o sotie care este casnica (deci nu beneficiaza de sume din fondul public de pensii) beneficiaza de pensia de urmas a sotului care a fost pensionar si in ce cuantum?
Raspuns.
Pentru a beneficia de pensie de urmas conditiile sunt:
1. Are varsta standard de pensionare (nu mai devreme), conform Legii 19/2000;
2. Casatoria sa fi fost de cel putin 15 ani. Cand casatoria este mai mica de 15 ani, dar nu sub 10 ani se mentine pensia de urmas dar cu penalitate. (Exceptie: decesul sustinatorului din cauze: T.B.C., accident munca, boala profesionala - atunci sotul supravietuitor primeste pensie pe toata durata vietii, indiferent de varsta si durata casatoriei.
3. Cat anume va fi pensia nu am cum sa va spun, pt ca nu cunosc salariul pe care l-a avut decedatul, vechimea acestuia in munca, elemente de referinta pt calcul pensie.
Inocentia
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Sotul supravietuitor beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3) din Legea nr.19/2000.
Sotul supravietuitor care are in ingrijire la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie stabilit conform art. 5 alin. (3) din Legea nr.19/2000.