avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Activitate bugsy_io

Activitate bugsy_io

Am discutat si la primarie dar si la cartea funciara. De la cartea funciara mi s-a spus sa cer CU si AC pe numele meu, apoi sa fac acel contract de superficie pt socrii. Problema este ca nu cumva sa nu se poata intocmi intabularea pe numele socrilor si sa ajung sa fac o vanzare-cumparare a casei ce m-ar ajunge la foarte multi bani.
Va multumesc.
Dar oare nu ar fi mai bine sa fac actul de superficie, iar apoi sa cer la primarie un nou certificat de urbanism pe numele socrului meu? Primaria imediat raspunde cu "NU", dar daca am un "suport legal" nu vad de ce nu ar accepta.
Multumesc!
Andreea Lisievici a scris:

Nu e neaparata nevoie sa faceti niciun act scris. Superficia se constituie prin conventie, e adevarat, dar in principiu nu e nevoie de o formalizare excesiva. Cand veti depune dosarul pentru autorizatia de construire pe numele socrilor vi se va cere acordul (notarial pentru multe primarii) dat de proprietarul terenului. Daca autorizatia e emisa pe numele altcuiva decat proprietarul terenului atunci intabularea se face pe numele celui care a construit, asa ca superficia este clara.

Va multumesc mult de raspunsuri. Se pare ca am ajuns foarte aproape, in sensul ca am finalizat PUZ-ul, iar acuma este in lucru certificatul de urbanism. Am cumparat chiar si materialele necesare pentru casa. Mai am o dilema: PAC se va face pe numele socrului meu, se face si hartia notariala, dar avizele de la: apa, curent, gaz, telefon, pompieri, etc se fac pe numele meu al proprietarului pamantului sau pe numele socrului meu?
Su stima,
Lucian
Buna ziua!
Am o parcela de teren pe numele meu si doresc sa le construiesc socrilor o locuinta. Normal dupa bunul mers al lucrurilor ar trebui sa fac vanzare-cumparare si pe teren acuma, iar apoi sa obtin AC pe numele lor. Exista o varianta mai ieftina (chiar prin judecatorie) de a trece terenul pe numele lor sau sa fac o donatie?(sotia este singurul lor copil-deci nu o sa fie atacabila donatia niciodata). Actul de v-c este cam scump si o sa am destule cheltuieli(acuma trag utilitatiile, +proiectul de proiectare, AC, etc). Ei o sa imi dea in schimb un apartament cand casa va fi gata pe care eu o sa il vand. Daca construiesc pe numele meu va trebui sa fac v-c care va costa enorm (la o casa noua de circa 250 mp). Ma gandeam dc exista posibilitatea sa fac o procura pe numele lor prin care sa ii dau voie sa construiasca (Autorizatie de constructie) pe parcela mea, iar cand casa va fi gata, inainte de intabulare sa vand terenul (casa fiind deja a lor)?
Va multumesc
bugsy_io a scris:

In aceasta calitate(de proprietari), ne obligam sa constituim un drept de servitute de trecere cu piciorul, vehicule si a utilitatilor supra si subterane pe o portiune din parcela de mai sus aratata, avand o latime de 6 m, pietruirea si modernizarea suprafetei ce se invecineaza cu canalul pluvial ca si font aservit in favoarea imobilelor terenuri situate pe raza municipiului ....cu numar top .... ca si fonduri dominante.
Suntem de acord cu notarea in cartea funciara a prezentei promisiuni unilaterale de constituire a dreptuluui de servitute.
Portiunea din teren, ce va fi grevata de dreptul de servitute, va fi stabilita prin documentatia cadastrala ce va fi intocmita in acest sens.

