Margareta Stanciu a scris:
Art. 41 din Codul familiei
Pana la desfacerea casatoriei in conditiile prevazute de art. 39, sotii isi datoreaza intretinere.
Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie, ori in timpul casatoriei; el are dreptul la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria.
Intretinerea datorata potrivit dispozitiilor alin. (2) poate fi stabilita pana la o treime din venitul net din munca al sotului obligat la plata ei, potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net din munca al sotului obligat la plata.
Cand divortul este pronuntat numai din vina unuia dintre soti, acesta nu va beneficia de prevederile alineatelor (2) si (3), decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.
In toate cazurile, dreptul la intretinere inceteaza prin recasatoria sotului indreptatit sa o primeasca.
Va multumesc mult pentru raspunsuri.Treaba sta cam asa.El si-a gasit pe altcineva si eu,pentru ca nu am vrut sa fac "circ" am acceptat sa divortam de comun acord.Acum, problema se pune ca toti cei care angajeaza,indiferent unde, doresc fete tinere, iar in domeniul in care am lucrat eu(in care am calificare) sunt foarte putine locuri, dar problema cea mai mare este ca vor sa am experienta. Cand aud ca am fost casnica timp de 10 ani, nimeni nu vrea sa ma angajeze, dar nimeni nu iti spune acest lucru direct. in 6 luni am fost la o gramada de interviuri.Toti mi-au spus ca ma suna ei, dar de sunat nu m-a sunat nimeni.In final cam asta este situatia.Si,apropo...nu vreau sa ma recasatoresc,sunt deja satula de o casnicie care nu mi-a adus nimic bun in 17 ani si sincer,ma simt foarte bine singura.Daca nu as avea problema cu angajarea nu as apela la el sau la altcineva,pentru nimic in lume.
Art. 41 din Codul familiei
Pana la desfacerea casatoriei in conditiile prevazute de art. 39, sotii isi datoreaza intretinere.
Parte de intretinere in timpul casniciei?:-/Nu aveam dreptul la nimic pentru ca nu munceam,dar fie vorba intre noi toate aceste lucruri erau mascate sub deviza"nu avem bani,nu ne permitem",in schimb el isi permitea o gramada de lucruri si deviza nu era de actualitate.