avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Revendicare imobiliara expertiza constructii
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Revendicare imobiliara expertiza constructii

Am cu un vecin un litigiu. A cumparat in 1980 o parte a casei proprietatea bunicii si a mamei, astazi eu sunt mostenitor pentru restul nevandut. S-au facut atunci acte pe 310 m.p. teren , care s-au nationalizat. Terenul nostru privat a ramas in indiviziune cu terenul luat de stat, la care vecinul a fost chirias, pana a fost improprietarit cu legea 18. In 1984-1985 fara acordul proprietarilor a construit pe o latura, un gard cu fundatie de beton si plasa si pe o alta latura un zid despartitor din caramida la care a adaugat inspre partea sa de teren constructii platforme din beton si teava ce au servit drept crescatorie de gaini. A obstruat scrugerea apei pluviale a condominiumului asa cum fusesera ele odata cu pantele dinspre noi spre partea cumparata de el. Cand ploua apa se aduna , nu are unde sa se scurga si se infiltreaza in fundatia comuna a imobilului. A cerut in instanta in 2004 iesirea din indiviziune pe care judecatoreasca. Raportul de expertiza a aratat faptul ca el detine prin constructiile efectuate mai mult teren decat i se cuvine.Am intabulat primul proprietatea mea mostenita; el ulterior.Constructiile aflate in spatele zidului de caramida nu se mentioneaza in intabularea sa, neexistand documente de autorizare; nici faptul ca gardul si zidul sunt construite pe perenul meu.Am incercat executare silita. El s-a opus in instanta, impedimentul fiind zidul si cotetele de beton. Am deschis proces de revendicare imobiliara, si de demolare pe cheltuiala mea cu executare silita ulterioara a gardului si a zidului de caramida cu cotete.Expertiza topo mi-a dat dreptate aratand faptul ca a acaparat o suprafata de teren la gard si alta pe latura unde se afla zidul cu cotetele.Exertiza in constructii platita de mine a trenat un an. Expertul a dat o prima expertiza jumatate gresita nementionand acele constructii de partea cealalta a zidului, si faptul ca scurgerea apelor de ploaie a fost astupata. Ca zidul casei a fost deteriorat pe latura pe care eu sunt proprietar si pe care el a construit zid si cotet. Am cerut o refacere de expertiza. Expertul a amanat 3 termene nemotivat. Cand a venit nu a mers la fata locului sa revada cele doua proprietati si a dat aceleasi solutii evident gresite, in favoarea paratului. Recent paratul a mai edificat in zona de litigiu a gardului si o sera cu piloni metalici sudati si pusi in beton, cu fundatie, fara autorizatie. Va intreb: ce ar fi mai bine sa cer prin avocat? O refacere de expertiza, o expertiza extrajudiara asa cum ma sfatuieste avocatul meu irascibil, sau o contraexpertiza? Ce argumente noi sa aduc? Fotografii?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:18, 1 Aprilie 2013
Solicitati instantei efectuarea unei contraexpertize, anexand eventual documente care sa ateste ca suprafata pe care paratul a construit, este diferita de cea convenita prin actul de vanzare-cumparare. Aceasta expertiza va fi facuta de catre un alt expert, nominalizat de catre instanta (puteti propune dvs. un expert din lista existenta pe site-ul MJ, iar acesta trebuie sa fie acceptat de catre parat si nominalizat de catre instanta), din aceeasi specialitate cu primul.
Puteti solicita din partea dvs., un expert observator, din aceeasi specialitate, care va fi platit separat de catre dvs., in baza unui contract incheiat intre dvs. si acest expert. Expertul parte participa la efectuarea noii expertize si avizeaza raportul daca este este de acord cu concluziile raportului. Daca nu este de acord cu concluziile raportului, intocmeste un raport separat, in care mentioneaza punctul sau de vedere.
O expertiza extrajudiciara este inutila, in ideea ca instanta poate sa nu o aiba in vedere atunci cand se va pronunta.
Pot introduce ca expert observator o ,,persoana fizica'', inginer pensionar, autorizat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului , Inspectoratul de Stat in Constructii, Autorizatie nr:....cu domeniul de activitate: Consolidare si restaurare monumente istorice, constructii civile si industriale categoria de importanta B, etc....care nu este inregistrat fiscal ca PFA ? Este legal sa pot face contract cu el si cum, daca nu este inregistrat fiscal ca PFA si nici nu este pe lista de experti la tribunal? Cum pot deduce prin executare silita ulterioara daca castig in instanta, de la parat, cheltuielile pe care le-am efectuat cu acesta ?
Expertul observator poate fi tot expert/ specialist tehnic judiciar din aceeasi specialitate cu expertul/ specialistul tehnic judiciar desemnat de catre instanta de judecata. Cu aprobarea instantei poate fi nominalizat ca expert observator, un expert/ specialist dintr-o specialitate apropiata cu a celui desemnat de catre instanta sa efectueze expertiza tehnica judiciara, numai daca nu sunt disponibili din aceeasi specialitate.
Expertii/ specialistii tehnici judiciari sunt cei mentionati pe site-ul MJ, pe judete si specializari si in listele afisate la birourile locale pentru expertize tehnice judiciare, de pe langa tribunale. Persoana mentionata de dvs. nu respecta aceste cerinte.
Cereti instantei de judecata inainte de pronuntare, recuperarea cheltuielilor de judecata de la partea care pierde procesul. Cheltuielile de judecata efectuate trebuie sa fie justificate prin documente (chitante, bonuri fiscale, ordine de plata, etc.), anexate la dosarul cauzei. Instanta va decide suma care se recupereaza de la partea care a pierdut procesul. Daca nu se plateste de buna voie, se apeleaza la executorul judecatoresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inlocuire expert eugen82 eugen82 Daca un expert face un raport de expertiza in mod evident neptrofesionist, cu erori grosolane pe care le poate constatata orice persoana fara pregatire, ... (vezi toată discuția)
Raport de expertiza tehnica ContSters301351 ContSters301351 Buna seara! s-a facut o expertiza la o casa renovata recent la care s-a schimbat acoperisul s-a turnat placa beton s-a imbunatatit confortul .tencuit pereti ... (vezi toată discuția)
Raport de evaluare gresit, obiectiuni voinea75 voinea75 Vreau sa fac obiectiuni la raportul de evaluare imobil. Obiectivele raportului au fost: - 1. stabilirea valorii imobilului fara imbunatatiri - 2.stabilirea ... (vezi toată discuția)