de ce nu vrea conducerea asociatiei mari sa incheie protocolul cu dumneavoastra? Aveti restante, penalizari, litigii peste care nu se poate trece usor?

Alte discuții în legătură

Asociatie proprietari subcontractant al altei asociatii de proprietari valentinneagu87 valentinneagu87 Buna ziua, este legal ca o asociatie de proprietari care are contract cu Apa Canal sa refactureze consumul de apa catre o alta Asociatie de Proprietari din ... (vezi toată discuția)
Proces radet ContSters189595 ContSters189595 avem un proces pe rol cu radetul,privind nerecunoasterea unor penalizari in momentul de fata strangem semnaturi pt desprindere de asociatie. radetul ne ... (vezi toată discuția)
Asociatie nou infiintata predescughe predescughe sunt o asociatie nou infiintata 2 scari din 3 dintr-un bloc cu desprindere din asociatie veche 3 blocuri a cate 3 scari. furnizorii de utilitati nu vor sa ... (vezi toată discuția)