avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute si superficie - inscriere in CF
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute si superficie - inscriere in CF

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema:
pentru un imobil in constructie, am stabilit cu compania furnizoare de energie electrica (enel) ca transformatorul sa fie amplasat pe trenul meu, si sa institui in favoare lor dr. de superficie si servitute.
am facut un contract la notar, si notarul a facut inregistrarea in cf a servitutii si superficiei.
in contractul de superficie si servitute sunt precizate aproximativ suprafetele grevate (evident mai mici decat total teren), dar in incheierea de la CF apare grevata intreaga suprafata a terenului.

Stiti cumva daca aceasta este practica uzuala?
Daca nu, cum se procedeaza?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihaela Luminita VATAVU , Avocat 08:32, 25 Iunie 2009
Ceea ce este mentionat in incheiere trebuie sa apara si in cartea funciara si in extrasele ca se vor elibera. Daca observati neconcordante trebuie sa le semnalati, daca sunt consecinta unei erori materiale ele se remediaza de catre Biroul de CF. Dar, potrivit legii trebuia eamisa incheierea in concordanta cu actul notarial care a stat la baza ei.
smeagull a scris:

nici eu nu am insistat sa fac aceasta documentatie...

nu vad un pericol imediat ca furnizorul de energie sa doreasca sa imi intre in casa, si nici nu doresc sa vand in viitorul apropiat, in plus calea de acces catre transformator se mai poate schimba in timp, poate chiar in functie de ce mai construiesc in curte).

Oala acoperita nu da in foc!
E bine sa puneti la punct situatia de la inceput.Documentele trebuie intocmite corect, conform situatiei reale chiar daca nu intrevedeti (acum) complicatii.Spuneati ca mai sunt imobile in constructie in zona.Cat dureaza aducerea pe pozitie a inca 4 transformatoare ?
Suprafata de superficie trebuie limitata la cea ocupata de transformator iar dreptul de servitute figurat in plan cu lungime si latime.Presupun ca acel contract este oneros, deci se impune acest lucru.
Pentru a fi fost posibilă notarea unei superficii/servituţi pe o anumită suprafaţă, era necesară – înaintea contractului – încheierea unui act de dezmembrare a terenului în parcele noi, bine delimitate. Una dintre aceste parcele ar fi fost aceea pe care este transformatorul şi care urma a fi fost grevată de superficie, iar – în funcţie de situaţia de la faţa locului – mai puteau exista şi una sau mai multe parcele grevate de servitute (de trecere).

Pentru actul de dezmembrare – care se încheie de asemenea în formă autentică la notar – era necesară o schiţă cadastrală de dezmembrare, în care să se identifice situaţia imobilului (terenului) înainte de dezmembrare, respectiv după dezmemebrare, arătând în consecinţă noile loturi/parcele rezultate.

Dacă nu aţi parcurs aceste etape, nici nu se putea nota în CF vreun drept pe o suprafaţă mai mică decât cele ale parcelelor existente actele de proprietate.

Notarul nu înscrie în CF după propria voinţă, ci este obligat să respecte cerinţele cadastrului (O.C.P.I.)/Biroului CF. Responsabilitatea asupra admiterii/respingerii cererii revine Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi, în cazul de faţă, operaţiunea de notare pe CF a fost corectă şi a avut loc în baza următoarelor acte: încheierea CF cu înscrierea dreptului de proprietate asupra imobilului şi contractul încheiat cu E.ON.

Schiţa cadastrală iniţială nu trebuie prezentată la Biroul CF de fiecare dată când se notează ceva; se prezintă numai schiţa nouă, adică aceea care arată modificări structurale ale unui imobil (alipiri, dezmembrări, modificări interioare ale unei construcţii, supraetajare etc.), intervenite ulterior primei înscrieri a dreptului de proprietate în CF.

Presupun că dreptul de servitute nu a fost notat pentru simplul motiv că singura parcelă este aceea pe care există şi locuinţa şi transformatorul şi nu putea fi grevată de servitute de trecere o parcelă de teren construit şi neconstruit ci, după cum spuneam, ar fi trebuit delimitată o altă parcelă neconstruită pe care să se constituie servitute de trecere (am presupus că despre asemenea servitute este vorba).

Pe extrasele de CF trebuie să apară exact ceea ce scrie şi pe încheieri. Dacă se observă diferenţe, înseamnă că unul dintre acte este cu siguranţă greşit si se impune rectificarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notare litigiu in cartea funciara avas avas Buna ziua. Am cerut in instanta un drept de servitute de trecere pe proprietatea vecinului pana la drumul public.De la mine la drumul public trec pe doua ... (vezi toată discuția)
"promisiune unilaterare de constituire drept de servitute cu notare in cf" ok sau nu? bugsy_io bugsy_io Buna ziua! Am in coproprietate cu inca o persoana o parcela de teren. Doresc sa ii vand celeilalte persoane cota mea parte dar in acelasi timp imi doresc sa ... (vezi toată discuția)
Comodat cu probleme looneytunx looneytunx Buna ziua. Lucrez la o firma de cadastru si m-am lovit de urmatoarea problema: - Proprietarul X1 si X2 (sot si sotie) detine teren cu doua constructii ... (vezi toată discuția)