avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... "Promisiune unilaterare de constituire drept de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"Promisiune unilaterare de constituire drept de servitute cu notare in CF" ok sau nu?

Buna ziua! Am in coproprietate cu inca o persoana o parcela de teren. Doresc sa ii vand celeilalte persoane cota mea parte dar in acelasi timp imi doresc sa pot sa trec cu masina si cu utilitati pe o portiunde de 6 m, notata in CF. Varianta cea mai sigura este dezmembrarea, iar eu sa raman cu o cota parte la drum. Domnul respectiv a gasit o varianta mai ieftina fara dezmembrare(urmand sa o faca peste cativa ani). Iata cum suna promisiunea care se va intocmi la notar odata cu trecerea la nume dar separat ca si acte, ele reunindu-se doar in CF:
" Subsemnatii x si y domiciliati in z declaram ca suntem proprietarii terenului in suprafata de x mp, situat in ... inscris in cf...., nr top...
In aceasta calitate, ne obligam sa constituim un drept de servitute de trecere cu piciorul, vehicule si a utilitatilor supra si subterane pe o portiune din parcela de mai sus aratata, avand o latime de 6 m, pietruirea si modernizarea suprafetei ce se invecineaza cu canalul pluvial ca si font aservit in favoarea imobilelor terenuri situate pe raza municipiului ....cu numar top .... ca si fonduri dominante.
Suntem de acord cu notarea in cartea funciara a prezentei promisiuni unilaterale de constituire a dreptuluui de servitute.
Portiunea din teren, ce va fi grevata de dreptul de servitute, va fi stabilita prin documentatia cadastrala ce va fi intocmita in acest sens.
Pana la constituirea dreptului de servitute, ne obligam sa permitem proprietarilor imobilelor terenurilor nr top acesul cu piciorul, vehicule si a utilitatilor supra si subterane, de pietruire si modernizare pe imobilul proprietatea noastra, mai sus aratat.
Declaram ca am primit de la domnii: Q si W domiciliati in .. suma de 10.000 lei (sau 20-30.000 de lei) si nu mai avem nici un fel de pretentii in viitor cu privire la constituirea dreptului de servitute.
Ne obligam ca dupa intocmirea Documentatiei Cadastrale pentru constituirea dreprului de servitute sa ne prezentam la Biroul Notarial pentru incheierea actului de constituire a servitutii in forma autentica. In cazul in care nu ne respectam aceasta obligatie, proprietarii imobilelor ce vor deveni fondri dominante se vor putea adresa instantei de judecata competenta pentru a pronunta o Hotarare Judecatoreasca prin care sa fin obligati la construirea acestui drept de servitute, in caz contrar, hotararea judecatoreasca urmand sa tina loc de act autentic de constituire drept servitute. Totodata ne obligam ca dupa dezmembrare sa donam aceasta portiune de teren avand o latime de 6 m, ce se invecineaza cu canalul pluvial in domeniul public in scopul modernizarii retelei stradale din zona de interes, prin crearea unei strazi secundare interioare."

Astfel in CF la punctul 7 se va specifica "se noteaza promisiune unilaterala de constituire drept de servitute". S-a discutat si se accepta.

1. Persoana care cumpara cota mea parte, se mai poate impotrivi vreodata sa mai trec pe acolo?
2. Poate daca vreodata doreste sa ne judecam si eventual sa imi dea inapoi suma pe care a "primit-o"(o sa trecem o suma ca sa avem o garantie 10-30.000lei) ca sa faca servitute de trecere?
3. Cum considerati aceasta forma de act (deoarece persoana nu are bani momentan si pentru dezmembrare) ca fiind una sigura sau la fel de sigura ca si actul de servitute propriuzis?
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2009
bugsy_io, utilizator
Cel mai recent răspuns: bugsy_io , utilizator 13:09, 9 Decembrie 2009
Din punctul meu de vedere este legala procedura ca si actul intocmit.
1. In mod nelegal, netemeinic si nefonfat, da.
2. Nu mai poate sa returneze banii si sa desfaca dreptul de servitute decat daca doriti a renunta d-voastra la acest drept.
3. Actul este legal.
Da, daca exprimarea acordului de vointa a fost liber exprimat actul este legal.
Din punct de vedere juridic nu isi poate retrage pur si simplu obligatia juridica asumata.
Are insa posibilitatea de a se adresa instantei daca are motive prin care sa invoce vicii de consimtamant.Insa slabe sanse de reusita, foarte slabe.

avocat Claudiu Lascoschi
Va multumesc pentru raspunsurile prompte.
bugsy_io a scris:

In aceasta calitate(de proprietari), ne obligam sa constituim un drept de servitute de trecere cu piciorul, vehicule si a utilitatilor supra si subterane pe o portiune din parcela de mai sus aratata, avand o latime de 6 m, pietruirea si modernizarea suprafetei ce se invecineaza cu canalul pluvial ca si font aservit in favoarea imobilelor terenuri situate pe raza municipiului ....cu numar top .... ca si fonduri dominante.
Suntem de acord cu notarea in cartea funciara a prezentei promisiuni unilaterale de constituire a dreptuluui de servitute.
Portiunea din teren, ce va fi grevata de dreptul de servitute, va fi stabilita prin documentatia cadastrala ce va fi intocmita in acest sens.

Astfel in CF la punctul 7 s-a specificat "se noteaza promisiune unilaterala de constituire drept de servitute". [/quote]
Buna ziua! Am intrat intr-o noua dilema. S-a rezolvat cu vanzarea-cumpararea si cu notarea in CF a promisiunii. Problema este ca suprafata respectiva de teren nu era cotata, iar zilele trecute s-a facut o masuratoare. S-a constatat ca 2 m de front stradal de langa canalul pluvial este in plus (ca apartine apelor romane) peste suprafata din cartea funciara. Astfel din cate inteleg eu problema oamenii trebuie sa lase si ei inca 6 m din suprafata lor. Deci se ajunge la un drum lat de 8 m acuma dupa masuratori, iar intelegerea formala a fost de un drum lat doar 6 m cu oamenii ei spunand ca au intreaga suprafata pana la marginea canalului. Ce ne dorim astazi sa facem o alta promisiune unilaterala de constituire drept de servitute unde o sa scriem doar 4 m. Se poate face asa ceva? Am trecut CF-urile si la celelalte terenuri care urmeaza, dar am specificat ca numai eu am primit suma de bani. Pot singur (fara ceilalti care vor deveni fonduri dominante) sa fac o noua promisiune unilaterala de constituire drept de servitute? Trebuie sa o anulam si pe cea veche? Promisiunea a ajuns la cei de la cartea funciara?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute si superficie - inscriere in cf smeagull smeagull Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: pentru un imobil in constructie, am stabilit cu compania furnizoare de energie electrica ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere liv23 liv23 Am cumparat un tren de 500 mp acum 4 ani dezmembrat din alt teren . La cumparare am dobandit servitute de trecere pe terenul declarat drum de servitute de 487 ... (vezi toată discuția)
Obtinere drept de servitute Fghjkkk Fghjkkk Am un teren intravilan pt care am cumparator. Acesta conditioneza cumpararea de garantarea dreptului de servitute pt terenul din dreapta care printr-o ... (vezi toată discuția)