avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Ce se întâmplã cu creditul dupã deces?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Ce se întâmplã cu creditul dupã deces?

Bună ziua!

Am o întrebare puțin mai complexă.
În umră cu ceva timp tatăl meu a decedat, a rămas totuși cu un credit bancar. Creditul este o refinanțare în valoare de 30.000 RON atunci când a fost luat acum nu știu cât a mai rămas din el. Ideea e că tatăl meu este pensionar (din cadrul armatei Române), într-un timp lucra în paralel întrucât mai avea mult până la vârsta de pensionare legală, dar după pierderea locului de muncă a dat de probleme și a ajuns în situația în care banca a început executarea silită. Adică în fiecare lună o parte din cuantumul venitului său din partea MAPN mergea automat către achitarea creditului. Cred că suma era în jur de 600-700 RON. Creditul NU este ipotecar.

Întrebarea mea este cum funcționează acest sistem? Eu din păcate nu sunt în România momentan pentru a mă documenta direct pe contract. Menționez că tatăl meu este căsătorit dar soția sa nu are nicio formă de venit, în timp ce eu sunt student și lucrez la freelancer de câțiva ani în diverse proiecte (venituri neimpozabile). Creditul a fost făcut la o bancă (nu societate non-bancară) dar am înțeles că nu pot da numele societății deși ar fi util căci politicile diferă de la bancă la bancă.

Mulțumesc anticipat!
Buna ziua,

drepturile de proprietate, precum şi datoriile sunt preluate de moştenitori prin succesiune. În cazul în care nu există o asigurare de viaţă cesionată în favoarea băncii, moştenitorii trebuie să ramburseze creditul, dacă doresc să intre în posesia imobilului.

În practică, este întâlnit însă şi cazul în care moştenitorii nu anunţă banca asupra decesului şi continuă să plătească la timp ratele în numele titularului. Aceste situaţii sunt posibile deoarece instituţia de credit poate afla dacă un client a decedat numai în cazul în care este notificată de moştenitori.

Potrivit Art. 1155 din Noul Cod Civil, (1)mostenitorii universali si cu titlu universal contribuie la plata datoriilor si sarcinilor mostenirii proportional cu cota succesorala ce ii revine fiecaruia.

(2) Inainte de partajul succesoral, creditorii ale caror creante provin din conservarea sau din administrarea bunurilor mostenirii ori s-au nascut inainte de deschiderea mostenirii pot cere sa fie platiti din bunurile aflate in indiviziune. De asemenea, ei pot solicita executarea silita asupra acestor bunuri.

Astfel, noul cod arata faptul ca datoriile se platesc doar in limita drepturilor mostenite, in niciun caz peste. Legatarul cu titlu particular nu este obligat sa suporte datoriile si sarcinile mostenirii.

Ex.: O clienta a unei banci, a carei mame a avut pe numele ei incheiat un contract de credit pentru a acoperi cheltuielile de spitalizare, suferind de cancer. Dupa decesul mamei, banca a pus in vederea fiicei sa achite datoriile in calitate de mostenitor. Aceasta, care nu avea bunuri de mostenit si nici nu avea cum sa mearga la notariat pentru a accepta si dezbate mostenirea, nu a acceptat mostenirea, deci nu a dobandit patrimoniul succesoral. Intr-o astfel de situatie, amenintarile bancii nu sunt conforme si sunt neintemeiate.

In cazul acceptarii mostenirii unui imobil care a fost achizitionat prin credit ipotecar, mostenitorul trebuie sa plateasca ratele lunare. In caz contrar, bunul va fi scos la licitatie si se va acoperi partea din credit fara a se putea intoarce impotriva mostenitorilor pentru restul creditului.

Potrivit Codului de procedura civila, in cazul in care persoana creditata a decedat, institutia de credit este obligata sa transmita, inainte de a incepe executarea silita contra mostenitorilor majori o notificare, care prevede ca mostenitorii Imprumutatului sunt cei care au obligatia de plata, fiind necesar a fi adusa la cunostinta acestora obligatia deja nascuta in patrimoniul lor, in temeiul legii, ca urmare a decesului Imprumutatului.

Astfel, executarea silita impotriva mostenitorilor majori va incepe la cateva zile dupa ce acestia au fost instiintati, in mod colectiv. Daca intre mostenitori sunt minori, executarea inceputa se va suspenda pana la alcatuirea reprezentantei lor legale.

Nu se au in vedere situatiile in care Imprumutatul decedat a avut o polita de asigurare de viata prin care banca a fost desemnata ca beneficiar, caz in care sumele datorate sunt recuperate din indemnizatia de asigurare, stingandu-se astfel orice obligatie de plata a mostenitorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preluare rata in caz de deces andreea125 andreea125 Buna seara! As dori un raspuns la urmatoarea situatie. Am fost aprobata pentru un credit ipotecar, nu va exista co debitor. In cazul in care as deceda, ce ... (vezi toată discuția)
Cum se face cu o datorie a unui parinte care a murit? Didi27 Didi27 Buna ziua!.. Ma confrunt si eu cu o mare prblema... tatal meu a decedat acum cateva luni .. si avea cateva datorii. El a luat imprumut de al 2 banici( ... (vezi toată discuția)