avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... credit inainte de casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

credit inainte de casatorie

Buna ziua,

Prezint cazul urmator: X face un credit de nevoi personale, nefiind casatorit si neavand coplatitor. Dupa 1 an se casatoreste. In cazul divortului sau in cazul decesului lui X, cine plateste acest credit?
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 13:28, 27 Octombrie 2009
In cazul divortului plateste tot X , pentru ca el este titularul creditului .In cazul decesului vor plati mostenitorii lui, aceia care vor accepta mostenirea, vor prelua atat dreptulurile cat si obligatiile autorului lor.
Daca X decedeaza si are asigurare de viata incheiata cu banca la achizitionarea creditului atunci banca nu se mai indreapta impotriva mostenitorilor.
Este interesant de stiut daca X are si ceva bunuri.
In caz de divort, acesta este obligat in continuare la plata ratelor bancare.
In caz de deces, in mod normal, mostenitorii lui X, prin acceptarea mostenirii, vor fi obligati la plata acestor rate bancare. Cine accepta mostenirea primeste atat bunurile cat si datoriile defunctului. Se poate ca mostenitorii sa accepte mostenirea sub beneficiu de inventar sau sa nu accepte mostenirea.
Din cate stiu, X are asigurare de viata incheiata cu banca atunci cand a obtinut creditul.
Iar bunuri de dinainte de casatorie nu exista pe numele lui, ci numai bunuri achizitionate in timpul casatoriei, deci bunuri comune.
Inteleg ca daca X decedeaza, sotul supravietuitor si mostenitorii sunt obligati la plata ratelor care ar ramane, doar daca accepta sa devina mostenitorii defunctului? Asta inseamna ca exista posibilitatea sa fie refuzata mostenirea, dar presupun ca se poate realiza numai in anumite conditii, nu?

Iar daca X divorteaza si refuza sa plateasca ratele, revine celuilalt sot obligativitatea de a plati, chiar daca creditul a fost facut inainte de casatorie si nu are coplatitor?
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
maria_miralena, utilizator
si eu sunt curios ce raspunsuri primiti ? codul familei spune despre bunurile proprii dar din cate stiu eu nu spune nimik de datorii. Ce te faci daca sotul (ia) in loc sa vina si el cu ce va bunurii vine cu o datorie si in caz de neplata a acesteia la ce este obligat celalalt sot ?
Oare ar trebui introdus ca inainte de casatorie sa faci si o verificare la Biroul de credite sau Centrala riscurilor bancare , eu acum glumesc dar este destul de serioasa problema ce te faci daca este inscris pe acolo si din cauza unuia dintre soti nu poti solicita un credit ? inca nu sunt casatorit dar ma-ti pus pe ganduri cu acest msg

Alte discuții în legătură

Creditul bancar al decedatului poate fi mostenit de catre copii? bavareza bavareza Speta mea este urmatoarea: 1. socrul meu a decedat pe 05.06.2019 2. socrul meu a divortat de mama sotului meu in instanta acum mai bine de 26 ani, copii ... (vezi toată discuția)
Mostenire sot si copil dintr-o alta casatorie Ppa Ppa Am o situatie spun eu un pic speciala si as dori sa stiu care sunt drepturile fiecaruia in cazul decesului sotului pentru a evita orice fel de hartuire in ... (vezi toată discuția)
Preluare rata in caz de deces andreea125 andreea125 Buna seara! As dori un raspuns la urmatoarea situatie. Am fost aprobata pentru un credit ipotecar, nu va exista co debitor. In cazul in care as deceda, ce ... (vezi toată discuția)