avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pot beneficia de pensie de la sot sau de boala?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pot beneficia de pensie de la sot sau de boala?

Am o verisoara care este bolanava.
I s-a depistat anul trecut tumoare maligna la san.
Este pensionara cu o pensie pentru limita de varsta, in cuantum de 505 ron.
De curand i-a decedat si sotul care avea o pensie mai bunicica.
Intrebarea este:
Mai poate beneficia si de alte drepturi avand in vedere cele mentionate??
* pensie de la sot?
* pensie de boala?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:15, 8 Februarie 2010
legea nr.19/2000
" Pensia de urmaş
ART. 65
Au dreptul la pensie de urmaş copiii şi soţul supravieţuitor, dacă persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
ART. 68
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale sau tuberculozei şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
ART. 74
Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie."
Opinia mea este ca ruda dvs. poate opta pentru una din cele doua pensii...care i se pare mai avantajoasa. :)
Daca doamna are in prezent pensie pentru limita de varsta, pensie de invaliditate nu mai poate solicita, art. 84, alin. (1) din Legea nr. 19/2000 interzice in mod expres.

Poate, in schimb, sa solicite pensie de urmas dupa sot si sa scrie in cerere ca opteaza pentru primirea cuantumului pensiei cel mai avantajos, adica mai mare.

In sistemul public de pensii nimeni nu poate beneficia de doua sau mai multe pensii.
Multa sanatate doamnei! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Daca opteaza pentru pensie de urmas, aceasta va fi cea pe care a avuto sotul sau 1/2 din aceasta?
Cu privire la pensie cf. legii 19/2000 poate beneficia pentru pensie -indemnizatie boala, avand in vedere diagnosticul respectiv, cu incadrare in grad de invaliditate.


Daca a implinit varsta standard de pensionare, nu o mai incadreaza nimeni in grad de invaliditate. Ati precizat in primul mesaj ca este beneficiar de pensie pentru limita de varsta, deci a implinit varsta standard de pensionare.

Cuantumul pensiei de urmas nu este cuantumul pensiei pe care a avut-o sotul si nici jumatate din ceea ce primea efectiv. Este jumatate din punctajul mediu anual al sotului inmultit cu valoarea punctului de pensie. Doamna sa caute un talon de pensie al sotului, apare punctajul mediu pe el.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tata a decedat la 57 de ani.eu, fiul, pers. cu handicap gr.1 pot beneficia de pensie de urmas? Balaurul Balaurul Tata a decedat la 57 de ani. [b][i]Eu, fiul, pers. cu handicap gr.1 pot beneficia de pensie de urmas?[/i][/b] (Am 33 de ani si ca venit doar idemnizatia de ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se acorda pensia de urmas???? gheorghes gheorghes Mama mea are in prezent o pensie de 700 lei,pensie limita de varsta,iar tatal meu a decedat in anul 1996 fiind si el pensionar la aceea vreme. Se ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas ContSters79066 ContSters79066 tatal meu a decedat si as dori sa aflu daca mama are dreptul la pensie de urmas, cu mentiunea ca mama este pensionara si primeste pensie de serviciu. (vezi toată discuția)