avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Activitate maria_miralena

Activitate maria_miralena

Ambii copii ai vaduvei sunt in viata, altfel, as fi specificat. Mama nepotilor e de acord ca bunica sa dea acest lot de pamant. Din cate am inteles, legal (si ma refer la opinia unui notar), bunica poate da pamantul fara ca baiatul acesteia sa aiba drept de contestatie, avand in vedere ca titlul de proprietate este numele ei, mai putin casa, unde intra ambii copii ca mostenitori. In plus, faptul ca titlul de proprietate este pe numele bunicii, nu mai e nevoie ca bunica sa faca succesiune dupa sot.

Rog, daca se poate, sa-mi explice cineva ce efecte produce un act de donatie, atat in cazul in care donatorul este in viata, cat si dupa decesul acestuia.
Multumesc.
Lotul din discutie are in jur de 3000 mp.
Daca s-ar proceda la maniera descrisa de dumneavoastra mai sus, adica jumatate act v-c si jumatate donatie, dupa decesul bunicii X, cu actul de donatie, s-ar putea vinde acei 1500 mp sau s-ar putea construi in deplinatate legalitate pe acea suprafata?
Răspuns la discuția credit inainte de casatorie
ricu a scris:

si eu sunt curios ce raspunsuri primiti ? codul familei spune despre bunurile proprii dar din cate stiu eu nu spune nimik de datorii. Ce te faci daca sotul (ia) in loc sa vina si el cu ce va bunurii vine cu o datorie si in caz de neplata a acesteia la ce este obligat celalalt sot ?
Oare ar trebui introdus ca inainte de casatorie sa faci si o verificare la Biroul de credite sau Centrala riscurilor bancare , eu acum glumesc dar este destul de serioasa problema ce te faci daca este inscris pe acolo si din cauza unuia dintre soti nu poti solicita un credit ? inca nu sunt casatorit dar ma-ti pus pe ganduri cu acest msg

In mod cert, daca sotia are un credit la care a avut intarziere de plata si intra in banca datornicilor, dumneavoastra nu vi se va acorda nici un credit pana la stingererea din banca datornicilor, a inscrierii sotiei. Chiar daca creditul a fost facut inainte de casatorie si chiar daca intarzierea dateaza de dinainte de data casatoriei, nu veti putea obtine nici un fel de credit. Neplacut, dar real.
Răspuns la discuția credit inainte de casatorie
Din cate stiu, X are asigurare de viata incheiata cu banca atunci cand a obtinut creditul.
Iar bunuri de dinainte de casatorie nu exista pe numele lui, ci numai bunuri achizitionate in timpul casatoriei, deci bunuri comune.
Inteleg ca daca X decedeaza, sotul supravietuitor si mostenitorii sunt obligati la plata ratelor care ar ramane, doar daca accepta sa devina mostenitorii defunctului? Asta inseamna ca exista posibilitatea sa fie refuzata mostenirea, dar presupun ca se poate realiza numai in anumite conditii, nu?

Iar daca X divorteaza si refuza sa plateasca ratele, revine celuilalt sot obligativitatea de a plati, chiar daca creditul a fost facut inainte de casatorie si nu are coplatitor?
cermak gruianu a scris:

Pentru nepotul casatorit poate face act de donatie, de exemplu, iar pentru cel necasatorit, act de vanzare-cumparare :)

chiar daca e un singur lot pe care-l da nepotilor? asta ar insemna ca trebuie specificat care parte o da celui necasatorit, pentru care face act de v-c si care parte a aceluiasi lot o da nepotului casatorit, pentru care face act de donatie?
cermak gruianu a scris:

Expunerea dvs. este neclara, insa daca bunica vrea sa lase direct nepotilor, bunurile sale imobile, poate printr-un act de donatie sa faca acest lucru insa ar putea si printr-un contract de vanzare-cumparare.
Explicatia "actul de vanzare-cumparare include ca mostenitor si copilul din alta casatorie, dar nu stiu in ce masura", este ambigua...poate reveniti cu lamuriri privind situatia de fapt exacta.
Am inteles ca bunica vrea sa dea "o parte din pamant" nepotilor...


imi cer scuze pentru ambiguitate.
concret: daca decedeaza nepotul, cat mosteneste copilul din alta casatorie? si daca decedeaza parintele copilului din alta casatorie, cat mosteneste acest copil? ma refer la acel lot de pamant pe care bunica vrea sa-l dea nepotilor si care, repet, fiind o suprafata mica, nu depaseste jumatatea din totalul bunurilor de care dispune bunica.
X vrea sa dea acea parte de pamant celor 2 nepoti, nedepasind jumatate din bunuri, dar nu doreste ca acel pamant sa fie mostenit si de altcineva in afara de cei doi nepoti. Stiu ca, prin actul de vanzare-cumparare, intra la mostenire si copilul din casatoria anterioara, dar nu stiu cat mosteneste. Din ceea ce s-a scris mai sus, in privinta actului de donatie, inteleg ca singurul contestatar ar fi unchiul nepotilor, chiar daca este cetatean al altei tari si numai in cazul in care acest pamant ar depasi jumatate din bunurile totale ale bunicii .
In cazul actului de donatie fara drept de succesiune, in conditiile in care pamantul pe care bunica vrea sa-l dea celor doi nepoti (singurii, de altfel) unchiul sau copilul din casatoria anterioara ar avea drept de mostenire?
Buna ziua,

X este vaduva si are 2 copii: o fata si un baiat. Baiatul este divortat, nu are copii si este cetatean al altei tari, renuntand la cetatenia romana, iar fata, are doi copii. Bunica X se decide sa dea o parte din pamant, nepotilor. Unul dintre nepoti este necasatorit, celalalt, este casatorit cu cineva care are un copil dintr-o alta casatorie. Actul de vanzare-cumparare include ca mostenitor si copilul din alta casatorie, dar nu stiu in ce masura, iar un act de donatie (am inteles c-ar fi de 2 feluri ceva legat de raport) este atacabil si de catre cine?
Care ar fi forma juridica de preferat in aceasta situatie, astfel incat numai nepotii sa beneficieze de acest pamant?
Buna ziua,

Prezint cazul urmator: X face un credit de nevoi personale, nefiind casatorit si neavand coplatitor. Dupa 1 an se casatoreste. In cazul divortului sau in cazul decesului lui X, cine plateste acest credit?