Astfel in CF la punctul 7 s-a specificat "se noteaza promisiune unilaterala de constituire drept de servitute". [/quote]
Buna ziua! Am intrat intr-o noua dilema. S-a rezolvat cu vanzarea-cumpararea si cu notarea in CF a promisiunii. Problema este ca suprafata respectiva de teren nu era cotata, iar zilele trecute s-a facut o masuratoare. S-a constatat ca 2 m de front stradal de langa canalul pluvial este in plus (ca apartine apelor romane) peste suprafata din cartea funciara. Astfel din cate inteleg eu problema oamenii trebuie sa lase si ei inca 6 m din suprafata lor. Deci se ajunge la un drum lat de 8 m acuma dupa masuratori, iar intelegerea formala a fost de un drum lat doar 6 m cu oamenii ei spunand ca au intreaga suprafata pana la marginea canalului. Ce ne dorim astazi sa facem o alta promisiune unilaterala de constituire drept de servitute unde o sa scriem doar 4 m. Se poate face asa ceva? Am trecut CF-urile si la celelalte terenuri care urmeaza, dar am specificat ca numai eu am primit suma de bani. Pot singur (fara ceilalti care vor deveni fonduri dominante) sa fac o noua promisiune unilaterala de constituire drept de servitute? Trebuie sa o anulam si pe cea veche? Promisiunea a ajuns la cei de la cartea funciara?
Va multumesc pentru raspunsurile prompte.
Buna ziua! Am in coproprietate cu inca o persoana o parcela de teren. Doresc sa ii vand celeilalte persoane cota mea parte dar in acelasi timp imi doresc sa pot sa trec cu masina si cu utilitati pe o portiunde de 6 m, notata in CF. Varianta cea mai sigura este dezmembrarea, iar eu sa raman cu o cota parte la drum. Domnul respectiv a gasit o varianta mai ieftina fara dezmembrare(urmand sa o faca peste cativa ani). Iata cum suna promisiunea care se va intocmi la notar odata cu trecerea la nume dar separat ca si acte, ele reunindu-se doar in CF:
" Subsemnatii x si y domiciliati in z declaram ca suntem proprietarii terenului in suprafata de x mp, situat in ... inscris in cf...., nr top...
In aceasta calitate, ne obligam sa constituim un drept de servitute de trecere cu piciorul, vehicule si a utilitatilor supra si subterane pe o portiune din parcela de mai sus aratata, avand o latime de 6 m, pietruirea si modernizarea suprafetei ce se invecineaza cu canalul pluvial ca si font aservit in favoarea imobilelor terenuri situate pe raza municipiului ....cu numar top .... ca si fonduri dominante.
Suntem de acord cu notarea in cartea funciara a prezentei promisiuni unilaterale de constituire a dreptuluui de servitute.
Portiunea din teren, ce va fi grevata de dreptul de servitute, va fi stabilita prin documentatia cadastrala ce va fi intocmita in acest sens.
Pana la constituirea dreptului de servitute, ne obligam sa permitem proprietarilor imobilelor terenurilor nr top acesul cu piciorul, vehicule si a utilitatilor supra si subterane, de pietruire si modernizare pe imobilul proprietatea noastra, mai sus aratat.
Declaram ca am primit de la domnii: Q si W domiciliati in .. suma de 10.000 lei (sau 20-30.000 de lei) si nu mai avem nici un fel de pretentii in viitor cu privire la constituirea dreptului de servitute.
Ne obligam ca dupa intocmirea Documentatiei Cadastrale pentru constituirea dreprului de servitute sa ne prezentam la Biroul Notarial pentru incheierea actului de constituire a servitutii in forma autentica. In cazul in care nu ne respectam aceasta obligatie, proprietarii imobilelor ce vor deveni fondri dominante se vor putea adresa instantei de judecata competenta pentru a pronunta o Hotarare Judecatoreasca prin care sa fin obligati la construirea acestui drept de servitute, in caz contrar, hotararea judecatoreasca urmand sa tina loc de act autentic de constituire drept servitute. Totodata ne obligam ca dupa dezmembrare sa donam aceasta portiune de teren avand o latime de 6 m, ce se invecineaza cu canalul pluvial in domeniul public in scopul modernizarii retelei stradale din zona de interes, prin crearea unei strazi secundare interioare."

Astfel in CF la punctul 7 se va specifica "se noteaza promisiune unilaterala de constituire drept de servitute". S-a discutat si se accepta.

