Eu stiu, doamna, daca indepliniti conditiile? :) Ati dat prea putine date.
Pentru ca sotul dvs. era pensionar, puteti beneficia de pensie de urmas minim 6 luni, cu conditia sa nu realizati venituri lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Daca durata casatoriei a fost de minim 10 ani iar dvs. aveti varsta standard de pensionare (trebuia sa scrieti si data nasterii dvs.), puteti beneficia de pensie de urmas pe tot timpul vietii. Daca beneficiati de pensie proprie, puteti opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
Eu postez mai jos art. 67, art. 68 si art. 69 din Legea nr. 19/2000, va rog sa le cititi si sa vedeti care dintre conditii le indepliniti.
ART. 67
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
ART. 68
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
ART. 69
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 67 si la art. 68 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
Actele necesare, dupa caz, sunt :
- cerere tip;
- certificatul de deces (original si copie), cauza decesului pentru sustinatorul decedat care nu are calitatea de pensionar;
- actul de identitate al solicitantului;
- carnet de munca (original si copie);
- livret militar (original si copie);
- acte de stare civila ale solicitantului din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul;
- talonul de pensie al decedatului.
Cererea impreuna cu actele se depun de catre solicitant la casa teritoriala de pensii in termen de 90 de zile de la data decesulului sustinatorului sau in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.