avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesirea din indiviziune

Buna seara

In anul 1968 bunicul meu impreuna cu o alta ruda au cumparat impreuna un teren si o casa avand fiecare o cota de 1/2. Dupa decesul bunicilor s-a dezbatut succesiunea, tatal meu ramanand singurul mostenitor al acestei jumatati. Celalalt cumparator al casei si al terenului a decedat, la fel si sotia acestuia. Singura lor fiica este in viata dar in cazul lor nu s-a facut niciodata dezbaterea succesiunii.Cum se poate face iesirea din indiviziune? Din cate am inteles exista posibilitatea de a merge la notar sau de a actiona in judecata celalalt co-proprietar. Care ar fi varianta mai ieftina? Nu dorim sa instrainam aceste bunuri, ci doar sa clarificam situatia lor juridica.


Am gasit un act din 1984 in care bunicul il dadea in judecata pe celalalt pe motiv ca a construit o magazie pe terenul lui si cerea iesirea din indiviziune si stabilirea granitelor dintre proprietati

Citez din sentinta data de judecatorie:

Judecata:


Prin cererea inregistrata la nr.. din iunie 1984, reclamantul X domiciliat in... Str A.. nr 56 bis, a solicitat iesirea din indiviziune si a chemat in judecata pe Y domiciliat in... Str.A... nr 58 bis solicitand instantei sa stabileasca cotele fiecarei parti cat si granitele dintre proprietatile paratilor.
In motivarea actiunii reclamantul arata ca a cumparat impreuna cu paratul o casa in indiviziune in cote de cate 1/2 fiecare situata in strada A... Reclamantul si-a construit casa corp comun cu imobilul construit de Y. care locuieste in Str. A.. , nr 58 bis.
Deoarece prin daramarea unui perete la magazie paratul Y. a intrat in terenul reclamantului cu .. centimetri acesta solicita instantei sa stabileasca proprietatile si hotarul dintre acestea.
La dosarul cauzei s-a depus contractul de vanzare cumparare nr... si timbre fiscale in valoare de ... lei.
Paratul prezent in sedinta publica a fost de acord sa se faca o expertiza tehnica care sa delimiteze suprafetele fiecarei parti.
Instanta a dispus efectuarea unei expertize care in raport cu actele de proprietate sa delimiteze suprafata de teren si sa propuna lotizarea comoda in natura avand in vedere pozitia imobilelor cu un onorariu de ... lei in sarcina reclamantului.
Expertul inginer Z a efectuat masuratori si a propus instantei impartirea terenului avand in vedere pozitia imobilelor deja construite. Expertul a intocmit si o schita propunand ca hotarul dintre proprietatilor sa fie in punctele D' B2 E conform desenului anexat la raportul de expertiza (noi nu avem acasa vreo schita sau vreun desen)
Analizand actele si lucrarile dosarului si avand in vedere constatarile raportului de expertiza cat si planul de situatie si schita intocmita de expert, instanta urmeaza a admite actiunea formulata de reclamant si a stabili hotarul dintre proprietatile partilor pe punctele D' B2 E conform schitei intocmite si anexate la dosarul cauzei.

PENTRU ACESTE IN NUMELE LEGII HOTARASTE:

Admite actiunea reclamantului X (bunicul meu) cu domiciliu in... Str. A..nr 56 bis in contradictoriu cu paratul Y. in Str. A.. nr 58 bis si in consecinta:
Stabileste hotarul dintre proprietatile partlor pe punctele D' E2 F conform schitei si raportului de expertiza atasat la dosarul cauzei.



Ce inseamna asta? S-a facut sau nu iesirea din indiviziune? In certificatele de mostenitor scrie cota indiviza de 1/2 din imobil si din teren. Noi alte acte care sa aiba legatura cu procesul acesta nu mai avem
Ultima modificare: Miercuri, 9 Februarie 2011
alemeraa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihaela Nevoie , Avocat 22:37, 8 Februarie 2011
chiar daca este preferabil din mai multe ratiuni, nu aveti cum sa incheiati contractul de partaj voluntar pana nu se dezbate succesiunea pentru celalta jumatate.
Daca credeti ca va puteti intelege si daca o convinget pe ruda d-voastra sa faca partajul dupa autorul sau, atunci e preferabil sa maergeti la un notar public pentru un partaj voluntar.
In caz contrar, daca nu puteti sa va intelegeti, nu aveti alta cale decat instanta de judecata, in fata careia se vor administra probele necesare iesirii din indiviziune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie de o opinie obiectiva frexalina frexalina reclamant x ( cu cota de 1/8) solicita iesire indiviziune fata de y ( cota 1/8 ) si z( cota 6/8) din casa formata din 4 camere si o bucatarie- teren 420 mp, ... (vezi toată discuția)
Revendicare imobiliara expertiza constructii dragan smeada dragan smeada Am cu un vecin un litigiu. A cumparat in 1980 o parte a casei proprietatea bunicii si a mamei, astazi eu sunt mostenitor pentru restul nevandut. S-au facut ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune maria dinca maria dinca Buna ziua, As dori sa stiu care sunt variantele ce pot fi urmate intr-un proces de uzucapiune dupa ce instanta a admis actiunea reclamantilor recunoscand ... (vezi toată discuția)