Buna ziua.
Mama prietenei mele este primeste o pensie pentru invaliditate gradul II(probleme psihice) de 400 lei pe luna.Sotul ei a decedat in decembrie 2000.
Prietena mea vrea sa stie daca mama ei beneficiaza de pensie de urmas(acum au depus dosarul ptr. pensia de urmas) din partea tatalui?
Daca pensia de urmas va fi mai mare de 400 lei si va opta pentru aceasta, va mai beneficia de reducerile pe care le avea la medicamente avand in vedere boala acesteia ?
Va multumim.
Buna ziua,
Tatal meu si-a desfasurat activitatea in grupa a II a de munca 15 ani, motiv pentru care si-a depus dosarul de pensie pentru limita de varsta. Casa de Pensii i-a respins dosarul motivand ca ca nu s-a facut dovada nominalizarii sale in grupa a II a de munca conform Ordinului 50/1990. Am formulat actiune in instanta, am contestat decizia de pensionare si am solicitat angajatorului care a emis adeverinta sa depuna tabelul cu persoanele care au beneficiat de grupa a II a de munca.
Angajatorul a depus la dosar un tabel din anul 1994 in care tatal meu nu se regaseste deoarece in 1994 tatal meu nu mai era angajatul lor.
Va rog sa-mi spuneti ce inscrisuri am mai putea solicita pentru a face dovada ca tatal meu si-a desfasurat activitatea in grupa a II a de munca?
Am inteles ca pentru activitatea desfasurata in grupa a II a de munca se platea o cota CAS mai mare decat pentru activitatea desfasurata in conditii normale. Unde gasesc mentionat acest lucru ?(text de lege?)
Trebuie sa solicitam tot angajatorului sa depuna inscrisuri din care sa reiasa ca a platit o cata CAS mai mare pentru cei incadrati in grupa a II a?
Precizez ca in adeverinta eliberata de angajator se specifica ca beneficiat de grupa a II a de munca, conform Ordinului 50/90 cu 100 % munca zilnica.
Va mult