Buna ziua.
Am cerut in instanta un drept de servitute de trecere pe proprietatea vecinului pana la drumul public.De la mine la drumul public trec pe doua parcele ale aceluiasi proprietar, cu numere cadastrale diferite.Pot sa inscriu in cartea funciara a celor doua parcele acest litigiu?
In cazul in care terenul a fost dezmembrat si s-a constituit servitute de trecere, este necesar actul autentic de dezmembrare si de constituire a unui drept de servitute.
Pentru servitutea de trecere trebuie numar cadastral separat si intabulat la cartea funciara.
Servitutea va fi aratata si in cartea funciara a fondului dominant. al contractului incheiat cu titularul inscris in cartea funciara
Dreptul de servitute nu a fost inca stabilit in instanta.Eu doar l-am cerut in instanta si sunt la a 4 infatisare probabil inaintea stabilirii expertizei.Proprietatea mea este loc infundat si alt drum de acces nu este.Eu am luat dezmembrarea drept o intentie de vanzare si de aceea vreu sa inscriu acest litigiu in cartea funciara pentru a fi luat in seama de noul proprietar.Este posibila aceasta inscriere de litigiu?
Bineînțeles că da, atâta timp cât din acțiunea dv. reiese că pe cele două parcele de teren (identificate prin nr. cf şi topo) doriți înscrierea dreptului de servitute. Astfel veţi depune la Biroul de cf un certificat de grefă din care să rezulte că aţi înregistrat acţiunea precum şi un exemplar de pe acţiune cu ştampila de înregistrare a instanţei. ;)
Da, împotriva oricărei încheieri de carte funciară, părțile interesate, respectiv proprietarul și dv. care dovediți existența unui litigiu cu privire la acel imobil, pot face plângere în termen de 15 zile de la comunicarea încheierii, plângere ce se va depune la Biroul de carte funciară, se va înscrie în cf şi se va soluţiona de Judecătoria din circumscripţi teritorială în care se află imobilul în litigiu. ;)