sfaturi de la unu' care a intrat in martie 2010
am observat in discutiile de pe forum ca multa lume se pierde in mii de tratate (ba opiniile lui Boroi , ba ale lui Nistoreanu , ba ale lui x , y , z)
va pierdeti timpul cu zeci de carti de grile
cum m-am pregatit eu si cum s-au pregatit si alte cunostinte de-ale mele care au luat examentul
civil - evident tratate
procedura civila - pentru cei care au lucrat in instanta (ca mine) codul si ril-uri de stiut ca tatal nostru si abia dupa aia ne mai uitam prin tratate (eu am mai trecut printr-un tratat la stilul frunzarit 2-3 zile)
penal - in primul rand trebuie recitat codul si ril-uri ca tatal nostru si dupa aia citit din tratate (pentru mine care nu am lucrat cu penalul , am fost nevoit sa aprofundez ceva mai bine din tratate)
procedura penala - doar codul si ril-uri si ceva practica judiciara (eu am invatat doar dupa Cpp comentat , practica si cedo - autori : antoniu , vlasceanu , barbu , in acelasi stil fiind si cel al lui neagu ; adica vreau sa spun pt cei care nu au lucrat in penal trebuie un cod cu practica pt ca asa se lamuresc anumite chichite
pt cei care au lucrat cu penalul (politie , avocati) e suficient codul , dar stiut la greu
legea de organiza si cedo - le-am tratat ca pe o singura materie pt ca au 5 + 5 intrebari si am judecat astfel : cedo nu citesc nimic pt ca ia mult timp si are pondere mica in nota ;
in compensatie avand in vedere ca legea are aceeasi pondere si e f. putina materie am zis sa o stiu pe de rost astfel incat cedo (la care am vazut ca punandu-le la logica iau 2 puncte ) plus legea (la care am zis ca trebuie sa fac perfect adica 5 puncte ) sa imi dea un total de 7 din zece astfel incat sa ma mentin in baremul de nota 7 cu aceste doua materii , adica sa nu ma traga in jos la nota
in ceea ce priveste facutul de grile , m-am limitat sa fac doar grilele care s-au dat la exam anterioare si la inm , pt ca doar cu acest tip de grile trebuie sa te familiarizezi si nu cu altul (de genul , cinci variante , din care doua bune , etc.)
cred ca gresala multora este sa se piarda in o mie de tratate , pe mii de discutii contradctorii ale autorilor pe diverse teme si sa uite esentialul adica memorarea CODULUI fratilor
in momentul in care stiti codurile pe de rost cu tot cu ril-uri (penal , cpp si cpc) "aveti dreptul" sa deschideti tratatele si cartile de practica.
PS : nu ma injurati , nu ma dau mare , dau doar un sfat decent , fiecare este liber sa invete cum vrea
scuze daca am mai facut greseli , am scris repede
Bună Iarina. Au fost plăcute și utile. Iar dacă ar fi durat șase luni, așa cum prevede legea, cred că era mai bine, cu o perioadă de tranziție lungă putând fi și mai eficiente. Dar asta e, mergem mai departe. :) Multe persoane care au picat în toamnă cu rezultate între 60-70 de puncte au reușit în primăvară și m-am bucurat să le regăsesc, chiar și în grupa mea. Unii au avut atunci rezultate mai slabe ca al meu iar acum au terminat înainte, după cum alții au avut rezultate mai bune dar au terminat în urmă. Într-adevăr, răbdarea, perseverența și cititul constant sunt modalitățile ce trebuie urmate. Îmi amintesc și acum cu multă plăcere de acea zi de toamnă - cred că prin noiembrie 2009. Picasem în același an de două ori - în vară la INM iar în toamnă la admitere pe 5 ani vechime. Cum avusesem la ambele concursuri peste 60 de puncte, fiind relativ aproape de a intra, iar asta se întâmpla după mai mulți ani de încercări la INM, eram destul de mâhnit, dar nu mă dădeam bătut. În mulți ani mă apropiam de limită dar nu reușeam să o trec. Atunci am citit postarea ta despre cum trebuie să te pregătești ca să intri. A fost pentru prima dată în viața mea când am fost convins că la următorul examen voi reuși. Stilul tău de pregătire se potrivea perfect cu felul meu de a fi și am avut atunci o presimțire că se va termina cu bine. Așa a și fost. Îți urez mult succes și să ajungi acolo unde dorești, căci meriți cu prisosință! =D>
O.k. Am repostat toată jurisprudența pe care o am, deci de la toate secțiile. Vă reamintesc faptul că fișierele word sunt arhivate winrar, iar pentru a le putea accesa trebuie să aveți instalat programul winrar (sau alt program de arhivare similar) pe calculatorul dvs. Dacă nu știți cum să le extrageți (am văzut că unii dintre voi nu cunosc procedura, deși e simplă), puteți face spre exemplu în felul următor: clic dreapta pe fișierul descărcat - extract files - ok. Dacă tot nu reușiți să vă descurcați cu extracția atunci chemați un vecin să vă ajute cu winrar-ul. Așadar, iată și link-ul:
[ link extern ] /
ce grabiti sunteti fratilor. stie careva de prima de instalare?
