avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Preluare rata in caz de deces
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Preluare rata in caz de deces

Buna seara!
As dori un raspuns la urmatoarea situatie. Am fost aprobata pentru un credit ipotecar, nu va exista co debitor. In cazul in care as deceda, ce s-ar intampla cu imobilul si respectiv rata? Mentionez ca am un copil in varsta de 1 an si locuiesc impreuna cu tatal copilului(necasatoriti). In cazul in care as deceda in momentul in care creditul ar fi achitat aniticipat in proportie de 80% cum as putea sa ma asigur ca tatal copilului sa poata sa finalizeze plata creditului(asa cum ne-am inteles) iar imobilul sa ramana al minorului? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: hdanny , utilizator 06:13, 27 Decembrie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Patrimoniul unei persoane decedate cuprinde atat active (bunuri), cat si pasive (obligatii, datorii), astfel ca mostenitorii pot prelua inclusiv datoriile acesteia, se precizeaza in Codul Civil

Mai exact, daca persoana decedata are un credit, mostenitorul preia imprumutul, insa il plateste doar in anumite conditii.

Noul Cod Civil stabileste ca mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia.

In cazul minorului, acceptarea mostenirii se face cu incuviintarea parintelui (sau dupa caz a tutorelui) si cu incuviintarea instantei de tutela. Suportarea datoriilor mostenirii se face in limita bunurilor existente in patrimoniul succesoral.

Prin urmare daca creditul este achitat 80% minorul va prelua restul ramas de plata si tatal va putea face plata in numele copilului. Insa nu se poate dispune atata timp cat nu avem o mostenire deschisa.

Solutia poate fi o clauza in contractul de credit de a prelua restul de plata numai in cazul decesului dvs. In acest caz copilul mostenind doar imobilul si creditul preluat de tata. Discutati cu banca aceste aspecte.
Multumesc!
Ai putea sa iti faci o asigurare de viata (daca nu te obliga banca sa iti faci) care sa acopere diferenta de credit in caz de deces. Si asa nu lasi mostenitorii cu datorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit neachitat -debitor decedat npr82 npr82 Buna ziua. Tatal meu a contactat in 2008 un credit de nevoi personale in CHF de la piraeus fara asigurare de viata.. In 2009 a decedat si creditul a fost ... (vezi toată discuția)
Ce se întâmplã cu creditul dupã deces? Alexander33 Alexander33 Bună ziua! Am o întrebare puțin mai complexă. În umră cu ceva timp tatăl meu a decedat, a rămas totuși cu un credit bancar. Creditul este ... (vezi toată discuția)
Cum se face cu o datorie a unui parinte care a murit? Didi27 Didi27 Buna ziua!.. Ma confrunt si eu cu o mare prblema... tatal meu a decedat acum cateva luni .. si avea cateva datorii. El a luat imprumut de al 2 banici( ... (vezi toată discuția)