avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie urmas

tatal meu a decedat si as dori sa aflu daca mama are dreptul la pensie de urmas, cu mentiunea ca mama este pensionara si primeste pensie de serviciu.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:11, 6 Martie 2009
da, insa in anumite conditii si trebuie sa renunte in primul rand la pensia ei.
ZFCALIN a scris:

da, insa in anumite conditii si trebuie sa renunte in primul rand la pensia ei.

Art. 74 din Legea nr. 19/2000:
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie."

tatal meu a decedat si as dori sa aflu daca mama are dreptul la pensie de urmas, cu mentiunea ca mama este pensionara si primeste pensie de serviciu.


Puteti avea dreptul la pensie de urmas si dvs. si mama dvs., daca tatal era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Dvs., copilul, pana la 16 ani sau pana la 26 de ani daca va continuati studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii si in cazul invaliditatii.
Pentru mama dvs. sunt mai multe ipoteze si conditii reglementate legal iar dvs. ati dat prea putine detalii (in esenta, durata casatoriei sa fi fost de minim 10 ani, mama sa fie invalida gradul I sau II ori sa nu realizeze venituri sau sa aiba in ingrijire unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani).

Cuantumul pensiei de urmas se stabileste prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei, in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
-pentru un singur urmas, 50%;
-pentru doi urmasi, 75%;
-pentru 3 sau mai multi urmasi 100%.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
DANCAU MONICA a scris:

tatal meu a decedat si as dori sa aflu daca mama are dreptul la pensie de urmas, cu mentiunea ca mama este pensionara si primeste pensie de serviciu.


Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Sotul supravietuitor beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3) din Legea nr.19/2000.
Sotul supravietuitor care are in ingrijire la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie stabilit conform art. 5 alin. (3).din Legea nr.19/2000.

Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de urmas pentru sotie ofeliaberes69 ofeliaberes69 sotia are 55 ani ,nu are vechime in campul muncii,sotul a decedat recent. Are drept la pensie de urmas? (vezi toată discuția)
Pensie urmas _ conditii ralu_2008 ralu_2008 o sotie care este casnica (deci nu beneficiaza de sume din fondul public de pensii) beneficiaza de pensia de urmas a sotului care a fost pensionar si in ce ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas ContSters23466 ContSters23466 doresc sa ma lamuriti si pe mine cu o problema mama mea in virsta de 63 de ani a stat in concubinaj cu un barbat (acum are 71 de ani) care a divortat de putin ... (vezi toată discuția)