ati auzit ceva cum ca nu s-ar mai tine examenul de admitere ( cu 5 ani) din toamna din cauza crizei?
de la data numirii in functie, cate zile avem la dispozitie sa ne mutam in localitatea unde am primit repartitia?
triton, multumesc....dar...un procuror trebuie sa fie ....:duh:
asa ca mi-am schimbat look-ul :weg:
si eu sunt curioasa daca o sa avem in aceeasi zi repartitiile, judecatorii cu procurorii
iarinares, cum a fost la voi?
iarinares a scris:
zz-man a scris:
iarinares a scris:
candy27 a scris:
stie cineva cum se procedeaza cu pregatirea noastra pentru instanta? 1 luna teorie la timisoara si 1 luna practica la instanta?
dupa luna petrecuta la timisoara eu am intrat direct in sedinta, pe 26 martie s-a incheiat la timisoara si pe 1 aprilie am intrat pe completul meu in sala, asa ca tre sa fiti pregatiti.
Mă bucur să văd că ai rămas activă pe forum @iarinares. Când am picat în noiembrie deşi aveam o notă bună am fost uşor mâhnit, dar imediat după aceea, citind postările tale despre cum te-ai pregătit brusc mi-a crescut optimismul şi am apreciat metodele tale de învăţare (ce difereau de cele ale majorităţii) ca fiind impecabile. Bineînţeles, te-am luat ca model pe tine. Am văzut că ulterior pe forum în mai multe rânduri ai continuat să dai sfaturi despre cum trebuie să te pregăteşti iar multe persoane păreau să nu le bage în seamă şi continuau cu întrebările clasice "după ce cărţi învăţaţi?" ... "după astea: ...". Să ştii că eu am luat foarte în serios scrierile tale şi în cele din urmă am reuşit. Prin urmare, o parte din reuşita mea se datorează şi ţie iar pe această cale ţin să-ţi mulţumesc pentru eforturile depuse în scopul de a ne lumina şi pe noi, eforturi care în cele din urmă au dat roade. Tot respectul! =D>
Multumesc pentru cele spuse.
Dar sa stii ca reusita tie ti se datoreaza, pentru ca ai avut perseverenta si curiozitatea necesara sa urmaresti si alte informatii decat cele clasice de invatat dupa manuale,
=D>
conteaza, mai zic o ultima data spetele publicate pe site-ul inaltei curti pe sectii, de acolo se dau spetele la examen, chiar si la promovare.
la seminar, dupa cum sa vedeti si voi se pune accent pe interpretarea dispozitiilor legale, iar pt examen se iau in considerare cele ale inaltei curti, cand veti fi pe dosarele voastre o sa constatati ca multe din ril-uri sunt date complet aiurea si n-au legatura cu rezolvarea cauzelor... ori judecatorul e chemat sa rezolve problemele de drept ivite, nu sa le complice sau sa creeze si mai multa practica neunitara. Din curiozitate cititi cauza Beian vs Ro si vedeti ce zice CEDO de ICCJ si mai sunt si altele.
Succes
Iarina ajuta-ne si pe noi cu metoda de invatare care da roade...e multa materie si conteaza foarte mult sa urmezi o metoda care ti se potriveste!