avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Activitate constantin.sorin

Activitate constantin.sorin

Acea lista de executati silit, fara sa fiu instiintat prin metode normale de comunicare, gen posta, (mie mi-au spus ca am schimbat domiciliul si trebuia sa vin sa le spun(stupoare), le-am replicat ca puteau merge (telefonic) la evidenta populatiei sa afle noua adresa, dar degeaba, tot incuiati sunt.
In 2008 au initiat procedura de executare silita, dovada ca sunt pe acea lista, deci prescriptia s-a intrerupt de atunci.
Prb este ca platesc acesti bani degeaba, in acea perioada am fost salariat si au fost virate toate contributiile, ma intreb daca e legal sa mai platesc inca o data ca pfa, cu toate ca am de la administratia financiara o adeverinta care dovedeste ca am activat ca instructor auto doar cat a fost autorizatia valabila, respectiv pana la 16.10.2001.
Buna ziua
Am sa fiu scurt si la obiect:
In anul august 2000 am infiintat o firma, mai exact persoana fizica autorizata in domeniul auto, instructor auto ctg b, acest pfa era cu norma de venit. Nestiind care sunt conditiile am stat linistit, desi nu am avut clienti, deci activitatea mea a fost 0.
Autorizatia de functionare ca instructot independent este valabila 5 ani cu viza anuala, lucru care dupa trecerea unui an nu am reinoit-o, deci la 16.10.2001 a expirat.
In anul 2004 m-am pomenit de la finante cu o instiintare ca am de plate cateva zeci de mil, imp+penalitati, am tot umblat peste tot si am reusit in final sa platesc numai ptr acel an in care a fost autorizatia valabila. Dar calvarul nu s-a incheiat, in acelasi an 2004 am fost chemat la casa de asigurari de sanatate ptr plata contributiei ptr anii aferenti, am demonstrat si acolo exact ce am demonstrat la finante, am platit cu penalitati cu tot si asta a fost.
Vreau sa mentionez ca incepand din luna martie 2002 pana in iunie 2006 am fost angajat cu norma intreaga la o firma de transport.
Zilele trecute am cautat pe net niste informatii si m-am regasit intr-o lista a casei de asigurari de sanatate ca datornic si urmeaza sa fiu executat silit.
Sunand la ei, mi-au spus sa aduc acte doveditoare si daca am, e ok.
Intrebarea mea este: daca am fost salariat si am platit in acea perioada contributiile si la sanatate si la somaj, de ce trebuie sa platesc iarasi, mentionez ca am depus la finante in fiecare an fisa fiscala cu salariul de pe cartea de munca, deci contributiile au fost platite.
Ce este de facut in aceasta situatie, ei imi spun ca am platit doar ptr anii 2000-2001, si ca ar fi ramas de plata 2002,2003 si 2004, momentul in care am desfiintat acest pfa. Mentionez ca nu am primit de la ei nici o instiintare pana in ziua de azi, m-am regasit singur pe o lista a casei de asigurari de sanatate.

Va multumesc

Cu respect Sorin constantin
Salutare

Revin cu alte nelamuriri: Ca si intreprinzator intr-o intreprindere individuala, sunt obligat sa ma asigur in sistemul de pensii? despre sanatate stiu ca e obligatoriu, dar la pensii nu stiu cum sta treaba.
Si inca o intrebare: daca sunt obligat sa ma asigur in sistemul de pensii, care este procentul pe care trebuie sa-l platesc, am inteles ca ar fi de 31.2%, si care ar fi termenul limita ptr depunerea dosarului, precum si sanctinunile la care ma expun daca depasesc termenul limita; mentionez ca II a fost infiintata pe 27.11.2009.

