avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Activitate argy

Activitate argy

Gabi Mocanu a scris:

Incercati sa aflati daca acea activitate este inregistrata la fisc. Daca deschideti actiune de marire a pensiei de intretinere si actiunea se dovedeste nefondata (nefiind activitatea declarata legal, nu puteti obtine dovada veniturilor suplimentare), va trebui sa suportati cheltuielile de judecata. Daca aveti informatii certe ca acea activitate nu este declarata la fisc, puteti face o sesizare in acest sens si in urma unui control (daca se poate efectua) vedeti ce se intampla. Sau puteti avea o dicutie amiabila cu fostul sot in care sa-i solicitati ca o parte din veniturile obtinute din acea activitate sa o acorde copilului pentru intretinere (benevol). Puteti si sa-i sugerati ca in caz contrar o sa sesizati organele fiscale.


Multumesc mult pentru raspuns.
Gabi Mocanu a scris:

Daca probarea veniturilor va este necesara pentru stabilirea unei pensii de intretinere, nu puteti invoca decat veniturile declarate si astfel puteti cere instantei sa solicite dovada acestora de la fisc sau de la sursa acestor venituri.


Da, despre asta este vorba.Veniturile salariale le stiu si deja au fost luate in calcul, dar ulterior am aflat ca mai are si alte venituri dintr-o alta activitate.Cum am mentionat si mai sus, nu stiu daca acea activitate este declarata la fisc.Eu pot cere instantei sa solicite dovada de la fisc,dar daca sursa respectiva nu este declarata la fisc, nu ar fii normal sa aflu inainte de a intenta actiune de marire a pensiei de intretinere? Si daca activitatea nu este declarata la fisc, cum pot sa il oblig sa o declare, pentru a putea copilul beneficia de acea suma care i-ar reveni(am inteles ca sumele castigate din activitatea respectiva nu sunt mici)?
Buna ziua,

Ulterior am aflat ca fostul meu sot pe langa salariu mai are si alte venituri.Nu stiu daca sunt declarate sau nu.Cum pot proceda sa aflu care sunt acestea si daca sunt declarate?Va multumesc.
Răspuns la discuția pensie alimentara
rodica382002 a scris:

Instanta va solicita adeverinta de la locul lui de munca, unde vor fi trecute veniturile realizate pe ultimele 6 luni.


Numai instanta poate solicita adeverinta,sau pot si eu sa o cer de la locul lui de munca?
Răspuns la discuția Pensie intretinere sotie
rodica382002 a scris:

Imi pare rau ca aveti probleme, dar pana la urma veti gasi o solutie la acestea. Trimiteti CV-uri la firmele care au profilul in care dvs. aveti calificare si poate veti fi chemata la un interviu, tinand seama de faptul ca sunteti o persoana matura, responsabila, Multi cauta oameni pe care se pot baza, nu neaparat fete tinere. Va doresc succes!:)

Multumesc mult pentru sfat,dar de mult am incetat sa cred in minuni.
Răspuns la discuția Pensie intretinere sotie
Margareta Stanciu a scris:

Art. 41 din Codul familiei
Pana la desfacerea casatoriei in conditiile prevazute de art. 39, sotii isi datoreaza intretinere.
Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie, ori in timpul casatoriei; el are dreptul la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria.
Intretinerea datorata potrivit dispozitiilor alin. (2) poate fi stabilita pana la o treime din venitul net din munca al sotului obligat la plata ei, potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net din munca al sotului obligat la plata.
Cand divortul este pronuntat numai din vina unuia dintre soti, acesta nu va beneficia de prevederile alineatelor (2) si (3), decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.
In toate cazurile, dreptul la intretinere inceteaza prin recasatoria sotului indreptatit sa o primeasca.



Va multumesc mult pentru raspunsuri.Treaba sta cam asa.El si-a gasit pe altcineva si eu,pentru ca nu am vrut sa fac "circ" am acceptat sa divortam de comun acord.Acum, problema se pune ca toti cei care angajeaza,indiferent unde, doresc fete tinere, iar in domeniul in care am lucrat eu(in care am calificare) sunt foarte putine locuri, dar problema cea mai mare este ca vor sa am experienta. Cand aud ca am fost casnica timp de 10 ani, nimeni nu vrea sa ma angajeze, dar nimeni nu iti spune acest lucru direct. in 6 luni am fost la o gramada de interviuri.Toti mi-au spus ca ma suna ei, dar de sunat nu m-a sunat nimeni.In final cam asta este situatia.Si,apropo...nu vreau sa ma recasatoresc,sunt deja satula de o casnicie care nu mi-a adus nimic bun in 17 ani si sincer,ma simt foarte bine singura.Daca nu as avea problema cu angajarea nu as apela la el sau la altcineva,pentru nimic in lume.
Art. 41 din Codul familiei
Pana la desfacerea casatoriei in conditiile prevazute de art. 39, sotii isi datoreaza intretinere.

Parte de intretinere in timpul casniciei?:-/Nu aveam dreptul la nimic pentru ca nu munceam,dar fie vorba intre noi toate aceste lucruri erau mascate sub deviza"nu avem bani,nu ne permitem",in schimb el isi permitea o gramada de lucruri si deviza nu era de actualitate.
Buna ziua,
As dori sa ma ajutati cu un raspuns,daca se poate.Am fost casatorita 17 ani,din care 7 ani am muncit iar 10 am stat acasa sa cresc copilul,adica am fost casnica.De 6 luni am divortat si nu reusesc sa ma angajez nicaieri,prima motivatie fiind varsta si apoi lipsa de experienta.In aceste conditii,ii pot cere fostului sot pensie de intretinere?Mentionez ca am 49 ani.
Va multumesc.