1. Persoana care cumpara cota mea parte, se mai poate impotrivi vreodata sa mai trec pe acolo?
2. Poate daca vreodata doreste sa ne judecam si eventual sa imi dea inapoi suma pe care a "primit-o"(o sa trecem o suma ca sa avem o garantie 10-30.000lei) ca sa faca servitute de trecere?
3. Cum considerati aceasta forma de act (deoarece persoana nu are bani momentan si pentru dezmembrare) ca fiind una sigura sau la fel de sigura ca si actul de servitute propriuzis?
Va multumesc!
Răspuns la discuția Iesirea din indiviziune
Povestea este foarte interesanta. Va rog sa imi acordati cateva minute ca sa intelegeti mai bine despre ce este vorba.
Pe legea 18 s-a dat un lot de 8000 de mp. Acest lot in urma cu 7-8 ani s-a dezmembrat in 15 parcele si s-a vandut in intregime, dar fara servitute de trecere, s-a masurat cu capra si nimeni nu are un plan cati metri are lungime si cati latime. Oamenii si-au lasat fiecare cate 4 m pentru a putea trece. Sa spunem ca acest lot se afla pe partea dreapta. Pe partea stanga o alta parcela de 5000 de mp a fost dezmembrata in urma cu 3 ani si am cumparat cu bani
multi 4 proprietari. S-au facut dosare cadastrale cum se fac acuma, iar topometristul a intrebat si la primarie care i-a confirmat ca exista acest drum de 4 m. Cand am trecut pe acolo vecinul recalcitrant a blocat drumul spunand ca drumul este al lui. Ulterior s-a chemat o comisie din primarie care a constatat ca vecinul avea dreptate. Intre timp s-a si aprobat PUZ-ul cu drum de 4 m pe terenul vecinilor. Ok i-am spus, noi in mod normal avem drept de servitute conform constitutiei, etc. El a fost singurul care ne-a impiedecat chiar si in varianta in care i-am propus o suma de bani si i-am spus ca o sa ii dam si utilitatiile. El nu si nu ca e pamantul lui. Apropo a platit pe teren(600mp) 800.000 de lei vechi
acum 7-8 ani acest lucru ar fi insemnat 1/4 sau 1/2 din salariul unui muncitor. Nu a fost o suma pentru care sa se indatoreze zeci de ani la banca. Ce am facut noi (noii proprietari ai parcelelor de pe partea stanga). Am aflat ca toti cei 15 coproprietari au doar 5/6 din parcele, iar 1/6 apartine altcuiva care pretinde bani multi. Nu am avut incotro si am cumparat aceasta cota parte la un pret f. mare (30.000 de euro), jumatate a platit o firma care vrea sa construiasca blocuri pe partea stanga, iar restul de cate 5000 de euro de caciula eu si cu inca doua persoane. Cunosc legea bine in ce priveste servitutea chiar fratele meu se judeca de 5 ani pentru o servitute de trecere. Timpul e cel mai pretios. Fratele a ales sa isi construiasca casa in alta parte, iar pentru parcela respectiva se tot judeca. Stiti bine cine castiga banii. Toate acestea pentru a ne asigura ca putem face drum si ca putem cere acest drept. In momentul de fata numai noi cei din partea stanga suntem coproprietari cu toti cei 15. Precizez ca noi cei din stanga nu aveam cum sa ne dezmembram terenurile deoarece pana la jumatatea drumului tot pe drumul celor din partea dreapta ar fi trebuit sa mergem. Pe partea stanga daca ceream servitute ar fi trebuit sa se darame 2 case ceea ce nu e cazul. Ulterior am cumparat si o parcela pe partea dreapta, iar ceilalti coproprietari mi-au vandut mie cotele lor parti, iar eu am facut o servitute pentru ei de 6 m (care se afla si pe partea scurta a parcelelor). Partea noastra la vecinul buclucas (a celor din stanga) in mp este de 6m latime la un front stradal de 16.6m (cei 100mp ai nostri).
1. Sincer cum putem sa il convingem conform legii pe vecinul buclucas sa iasa din indiviziune fara sa ne judecam? Ce ne dorim noi? Sa facem un drum de 6m latime. Dar si normal ca nu trebuie sa il suportam noi tot si el numai sa beneficieze de servitute. Si el are nevoie de acces. Si mai mult ii oferim servitute (si fara sa ii dea in judecata pe vecinii din fata lui) sa ajunga la parcela lui.
2. Cum s-ar considera iesirea din indiviziune in cazul ca vecinul are 5/6 parti, iar noi 1/6 parti? Nu este bine pentru el cum am propus noi 1/2 noi lasam 3 m de drum si 1/2 sa lase el 3 m, iar diferenta de mp sa mi-o dea langa terenul meu?
3. In speranta ca m-am facut inteles astept raspunsuri si sincer caut ceva solutii pentru ai descretii fruntea vecinului. El si-ar dori si drum si intreg terenul si pe bani putini. Ulterior noi cei din stanga o sa contribuim numai noi la pietruirea caii de acces, in aducerea utilitatiilor, etc.
4. Sincer vi se pare corect ca noi sa suportam drumul de 6 m adica de toata suprafata nostra si vecinul numai sa beneficieze de servitute?
Răspuns la discuția Iesirea din indiviziune
Buna din nou! Nimeni cu nici o solutie. Oare cum pot sa il fac pe vecinul meu sa inteleaga? Eu ma gandeam la cateva variante.
A. Avem dreptul ca si coproprietari sa ii daramam gardul jos, sau sa ii facem o citatie cumva? Si sa nu il mai las sa isi mai foloseasca lotul de teren pentru agricultura. Sa isi dea si via jos deoarece noi ceilalti coproprietari nu suntem de acord. Si sa ii daramam si magazia de scule pentru ca nu are autorizatie pe ea?
B. Sa ii obturam intrarea pe terenul nostru comun de pe alte parcele din fata lui si din spatele parcelei lui? Eu nu are servitute de trecere pe respectivele parcele.
C. Sa il prind in fapt cand trece peste parcela mea (in care sunt 1/1) si sa chem politia, iar apoi sa il acuz de tulburare de posesie?

