avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... inscrisuri necesare pentru a dovedi activitatea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

inscrisuri necesare pentru a dovedi activitatea desfasurata in grupa a II a

Buna ziua,
Tatal meu si-a desfasurat activitatea in grupa a II a de munca 15 ani, motiv pentru care si-a depus dosarul de pensie pentru limita de varsta. Casa de Pensii i-a respins dosarul motivand ca ca nu s-a facut dovada nominalizarii sale in grupa a II a de munca conform Ordinului 50/1990. Am formulat actiune in instanta, am contestat decizia de pensionare si am solicitat angajatorului care a emis adeverinta sa depuna tabelul cu persoanele care au beneficiat de grupa a II a de munca.
Angajatorul a depus la dosar un tabel din anul 1994 in care tatal meu nu se regaseste deoarece in 1994 tatal meu nu mai era angajatul lor.
Va rog sa-mi spuneti ce inscrisuri am mai putea solicita pentru a face dovada ca tatal meu si-a desfasurat activitatea in grupa a II a de munca?
Am inteles ca pentru activitatea desfasurata in grupa a II a de munca se platea o cota CAS mai mare decat pentru activitatea desfasurata in conditii normale. Unde gasesc mentionat acest lucru ?(text de lege?)
Trebuie sa solicitam tot angajatorului sa depuna inscrisuri din care sa reiasa ca a platit o cata CAS mai mare pentru cei incadrati in grupa a II a?
Precizez ca in adeverinta eliberata de angajator se specifica ca beneficiat de grupa a II a de munca, conform Ordinului 50/90 cu 100 % munca zilnica.
Va mult
Cel mai recent răspuns: luli_alina , utilizator 09:26, 16 Noiembrie 2009
In Legea privind bugetul asigurarilor sociale de stat se gasesc procentele pe care angajatorul le plateste in functie de conditiile de munca .
De exemplu, gasiti aici evolutia cotelor de CAS, contributia pentru pensia suplimentara si contributia pentru fondul de pensii si asigurari sociale ale agricultorilor in perioada 1990-2005
[ link extern ]
1. Daca i s-a eliberat adeverinta ca a beneficiat de grupa a II-a de munca inseamna ca acele date au fost luate din tabelele anuale care se faceau in fiecare intreprindere, tabele semnate de conducere si sindicat.
2. Deci trebuia sa trimita tabelele din anii in care tatal dvs. a lucrat in acea intreprindere.
3. Toti cei care lucrau in grupe de munca I si II plateau contributii mai mari pentru pensie.
4. Mergeti la intreprindere sa caute tabelele din anii respectivi (ele se gasesc in arhiva de la resurse umane).
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme grupa de munca mariana1956h mariana1956h Desi m-am prezentat la Casa Jud de Pensii cu adeverinta completata de societate in care se facea referire la Aviz MMPS 5527/1991, cu copie dupa cateva stat de ... (vezi toată discuția)
Contestare decizie de pensionare Lucian Filipoaia Lucian Filipoaia Buna ziua, As dori sa ma ajutati cu un sfat, referitor la urmatoarea problema : O persoana(barbat) a depus dosarul de pensionare la varsta de 60 de ani, ... (vezi toată discuția)
Adeverinta grupa a 2 a de munca ,anterior 2001 pt. dosar pensie artemita artemita adeverinta este intocmita potrivit modelului prevazut la Anexa 14 din H. G. nr 257/2011 ,art.126 (1) pe baza pontajelor lunare . Casa de pensii nu o ... (vezi toată discuția)