avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute si superficie - inscriere in CF
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute si superficie - inscriere in CF

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema:
pentru un imobil in constructie, am stabilit cu compania furnizoare de energie electrica (enel) ca transformatorul sa fie amplasat pe trenul meu, si sa institui in favoare lor dr. de superficie si servitute.
am facut un contract la notar, si notarul a facut inregistrarea in cf a servitutii si superficiei.
in contractul de superficie si servitute sunt precizate aproximativ suprafetele grevate (evident mai mici decat total teren), dar in incheierea de la CF apare grevata intreaga suprafata a terenului.

Stiti cumva daca aceasta este practica uzuala?
Daca nu, cum se procedeaza?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihaela Luminita VATAVU , Avocat 08:32, 25 Iunie 2009
Nu poate fi o practica curenta, dar notarul trebuia sa stie ca nu se poate inscrie un drept de superficie sau de servitute pe o parte a parcelei fara documentatie cadastrala care sa identifice in teren servitutea, respectiv superficia.

Banuiesc ca de aceea cei de la CF au inregistrat respectivele drepturi reale asupra intregii parcele.
Va multumesc, Themis!
Sunt de aceeasi parere cu dvs., si sincer, ma asteptam ca notarul sa ceara documetatie cadastrala...
in fine, nici eu nu am insistat sa fac aceasta documentatie...

Vedeti vreo consecinta juridica deosebita a inscrierii dr. reale pe intreaga parcela? (asta avand in vedere cine are respectivele drepturi, faptul ca nu vad un pericol imediat ca furnizorul de energie sa doreasca sa imi intre in casa, si nici nu doresc sa vand in viitorul apropiat, in plus calea de acces catre transformator se mai poate schimba in timp, poate chiar in functie de ce mai construiesc in curte).

Va multumesc din nou!
In opinia mea dreptul de superficie nu putea fi constituit decat asupra portiunii ocupate de constructia tertului. In ce priveste servitutea de trece, ea nu va afecteaza, dvs. ca proprietar al fondului aservit avand doar obligatia sa permiteti accesul beneficiarului fondului domininant catre constructia sa. Dar notarea , asa cum ati relatat mi se pare ciudata. Pentru a exista un drept de servitute trebuie sa existe delimitat un fond dominant si un fond aservit. Care sunt cele doua fonduri in speta? Intregul teren este in acelasi timp si dominant si aservit?
Singurul neajuns ar fi acela ca la un moment dat cei de la Electrica, avand in mana extrasul CF, sa-si organizeze accesul la transformator pe unde vor ei.

Alte neajunsuri nu vad, desi chiar si dreptul de superficie astfel inscris le confera drepturi asupra intregii parcele. Ma indoiesc insa ca se vor folosi cumva de situatia data, cu atat mai mult cu cat actul notarial releva exact drepturile pe care le+ati consimtit in favoarea lor.
Paven Florentina a scris:

Dar notarea , asa cum ati relatat mi se pare ciudata. Pentru a exista un drept de servitute trebuie sa existe delimitat un fond dominant si un fond aservit. Care sunt cele doua fonduri in speta? Intregul teren este in acelasi timp si dominant si aservit?


Deocamdata am doar incheierea, nu am inca si un nou extras.
Din incheiere rezulta ca se admite cererea formulata de mine in baza contractului de servitute si superficie, cu privire la imobilul in suprafata -totala-, nr. cad., adresa, nr.CF, si se instituie superficie (doar superficie) pe durata existentei constructiei in favoarea SC Enel.
Acum observ ca incheierea nu face referie la "admiterea inscrierii" servitutii, ci doar a superficiei.
Rezulta ca nu s-a inscris servitutea, oare tocmai pentru ca am superficie pe intreaga parcela?

Va multumesc mut pentru sprijin!

p.s.Cred ca cel mai bine este sa astept extrasul CF, si sa vad ce este notat in el.

Alte discuții în legătură

Notare litigiu in cartea funciara avas avas Buna ziua. Am cerut in instanta un drept de servitute de trecere pe proprietatea vecinului pana la drumul public.De la mine la drumul public trec pe doua ... (vezi toată discuția)
"promisiune unilaterare de constituire drept de servitute cu notare in cf" ok sau nu? bugsy_io bugsy_io Buna ziua! Am in coproprietate cu inca o persoana o parcela de teren. Doresc sa ii vand celeilalte persoane cota mea parte dar in acelasi timp imi doresc sa ... (vezi toată discuția)
Comodat cu probleme looneytunx looneytunx Buna ziua. Lucrez la o firma de cadastru si m-am lovit de urmatoarea problema: - Proprietarul X1 si X2 (sot si sotie) detine teren cu doua constructii ... (vezi toată discuția)