avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... PENSIE DE URMAS DUPA 9 ANI?DOC NECESARE
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

PENSIE DE URMAS DUPA 9 ANI?DOC NECESARE

Buna seara, as avea o intrebare: tatal meu a murit in2000 iar mama mea nu a cerut niciodata pensia de urmas si nu mai lucreaza nici ea din 2001. e prea tirziu sa faca cerere de pensie de urmas?are 57 de ani si nu are nici un venit. daca e posibil. unde gasesc lista cu documentele necesrare petru dosar?va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:55, 19 Iunie 2009
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.

Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.

Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.

Sotul supravietuitor beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3) din Legea nr.19/2000.

Sotul supravietuitor care are in ingrijire la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie stabilit conform art. 5 alin. (3) din Legea nr.19/2000.

Acte necesare : cerere tip ; certificatul de deces (original si copie), cauza decesului pentru sustinatorul decedat care nu are calitatea de pensionar ; adeverinta de studii pentru urmasii copii peste varsta de 16 ani ; actul de identitate al solicitantului ; carnet de munca (original si copie) ; livret militar (original si copie) ; acte de stare civila ale solicitantului si ale urmasilor din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul ; talonul de pensie al decedatului

Cererea, impreuna cu actele doveditoare, se depune de catre solicitant, in termen de 90 de zile de la data decesulului sustinatorului sau in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas!!! Sanda Petrescu Sanda Petrescu Buna ziua!!! As dori sa stiu daca beneficiez de pensie de urmas,dupa decesul sotului meu.Mentionez ca fiica mea a primit pensie pana la varsta de 18 ani.Sotul ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Elena220563 Elena220563 As dori sa stiu daca pot beneficia de pensie de urmas,sotul meu in varsta de 54 de ani ,pensionat pe caz de boala a decedat in urma cu 3 luni,beneficiind de ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas sot/sotie ContSters79066 ContSters79066 Tata a decedat pe 03.03.2009 si a beneficiat de o pensie de 729 lei. Mama are o pensie in suma de 612 lei, au fost casatoriti 52 ani, iar mama este invalida de ... (vezi toată discuția)