Cu deosebita stima si respect, Constantin
Sarbatori fericite tuturor!
Am rezolvat partial: deci nu era vorba despre calificare de vanzator, ci de un curs de igiena, actele au iesit de registrul comertului, dar ma confrunt cu alta problema, respectiv la finante unde trebuie sa declar firma.
Mergand la finante, cei de acolo imi spun, in functie de persoana cu care vorbesc, ca ptr aceast tip de activitate(in certificatul de inmatriculare este trecut astfel:
Activitatea principala: 4781 - Comert cu amanuntul al produselor alimentare, bauturilor ~i produselor din
tutun efectuat prin standuri, chio~curi ~i piete.
- Activitati secundare: 4711 - Comert cu amanuntul Tnmagazine nespecializate, cu vanzare predominanta
de produse alimentare, bauturi ~i tutun,4719 - Comert cu amanuntul Tn magazine nespecializate, cu vanzare
predominanta de produse nealimentare,4782 - Comert cu amanuntul al textilelor, Tmbracamintei~i Tncaltamintei
efectuat prin standuri, chio~curi ~i piete,4789 - Comert cu amanuntul prin standuri, chio~curi ~i piete al altor
produse,4941 - Transporturi rutiere de marfuri.) ca se impoziteaza la norma de venit sau in sistem real, altii ca doar in sistem real si am nevoie si de casa de marcat. Sincer cu cine am discutat (cunostinte care desfasoara acest tip de activitate, respectiv vanzare de legume si fructe in piete, ca si activitatea pe care o voi desfasura eu, sunt impozitati la norma de venit si nu e necesara nici casa de marcat.
In OUG nr.28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la Art. 2. - Se excepteaza de la prevederile art. 1 alin. (1): : h) activitatile desfasurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati comerciale, precum si activitatile economice desfasurate in mod independent de persoanele fizice autorizate potrivit legii, cu exceptia activitatilor de taximetrie auto pentru marfuri si persoane; deci aici scrie negru pe alb ca nu e nevoie de casa de marcat ptr activitatea desfasurata de mine, iar in OMFP1847/2003-Nomenclatorul activitatilor independente cu norma de venit, la pct-ul 6:Comert cu produse agricole si alimentare.
Am marea rugaminte la dvs, sa ma luminati privind acest aspect, sincer sunt intr-o mare criza financiara si doresc sa incep activitatea cat mai repede.
Va multumesc
Cu stima si respect, Constantin
Astazi am fost la ONRC , si de acolo m-a informat ca exista o nota interna(!) in care e specificat ca nu se ia in considerare calificarea de pe cartea de munca a sotiei(este trecut vanzator, cu o vechime de 10 ani), si ca trebuie facut un curs, care dureaza o zi si costa 180 ron!
In Ordonanţă de urgenţă nr. 44/2008 nu e specificat asa ceva, cum ca nu ar mai fi valabila respectiva calificare.
Ce se poate face, nu am de gand sa platesc 180ron pe o hartie care sa ateste ceea ce deja este.
Multumesc de raspuns, nu am srl, si merg pe varianta II; am gasit: Ordonanţă de urgenţă nr. 44/2008 , in anexa careia e specificat: calificarea celui ce infiinteaza II,(si doreste sa practice activitatea ptr care se face autorizarea, in acest caz comert, deci profesia de vanzator) in poate fi data de mai multe acte doveditoare, printre care si carnetul de munca, deci II il voi infiinta pe numele sotiei, ea are respectiva calificare pe carnetul de munca(cei de la onrc incalca legea neacceptand asa ceva, si spunand ca trebuie un curs de calificare!?).
Deci cu asta m-am lamurit, mai raman celelalte prb, respectiv impozitarea, care in aceeasi lege, e specificat ca se poate opta dupa infiintarea II, ptr norma de venit sau in sistem real(asta e dezinformare de la adm fiscala ca nu se poate decat in sistem real, asa cum am fost eu informat), dar totusi as mai dori un raspuns si de la specialistii de pe acest forum.
Si inca o intrebare as mai avea: este necesara ptr II care desfasoara comert legume fructe in piata sa detina casa de marcat? eu nu am vazut in nici o piata din tara asta comercianti care sa aibe case de marcat pe taraba, printre zarzavaturi.
Va multumesc

Cu stima si respect, Constantin
Salutare tuturor, cu respect

Deoare sunt presat de timp, am sa trec direct la subiect:
Doresc sa infiintez o Intreprindere individuala care sa aiba obiect de activitate vanzare de legule fructe in piata, momentan, si poate pe viitor deschiderea unui mic aprozar; pe langa toate forumularele pe care le-am completat, cei de la orc mi-au spus ca trebuie facut un curs de calificare ptr meseria de vanzator, dar, respectiva societate pe care o infiintez, eu voi fi titularul, iar sotia are calificarea de vanzator in cartea de munca, a activat ca vanzator aprox 10 ani, apoi a intrat in concediu de crestere a copilului de doi ani, iar ulterior nu s-a mai angajat, cei de la orc imi spun ca daca a stat acasa doi ani, trebuie musai sa faca curs de calificare ptr meseria de vanzator(ca si cum orice meseria pe care nu o mai practici doi ani se uita, hmmm),(se atesta calificarea de vanzator cu carnetul de munca unde e specificat postul pe care a lucrat, respectiv vanzator)deci e legala aceasta decizie?
In alta ordine de idei, respectiva Intreprindere individuala trebuie s-o infiintez pe numele sotiei, ea fiind calificata ca vanzator, sau o pot infiinta in numele meu(sotul) iar apoi s-o angajez pe sotie pe postul de vanzator?
O alta intrebare ar fi impozitarea: cei cu care am mai discutat si au II, imi spun ca au norma de venit anuala, si platesc un impozit fix, dar de la administratia fiscala am obtinut alta informatie, cum ca nu se plateste imp fix, respectiv norma de venit, ci impozit ca la societatile comerciale, si ca ""as fi fost dezinformat de respectivele persoane care mi-au spus acest lucru "(exprimarea celor de la fisc).
Cam astea sunt nelamuririle mele, sunt destul de in ceata, intreband aflu diverse lucruri care se bat cap in cap, asa ca as dori de la dvs lamuriri in problemele enuntate de mine.
Va multumesc anticipat tuturor

Cu stima si respect, Constantin