1. La data decesului, tatal dvs., nascut in 1955, nu indeplinea conditiile de varsta pentru a beneficia de pensie.
2. Pentru mama dvs., va rog sa dati urmatoarele date: luna si anul nasterii, vechime totala in munca din care in conditii deosebite (gr. a II-a), numarul de copii nascuti.
Datele pe care le-ati dat sunt insuficiente, si ma refer la mama dvs. Pentru "cred ca grupa II" nu as putea da decat raspunsuri de genul "cred ca...", ceea ce nu fac.
Potrivit art. 65 din Legea nr. 19/2000:
Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Tatal dvs. indeplinea conditiile, la data decesului, pentru a beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, deci mama dvs. putea beneficia de pensie de urmas, in conditiile art. 67 - art. 69 din Legea nr. 19/2000.
ART. 67
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
ART. 68
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie (...).
ART. 69
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 67 si la art. 68 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie (...).
Haideti sa va ajut putin, luand fiecare articol in parte.
1. La data decesului tatalui dvs., mama nu avea varsta standard de pensionare, deci nu se incadreaza in prevederile art. 67 . La implinirea varstei standard de pensionare va putea opta cea mai avantajoasa pensie, din punctul de vedere al cuantumului (intre pensia proprie sau pensia de urmas).
2. In cazul conditiilor prevazute la art. 68, alin. (1), eu nu cunosc situatia de fapt. Mama dvs. nu indeplineste, insa, conditiile prevazute la alineatul 2 al aceluiasi articol.
3. In conditiile in care mama dvs. nu putea beneficia de pensie de urmas conform art. 67 sau art. 68, avea dreptul la aceasta pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca nu realiza venituri profesionale mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea