avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare Cu Titlu Gratuit Drum Servitute Catre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare Cu Titlu Gratuit Drum Servitute Catre Primarie/Municipalitate

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o situatie de donatie drum servitute catre municipalitate/primarie. Proprietarul drumului e in varsta si nu poate umbla sa faca actele necesare acestei proceduri. Suntem in relatii bune si am interes sa ma implic in rezolvarea acestei situatii asa ca am stabilit sa facem o procura prin care sa ma imputerniceasca sa fac toate demersurile necesare. Va rog, daca se poate, sa-mi explicati cam care ar fi pasii necesari cedarii cu titlu gratuit a drumului de servitute (vreo 1200mp) catre municipalitate.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: PPPJJJUUU , utilizator 20:34, 29 Iulie 2018
Servitutea de trecere nu poate fi donata decat odata cu fondul pe care il deserveste.
Dreptul de proprietate asupra acestei suprafete de teren nu va apartine dvs. ci unui fond dominant. Asupra acestui acest fond dominant s-a impus aceasta servitute de trecere.
Drept urmare dvs. nu puteti dona/instraina aceasta servitute decat daca instrainati si fondul pe care il deserveste.
Proprietarul terenului pe care se afla drumul de servitute trebuie sa faca o dezmembrare a terenului in cauza, cu schite cadastrale care sa identifice exact dimensiunile drumului, pozitia.... aici va ajuta un cadastrist. Dupa ce s-a efectuat aceasta dezmembrare si s-a facut mentiunea in cartea funciara, se face o cerere catre Consiliul local respectiv privind incheierea unui act de donatie pentru drumul in cauza, (la cerere se adauga copii ale actelor de identitate ale proprietarului, actul de dezmembrare, schita cadastrala, extras de catre funciara). Consiliul local va trebui sa accepte aceasta donatie prin hotarare si sa desemneze o persoana (de regula primarul) care sa-l reprezinte in fata notarului public in vederea incheierii actului de donatie. Abia dupa aceea proprietarul(mandatarul acestuia) se va prezenta la notar unde va incheia actul de donatie. Dupa indeplinirea formalitatilor, drumul respectiv va fi inclus in domeniul public si nomenclatorul stradal si va primi o denumire.
Problema care se pune este daca proprietarul terenului va dori sa faca acest lucru.
In fond daca vroia asa ceva putea dona terenul proprietarului terenului care beneficiaza de servitute. Si .. din cate vad .. nu a facut-o ...
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2009
Alin Paidiu, Avocat
Cam cat dureaza totul ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa dezmembrare e necesara carte funciara pentru fiecare lot? margaritar26 margaritar26 Parintii mei au o casa si teren cu supraf de 800 m. Vor sa ne dea casa si terenul mie si surorii mele astfel: casa si supraf de teren pana la 400 m surorii ... (vezi toată discuția)
Notare litigiu in cartea funciara avas avas Buna ziua. Am cerut in instanta un drept de servitute de trecere pe proprietatea vecinului pana la drumul public.De la mine la drumul public trec pe doua ... (vezi toată discuția)
"promisiune unilaterare de constituire drept de servitute cu notare in cf" ok sau nu? bugsy_io bugsy_io Buna ziua! Am in coproprietate cu inca o persoana o parcela de teren. Doresc sa ii vand celeilalte persoane cota mea parte dar in acelasi timp imi doresc sa ... (vezi toată discuția)