Buna ziua.
Mama prietenei mele este primeste o pensie pentru invaliditate gradul II(probleme psihice) de 400 lei pe luna.Sotul ei a decedat in decembrie 2000.
Prietena mea vrea sa stie daca mama ei beneficiaza de pensie de urmas(acum au depus dosarul ptr. pensia de urmas) din partea tatalui?
Daca pensia de urmas va fi mai mare de 400 lei si va opta pentru aceasta, va mai beneficia de reducerile pe care le avea la medicamente avand in vedere boala acesteia ?
Va multumim.
reducerile la medicatie de care beneficiaza persoana in cauza, nu au legatura cu statutul de pensionar pentru grad de invaliditate ci cu boala de care sufera efectiv acea persoana. Bineinteles ca va beneficia de medicatie compensata conform prescriptiilor medicului curant.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Potrivit art. 68, alin. (1) din Lefea nr. 19/2000, sotul supravietuitor incadrat in grad de invaliditate I sau II are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
Mama prietenei dvs. nu poate beneficia si de pensie de urmas si de pensia proprie.
Asta este tot ce pot sa va raspund, informatiile pe care le-ati dat sunt foarte putine. :)
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.Va doresc un an plin de realizari profesionale si multa sanatate.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Pensie de urmas
tantelu
Sotul unei prietene a decedat, are vechime pe cartea de munca aproape 30 de ani. Ea are 47 ani, si nu are niciun venit as dori sa stiu daca exista ... (vezi toată discuția)
Ajutor urmas
anemary29
tatal meu care a fost salariat timp de 30 de ani a decedat anul trecut la varsta de 53ani-cancer pulmonar-.vreau sa stiu daca mama mea care nu este pensionara ... (vezi toată discuția)