avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune

Am mostenit 1/2 dintr-un teren agricol aflat in Jud. Vaslui aflat in indiviziune. Coproprietarul este decedat, are 2 copii care se afla in in strainatate de mai mult de 30 de ani si nimeni din familie nu le stie numele sau adresele. Acestia nu s-au prezentat sa dezbata succesiunea la moartea tatalui lor si nici ulterior la moartea mamei vitrege. As vrea sa obtin iesirea din indiviziune pe cale judecatoreasca dar nu stiu ce sanse sunt in conditiile date. Pot introduce cererea si la instanta din raza teritoriala a domiciliului meu?
Exclus, opereaza competenta teritoriala exclusiva deoarece este vb de un imobil. Astfel competenta este instanta din raza unde se afla terenul respectiv.
Ar exista o singura exceptie si anume ca cererea privind partajul cu privire la teren sa fie o cerere de natura incidenta, adica sa nu fie principala cerere a dvs. Adica daca mai exista si alte bunuri in masa succesorala se solicita cerere de iesire din indiviziune cu privire la bunurile succesiunii defunctului/defunctilor. Cererea in acest caz este de competenta instantei pe raza careia s-a aflat ultimul domiciliu al defunctului sau domiciliul comun al defunctilor daca este vb de sot si sotie.
salutare
are dreptate colegul...este competenta instanta in a carei raza teritoriala se afla situat terenul....alta cale nu este din moment ce s-a dezbatut si succesiunea....
introduci actiunea pentru iesirea din indiviziune chemand in judecata pe mostenitorii celui decedat...trebuie sa le stii numele si eventual adresa...daca nu instanta va dispune citarea prin publicitate.....
desi nu inteleg de ce te mai complici din moment ce poti poseda singura intreaga suprafata...probabil ca mostenitorii nici nu vor veni vreodata sa isi revendice terenul...si daca totusi apar, veti face atunci iesirea din indiviziune.....daca nu, ai posibilitatea ca in timp sa uzucapezi( te ocupi de teren, platesti impozite,etc)...oricum poti vinde partea care iti apartine...numai ca noii proprietari vor respecta indiviziunea in continuare....
adinam a raspuns inteligent:))
imi place:))
Daca exista mai multe persoane care mostenesc terenuri lasate de parintii decedati si acum ei au acte pe acest pamant (dar nu au iesit din indiviziune), poate unul singur dintre ei, cu acordul celorlati (semnaturi etc) sa iasa din indiviziune si sa ia in stapanire bucata de pamant asupra carora au cazut cu totii de acord ca i-o vor ceda? - ceilalti nu pot iesi momentan din indiviziune, deoarece nu au bani pentru taxe, dar initial au fost cu totii la un notar si au trecut tot pamantul pe numele lor, platind taxele impuse.
Cat cost taxa de iesire din indiviziune in acest caz? Se raporteaza la marimea terenului?
Platesti mai mult daca iesi singur decat daca ar iesi cu totii din indiviziune?
Va multumesc mult
Bineinteles ca poate. Cel care vrea sa iasa din indiviziune ii cheama in judecata pe ceilalti mostenitori (obligatoriu pe toti) si la primul termen pot incheia o tranzactie. Taxa de timbru este de 19 lei si o plateste reclamantul. Este mai putin costisitor decat la notar.

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor anulat parola16 parola16 Buna ziua. Am dezbatut mostenirea din partea bunicului si a bunicii la un notar public, eu fiind singura mostenitoare. Aveam 2 titluri de proprietate: 1- al ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune alemeraa alemeraa Buna seara In anul 1968 bunicul meu impreuna cu o alta ruda au cumparat impreuna un teren si o casa avand fiecare o cota de 1/2. Dupa decesul bunicilor s-a ... (vezi toată discuția)
Cedare cota indiviza intre mostenitori costystanescu costystanescu unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. ... (vezi toată discuția)