avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Sotul unei prietene a decedat, are vechime pe cartea de munca aproape 30 de ani. Ea are 47 ani, si nu are niciun venit as dori sa stiu daca exista posibilitatea ca ea sa primeasca o pensie de urmas ( un ajutor), si ce ar trebui sa faca?
Cel mai recent răspuns: tantelu , utilizator 10:36, 2 Noiembrie 2009
Ati dat foarte putine date, prin urmare va voi da foarte multe articole din Legea nr. 19/2000. Teoretic, prietena dvs. are dreptul sa beneficieze de pensie de urmas, intrucat sotul decedat indeplinea conditiile pentru a beneficia de pensie de invaliditate (art. 65 din Legea nr. 19/2000). Practic, trebuie sa intrebe la casa de pensii (sa depuna cererea pentru a beneficia de pensie de urmas impreuna cu actele si va primi raspuns).

Presupunand ca sustinatorul decedat avea dreptul la pensie, prietena dvs. poate beneficia de pensie de urmas conform art. 68 sau art. 69 din Legea nr. 19/2000, dupa caz.

ART. 65
Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
ART. 68
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
ART. 69
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 67 si la art. 68 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.

Acte necesare pentru pensia de urmas:
- cerere tip;
- certificatul de deces (original si copie), cauza decesului pentru sustinatorul decedat care nu are calitatea de pensionar;
- actul de identitate al solicitantului;
- carnet de munca (original si copie);
- livret militar (original si copie);
- acte de stare civila ale solicitantului si ale urmasilor din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul;
Cererea impreuna cu actele doveditoare se depun la casa de pensii de catre solicitant in termen de 90 de zile de la data decesulului sustinatorului sau in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc din suflet!
Sotul nu era pensionar . A lucrat pana in luna iulie ca sofer de tir , Cand a fost depistat cu cancer pulmonar si a decedat .
Prietena mea ar trebui sa merga mai intai la firma unde a lucrat sotul si sa solicite cartea de munca incheiata la zi si dupa aceea sa depuna cererea la casa de pensii ?
E bine mai intai sa intrebe la Casa de pensii, la ghiseul Stabilire pensii, ce acte sunt necesare. Cancerul pulmonar nu este boala profesionala , dar poate insoti tuberculoza pulmonara.
Va primi aceasta pensie pe timp de sase luni, iar pensia de urmas in momentul cand va atinge limita de varsta pentru pensionare. Pensia de urmas va fi in aceasta situatie de 50% din pensia la care ar fi avut sotul dreptul, cu conditia sa fi fost casatoriti cel putin 15 ani.
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2009
Florentina Mihaela, utilizator
Sotul prietenei dvs. indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Persoanele bolnave de cancer pot beneficia de pensie pentru invaliditate indiferent de stagiul de cotizare realizat (art. 58 din Legea nr. 19/2000).

N-are nicio relevanta durata casatoriei, dispozitia legala aplicabila situatiei de fapt este art. 68, alin. (2) din Legea nr. 19/2000.

Prietena dvs. trebuie, bineinteles, sa solicite carnetul de munca de la angajator, carnet care ar fi trebuit sa fie inchis deja cu art. 56, pct. a) Codul muncii.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc mult !
Erau casatoriti de 32 de ani si el a fost sofer toata aceasta perioada .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor urmas anemary29 anemary29 tatal meu care a fost salariat timp de 30 de ani a decedat anul trecut la varsta de 53ani-cancer pulmonar-.vreau sa stiu daca mama mea care nu este pensionara ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Elena220563 Elena220563 As dori sa stiu daca pot beneficia de pensie de urmas,sotul meu in varsta de 54 de ani ,pensionat pe caz de boala a decedat in urma cu 3 luni,beneficiind de ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se acorda pensia de urmas???? gheorghes gheorghes Mama mea are in prezent o pensie de 700 lei,pensie limita de varsta,iar tatal meu a decedat in anul 1996 fiind si el pensionar la aceea vreme. Se ... (vezi toată discuția)