Va multumesc!
Sincer nu doresc sa ajung la un "santaj" si sincer mi-e si mila de el daca il dau in judecata ca nu are pistari. Se pare ca zilele trecute a avut si el o idee in favoarea lui: noi cei patru coproprietari si cu el cinci sa impartim frateste drumul de 6 m, iar ce mai ramane diferenta de la noi sa ni plateasca. Adica el sa se foloseasca de 4/5 parti din drumul comun. I-am explicat ca noi cei 4 oricand putem deveni 1 sau 100, daca ne vindem alte cote parti la alte persoane.
Sicer ce parere aveti?
Răspuns la discuția Iesirea din indiviziune
Buna ziua! Am cumparat o parcela de teren pentru a construi o casa. Suprafata de teren este in intravilan arabil. O alta problema cu care ne-am confruntat este ca nu avem servitute de trecere. Oamenii au lasat cate 4 m de trecere, asa cum si eu ii las pe urmatorii care au parcele dupa mine. Eu impreuna cu cativa proprietari am hotarat ca pentru a avea un drum cat de cat sa facem un drum de 6 m latime, ceea ce am si facut cativa dintre noi cu drept de servitute pentru ceilalti.
Vecinul din fata mea nu prea doreste sa isi traga gardul la 6 m. Mai mult eu impreuna cu alti proprietari din zona am cumparat cota parte 1/6 din terenul vecinului, iar numai cota noastra parte reprezinta in mp cei 6 m de drum. Am ajuns si la un consens cu vecinul buclucas, noi sa lasam 3 m pt drum si el sa suporte ceilalti 3 m de drum, iar restul de mp sa ii plateasca undeva sub pretul pietei sau sa imi dea de la drum mp cati imi mai revin (circa 2 m de front stradal dealungul parcelei) langa proprietatea mea, sa iesim din indiviziune si sa facem actele de vanzare-cumparare. Problema apare ca persoana respectiva doreste sa cumpere la un pret net inferior fata de varianta propusa de noi care si asa este sub pretul pietei. Atunci am hotarat (eu cu ceilalti coproprietari) ca bucata ce ar reveni la domnul in gradina sa imi revina mie. Problema care se pune in acest conflict caci domnul nu doreste sa ne lase decat 1 m pentru a trece cu piciorul (deci de la 4 m sa isi mute gardul la 1 m) si mie sa imi dea suprafata in spatele terenului sau daca noi nu ii vindem cota noastra parte la un pret infim sa tina el tot terenul si sa dea servitute pe drumul de 6m. Mentionez ca cei 2 m de front stradal nu il incurca daca isi doreste sa isi construiasca casa in viitor, avand un front de 16 liniari. Noi ceilalti proprietari am facut PUZ-ul care este si aprobat de circa un an cu drumul lat de 4 m existent. Multi dintre cei de pe partea cealalta si-au trecut terenurile in intravilan contruibil in caz ca conteaza pentru solutionarea acestui caz v-am dat si aceste informatii.
1. In cazul iesirii din indiviziune cat este distanta minima pentru un drum de acces?

Ceilalti coproprietari la cota de 1/6 au terenurile pe partea cealalta si nici ei nu aveau servitute de trecere. Deci drumul trebuie facut pe acolo. Domnul cu 5/6 parti se cam opune si spune ca nu il deranjeaza ca are cote parti ca nu isi doreste sa construiasca pe acel teren. Putem cumva sa ii facem o plangere la politie (deoarece noi deocamdata nu beneficiem de mp pe care i-am cumparat sa il speriem in prima faza sau sa il obligam sa isi dea toate gardurile jos.
2. Cum il pot obliga sa lase 6 m de drum (50 % el si 50%noi),iar diferenta din cota mea parte sa o dea langa terenul meu (cei 2 m liniari de front stradal)?
3.In mod normal nentelegatorul vecin ar trebui sa piarda 5/6 parti pentru drumul de servitute ?
Ca si un alt amanunt, vecinul meu este proprietar de circa 7-8 ani. Deci nu poate fi vorba de uzucapiune, iar terenul a fost dobandit pe legea 18. Suprafata vecinului a fost comuna cu a mea si al altor proprietari, iar cand s-a facut marea dezmembrare nu s-a lasat servitute de trecere la nici o parcela.
Va multumesc!